Dragnea despre referendum: Nu-mi dau seama cum a gândit preşedintele. Şi noi susţinem lupta contra corupţiei!

Titular al unei pedepse la închisoare cu suspendare şi cu un dosar penal pe rolul instanţei, Liviu Dragnea declară ca şi el şi Tăriceanu - şi acesta trimis în judecată, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului - susţin lupta împotriva corupţiei.
Dragnea si Tariceanu in Parlament
Dragnea si Tariceanu in Parlament (Florin Chirila/Epoch Times)

Notificat oficial, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, despre intenţia lui Iohannis de a declanşa referendum, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că va analiza "oportunitatea", că va vorbi cu şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu adăugând că şi ei sprijină lupta împotriva corupţiei.

"Cu referendumul, o să citesc mâine adresa de la preşedinte (...) N-am ajuns la Camera Deputaţilor astăzi. Şi o să vorbesc cu domnul Tăriceanu. Din punctul meu de vedere şi noi susţinem lupta împotriva corupţiei. Nu-mi este foarte clar de ce trebuie pusă această întrebare, dar şi noi susţinem asta. N-avem nimic împotriva referendumului", a declarat Liviu Dragnea, citat de Agerpres, la sediul PSD.

Întrebat dacă va răspunde rapid la scrisoarea transmisă de preşedintele Iohannis privind referendumul, Dragnea a precizat că trebuie mai întâi să discute cu colegii săi din Parlament, pentru a vedea care este oportunitatea.

"Trebuie să vedem întâi care este oportunitatea, pentru că da, (...) toţi susţinem această luptă anticorupţie, dar ce se întâmplă dacă nu vin oamenii la vot şi referendumul nu e validat? Înseamnă că (...) românii nu susţin lupta anticorupţie? Nu-mi dau seama cum a gândit-o preşedintele. Dar sper să nu fie parte din acest război despre care se vorbeşte. Din partea noastră nu este niciun război, nu întreprindem absolut nimic împotriva preşedintelui. Încercăm să ne ţinem actul de guvernare cât putem. Dacă va continua dumnealui sistemul cu atacul sau ameninţările împotriva noastră, o să vedem ce facem atunci", a mai afirmat liderul PSD.

Reamintim că şeful statului le-a transmis marţi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunţa că a declanşat procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

Demersul preşedintelui are loc după ce zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în semn de revoltă faţă de faptul că PSD şi ALDE au iniţiat două ordonaţe prin care vor să ofere graţieri corupţilor şi să modifice Codul Penal de o manieră considerată innaceptabilă de către instituţiile anti-corupţie. Astfel, insituţia denunţătorului este minată, abuzul în serviciu este redefinit în favoarea `abuzatorilor`. Potrivit presei, unul dintre principalii beneficiari ai acestei ordonanţe ar fi Liviu Dragnea.

Astfel, ordonanţa de urgenţă vizând graţierile prevede ca toate pedepsele cu suspendare să fie graţiate, ceea ce l-ar ajuta pe Dragnea să scape de pedeapsa pentru fraudarea referendumului din 2012. În al doilea rând, prin iniţiativă legislativă vizând modificări ale Codului Penal, Dragnea scapă şi de una dintre acuzaţiile din al doilea dosar, în care e trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual, căci prejudiciul din dosar este de 100 de mii de lei, iar ordonanţa Guvernului Grindeanu spune că abuzul în serviciu mai este infracţiune doar dacă prejudiciul depăşeşte 200.000 de lei.