Băsescu: "Este o bătălie pe structurile statului din care s-ar putea să rămână ruine"
alte articole
Preşedintele Iohannis are dreptul constituţional de a declanşa un referendum, rămâne însă de văzut dacă CCR va considera că graţierea pentru 2.500-3.000 de oameni este o problemă de interes naţional, a declarat fostul preşedinte Băsescu pentru Mediafax, în contextul în care şeful statului a anunţat iniţierea demersurilor pentru un referendum pe tema graţierilor şi modificărilor Codului Penal dorite de PSD şi ALDE.
"Este o decizie în acord cu articolul 90 din Constituţia României care îi dă preşedintelui dreptul să declanşeze un referendum pe probleme de interes naţional. Acum rămâne să vedem dacă după referendum Curtea Constituţională va considera că graţierea pentru 2500-3000 de oameni este o problemă de interes naţional. Asta îmi este greu să apreciez'', a declarat Băsescu pentru Mediafax.
Fostul preşedinte a mai afirmat că în spatele lui Iohannis se află parchetele şi instituţiile de forţă, iar ''faţă în faţa'' cu preşedintele un PSD care ''ar vrea să pună mâinile'' pe aceste instituţii.
''Este o bătălie politică. În spatele lui Iohannis se află Parchetele, instituţiile de forţă, faţă în faţa cu Iohannis se află un PSD care la rându-i şi el ar vrea să pună mâinile pe instituţiile de forţă. Este o bătălie pe structurile statului din care s-ar putea să rămână ruine la sfârşitul acestei bătăli'', a afirmat liderul PMP.
''Iohannis, citeşte Constituţia pentru că nu ai ce să faci când ai o majoritate ostilă ţie, decât să stai cu textul Constituţiei în mână'', a răspuns fostul şef de stat, solicitat să comenteze afirmaţiile potrivit căruia Iohannis îl ''copiază''.
În ceea ce priveşte afirmaţiile lui Dragnea după ce Iohannis a apărut la protestul anti-graţieri din Piaţa Universităţi, şi anume că asistăm la începutul unei lovituri de stat, Băsescu a catalogat aceste acuzaţii drept ridicole.
''Ce este cert, însă, pe povestea cu lovitura de stat PSD-iştii sunt absolut ridicoli. Lovitură de stat este cea din 2012 când au suspendat preşedintele Senatului, al Camerei Deputaţilor, Avocatul Poporului, au modificat legea de funcţionare a Curţii Constituţionale şi au suspendat preşedintele ales. Aceea este lovitură de stat. Că s-a dus Iohannis cu un discurs, trebuie să recunosc, puţin neinspirat, dar că s-a dus în mulţime, de unde până unde este lovitură de stat?'', a concluzionat liderul PMP.
Reamintim că luni, la o zi după amplele proteste anti-graţieri ce au cuprins România, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va iniţia procedurile pentru un referendum pe tema amnistiei şi graţierii, motivând că este dreptul românilor să decidă pe acest subiect, nu al celor din PSD şi ALDE care vor să-şi cureţe dosarele.
"S-au apucat să umble la legislaţia penală, pentru a-şi curăţa dosarele lor, ale colegilor de partid, ale celor care i-au susţinut în campanie probabil. Asta i-a dus pe oameni în stradă, dragii mei! Una a fost promisă, alta a fost începută. De aici indignarea românilor. Nu vrea nimeni să dea lovitură de stat, nici nu vrea să răstoarne regimul. Iar Guvernul? Ce contează Guvernul? Acest guvern doar nu-şi imaginează că a ieşit cineva în stradă pentru acest guvern. Oamenii au ieşit să-şi spună indignarea şi guvernanţii ar face bine să ia seama", a subliniat Iohannis în discursul ţinut la Cotroceni.