Liberalul Cîţu descoperă lucruri "incredibile" legate de buget: Dacă am dreptate ne ardem cu toţii!

Pentru ca PSD să-şi poată realiza propunerile faraonice avea nevoie de un PIB mai mare în 2017. Cum a făcut? A forţat Comisia Naţională de Prognoză - cea care furnizează cifrele pentru buget - să preia datele umflate din programul PSD de guvernare, pentru a-l credibiliza, susţine Florin Cîţu.
Florin Cîţu
Florin Cîţu (Facebook)

În urma analizării bugetului pe 2017 elaborat de PSD, senatorul PNL Florin Cîţu - fost economist şef al ING BANK - a descoperit o serie de aspecte incredibile care, din punctul său de vedere încalcă legea. Mai mult, dacă suspiciunea lui Cîţu se confirmă, "ne-am ars!"

Concret, în opinia lui Cîţu, PSD a folosit date nereale la întocmirea bugetului - mai exact un PIB umflat - pe care apoi Comisia Naţională de Prognoză a fost obligată să îl preia, pentru a legitima bugetul pe 2017.

"Ultimul scandal public în bază căruia MFP (Ministerul Finanţelor Publice) a făcut rectificările bugetare pozitive a avut la bază informaţiile şi prognozele care conform legii sunt furnizate Ministerului de Finanţe, pentru întocmirea bugetului, de către Comisia Naţională de Prognoza (CNP). Aceeaşi comisie a furnizat conform legii datele pentru bugetul pe 2017. Legea de funcţionare a comisiei spune că pentru întocmirea bugetului pentru anul viitor se foloseşte prognoza de toamnă a comisiei. În cazul nostru prognoza publicată de CNP în noiembrie 2016. În acea prognoza PIB-ul nominal pentru 2017 era estimat la 807 miliarde lei iar creşterea economică reală la 4,3%.", atrage atenţia Cîţu pe blogul său.

Au venit alegerile, PSD a câştigat iar Ministerul de Finanţe a făcut public proiectul noului buget. Însă, documentul publicat de minister nu este bazat pe datele CNP din prognoza de toamna 2016, ci pe o prognoză de iarnă publicată de CNP cu aproximativ două luni mai devreme decât era normal şi în care PIB-ul este, surpriză, identic cu cel din programul de guvernare prezentat în campania electorală (septembrie 2016) şi ulterior, în decembrie 2016, de PSD/Dragnea, respectiv 815,2 mld lei.

"Pentru cei care nu sunt economişti am să va spun pe româneşte ce s-a întâmplat. Prognoza de iarnă a CNP care a apărut pe 20 ianuarie 2017 a preluat la litera (perioada 2017-2020) datele din programul de guvernare al PSD publicat în septembrie 2016. Acum v-aţi prins? Tot pe româneşte, CNP a comis o ilegalitate pentru ca PSD şi guvernul să poată justifica bugetul pe 2017.", susţine senatorul, care cere explicaţii pentru ceea ce s-a întâmplat.

"În concluzie: Pentru ca PSD să-şi poată realiza propunerile faraonice avea nevoie de un PIB mai mare în 2017. CNP avea un PIB mai mic. Opinia mea este că CNP a fost forţată să preia datele umflate din programul PSD de guvernare pentru a-l credibiliza. Dacă am dreptate ne ardem cu toţii.", concluzionează Cîţu.