Noile sancţiuni ale UE vor fi gata vineri: Mogherini cere ”cel mai puternic răspuns posibil” împotriva Rusiei

Noul lider al politicii externe al UE, Federica Mogherini, 2 septembrie 2014
Noul lider al politicii externe al UE, Federica Mogherini, 2 septembrie 2014 (JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Liderii Uniunii Europene vor decide noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei până vineri, a declarat, marţi, ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, solicitând adoptarea ”celui mai puternic răspuns posibil”.

Pe fondul intervenţiei militare ruse în Ucraina, Comisia Europeană va prezenta până miercuri un pachet întărit de sancţiuni împotriva Rusiei, a anunţat Federica Mogherini, recent aleasă în poziţia de şef al politicii externe a UE.

Ambasadorii UE se vor întâlni, marţi şi vineri, iar decizia va fi adoptată vineri, a adăugat ministrul italian de Externe.

”Trebuie să răspundem în cel mai puternic mod posibil”, a îndemnat Mogherini.

”Treburile devin din ce în ce mai dramatice în teritoriu. Vorbim despre o agresiune şi cred că sancţiunile fac parte dintr-o strategie politică”, a declarat aceasta.

Este ”o perioadă de beznă totală”, a apreciat Mogherini, indicând la conflictul din Europa de Est.

Mogherini a refuzat să ofere detalii despre pachetul de sancţiuni dar a precizat că acestea vor ţinti Rusia în patru domenii, inclusiv apărare, finanţe şi comerţ.

Trei surse apropiate de discuţiile UE au declarat pentru Reuters, luni, că noile sancţiuni vor include interzicerea europenilor de la achiziţionarea de obligaţiuni ale statului rus şi limitarea abilităţii Moscovei de a se finanţa.

Liderii UE au decis, la summitul de sâmbătă, că implicarea militară directă a armatei ruse în războiul din sudul şi estul Ucrainei a determinat sporirea noilor sancţiuni. Rusia ar putea evita noile sancţiuni retrăgând forţele armate din Ucraina.

Cancelarul german, Angela Merkel, care a îndemnat UE să adopte un răspuns mai dur, a declarat că atitudinea Moscovei privind Ucraina nu trebui să rămână fără un răspuns din partea UE, chiar dacă sancţiunile vor răni economia germană, care este dependentă de gazul rus importat.

La summitul de sâmbătă, liderii UE au ales-o pe Mogherini la conducerea politicii externe a blocului, înlocuind-o pe Catherine Ashton după retragerea din luna octombrie.

Mogherini, care a fost criticată de unele state europene pentru poziţia acomodantă faţă de Rusia, a adoptat un ton grav marţi, precizând că situaţia din Ucraina s-a schimbat din cauza comportamentului Rusiei şi că UE şi Rusia nu mai sunt legate de un parteneriat strategic.

”Parteneriatul strategic s-a încheiat. Este clar că s-a încheiat şi asta a fost alegerea Moscovei. Avem o problemă pe teritoriul ucrainean. Avem un conflict, clar”, a declarat aceasta.

Mogherini a discutat prin intermediul telefonului, luni, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a felicitat-o pentru câştigarea poziţiei de şef al politici Externe a UE. Ministrul italian a declarat că nu a discutat detalii politice în timpul convorbirii cu Lavrov.