Prea mulţi şobolani părăsesc corabia. Beijingul către oficiali: Predaţi paşapoartele!
focus
alte articole
Pentru a stopa emigrarea oficialilor corupţi, Beijingul a înăsprit recent restricţiile impuse oficialilor care călătoresc în afara Chinei, cerându-le să predea paşapoartele.
Datorită tulburărilor sociale care stau să erupă în China, în ultimii ani s-a înregistrat o adevărată epidemie de oficiali chinezi în Vest- în special SUA şi Canada. Fugiţi din China cu fonduri ilicite, aceştia cumpără cu bani gheaţă proprietăţi imobiliare şi afaceri, aşa cum făceau pe vremuri oligarhii ruşi în Londra.
Departamentul Organizaţiei Municipale de la Beijing a publicat recent o nouă regulă potrivit căreia oficiali de la nivel de divizie sau de nivel superior nu mai au voie să călătorească peste graniţe pentru motive personale, în condiţii normale. În situaţii speciale, oficialii pot solicita aprobarea de călătorie din partea liderilor de nivel mai înalt, urmând proceduri stricte.
Toţi liderii care ocupă poziţii semnificative în organizaţiile de stat, precum managerii responsabili de resursele umane, departamentele financiare, cei cu acces la dosare confidenţiale, ş.a.m.d. – trebuie să fie supuşi unei examinări stricte pentru a obţine aprobarea de a merge în străinătate.
Noua regulă cere de asemenea oficialilor să înapoieze paşapoartele la departamentul de resurse umane, pentru păstrare, la întoarcerea din alte ţări, a precizat raportul.
Departamentul Organizaţiei Municipale din cadrul Partidului Comunist de la Beijing şi-a consolidat şi sistemul de supraveghere care monitorizează oficialii suspectaţi că plănuiesc să fugă din ţară. Odată ce sunt detectate acţiuni care arată că un funcţionar plănuieşte să fugă din China, oficialii din organizaţie trebuie să raporteze, nivel după nivel, până la Departamentul Central al Organizaţiei, în termen de 48 de ore.
Noile restricţii sunt impuse ca urmare a unei represiuni desfăşurate la începutul anului asupra “oficialilor goi” – cei ai căror parteneri şi copii au emigrat peste graniţe (luând de obicei o parte din averea oficialilor cu ei). În ianuarie, autorităţile centrale au eliberat o regulă care precizează că oficialii ai căror parteneri şi copii au emigrat peste graniţe nu vor mai fi promovaţi.
Emigrarea oficialilor corupţi a devenit o problemă urgentă în ultimii ani. În 2013, 762 de oficiali au fost capturaţi în timpul zborului, cu peste 10 miliarde de yuani (1,6 miliarde dolari ), în bani iliciţi şi bunuri recuperate, potrivit Procuraturii Populare Supreme.
Conform sitului Boxun, în 2012, peste 350 de oficiali care au încercat să fugă au fost prinşi în punctele de control vamal ale aeroporturilor din Beijing, cu peste 300 de miliarde de yuani (4,9 miliarde de dolari) bani obţinuţi ilegal.
Pentru a stopa emigrarea peste graniţe a oficialilor corupţi cu tot cu finanţele lor, Partidul Comunist Chinez a început să inspecteze în acest an toţi ”oficialii goi” din toate provinciile.
Numai provincia Guangdong a publicat numărul ”oficialilor goi” care s-a ridicat la 2190. Peste 10 provincii au susţinut că ”nu este convenabil să fie dezvăluit numărul specific al oficialilor goi”. Multe alte provincii au ales să păstreze tăcerea în această privinţă.
Zhang Xixian, profesor la Şcoala Centrală a Partidului, a declarat presei chineze că autorităţile provinciale au ales cel mai probabil să păstreze tăcerea deoarece numărul ”oficialilor goi” este atât de mare încât autorităţile sunt îngrijorate din cauza impactului politic negativ pe care l-ar avea odată ce ar fi dezvăluit.