Posibil act de cenzură la Agerpres. Ştiri despre protestele anti-graţiere anulate

Agerpres şi-a privat clienţii de trei ştiri din care ar fi putut afla modul în care presa internaţionala reflectă protestele anti-graţiere din România, în condiţiile în care unele televiziuni au manipulat cât cuprinde iar o informaţie nepartizană ar fi fost de folos.
Loredana Diacu
24.01.2017

alte articole

"România, trezeşte-te!" - Protest contra ordonanţei graţierii şi mutilării Codului Penal
Loredana Diacu
24.01.2017

Jurnalistul Marius Hossu acuză un posibil act de cenzură după ce Agerpres i-a anulat trei ştiri despre modul în care presa străină reflectă protestele anti-graţieri ce au avut loc în România. "Am sesizat comisia de etică", a declarat jurnalistul pentru Paginademedia.ro.

"Presa din România obişnuieşte să prezinte, după evenimente importante din ţara noastră, modul în care acestea sunt reflectate în presa internaţională. Agerpres ar fi contribuit, prin cele trei ştiri anulate, la acest demers, furnizând prompt informaţii netrunchiate, care ar fi eliminat orice suspiciune de partizanat din partea Agerpres. Dimpotrivă, prin anularea celor trei ştiri, Agerpres şi-a privat clienţii de informaţii, ceea ce poate constitui un act de cenzură.

Cele trei ştiri anulate au fost difuzate pe fluxul ''România în lume'' al Agerpres şi informau nu despre manifestaţiile în sine, ci despre modul în care agenţiile internaţionale de presă prezintă evenimentele. Ca redactor de noapte, lucrând independent, am considerat relevant pentru clienţii Agerpres să cunoască şi aceste ştiri, mai ales în contextul în care mass-media din România prezenta puncte de vedere contradictorii, mergând de la minimalizarea participării şi până la extremă opusă, cu speculaţii despre o lovitură de stat, mineriadă etc.", a declarat Hossu pentru sursa citată.

Jurnalistul a mai precizat că, pentru clienţii Agerpres, "ştirile au fost anulate fără explicaţii" şi că există posibilitatea de a corecta presupusele "greşeli tehnice", păstrând restul conţinutului şi ştirile pe flux.

Pe de altă parte, directorul Agerpres, Alexandru Giboi, director Agerpres, a susţinut că principalul motiv al anularii ţine de faptul că erau "traduceri integrale" şi că "nu se practică într-o agenţie de ştiri să dăm traduceri integrale de pe agenţii străine despre evenimente pe care şi noi le acoperim."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor