A fi sau a nu fi! Dragnea vrea să-i descopere pe "acoperiţii" SRI. "Dacă" sunt

Liderul PSD a declarat că vrea o nouă lege a siguranţei naţionale sau o modificare a legislaţiei existente şi că în Parlament, la audierile şefului SRI se impun clarificări cu privire la prezenţa acoperiţilor în mass-media, justiţie şi alte instituţii publice.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Eooch Times)

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut, luni, că prin audierile din comisia parlamentară de control a activităţii SRI este nevoie de o clarificare în privinţa existenţei "acoperiţilor" din instituţii publice şi din mass-media şi că se impune modificarea legislaţiei în materia siguranţei naţionale.

"Este un subiect care trebuie lămurit. Ţara asta, până la urmă, e 'acoperită'. (...) De aia comisia de control a SRI trebuie să ceară lămuriri, eu cred că nu există instituţie publică din România în care să nu fie acoperiţi de la SRI. De asemenea, nu cred că există o instituţie de presă care să nu aibă acoperiţi de la SRI. S-a vorbit de cele mai multe ori despre acoperiţi din Justiţie, UNJR a solicitat să se lămurească dacă există 'acoperiţi' în Justiţie. Parcă prea e acoperită ţara asta pentru că, totuşi, SRI-ul are două obiective principale şi, acolo, vreau să vă spun că toţi sunt oameni foarte buni, profesionişti, şi care au ţinut şi ţin în continuare România într-o zonă de stabilitate importantă pentru noi, toţi, eroi anonimi. Pe de altă parte, nu-mi dau seama de ce, la o Primărie, e nevoie să fie 'acoperiţi'? Ei au două obiective importante, contraspionaj şi lupta antitero, sigur că au şi alte obiective", a declarat Liviu Dragnea, preluat de Agerpres, la România TV.

"Nu cumva s-au dus sau ne-am dus sau sistemul ăsta, statul, a intrat prea mult, e prea mare reţeaua asta de acoperiţi, că nu mai ştii care e acoperit şi care nu e acoperit şi care e descoperit? Cred că ar trebui să se explice oportunitatea. De ce e nevoie de atât de mult, de ce în fiecare instituţie? Dacă informaţia e reală, poate nu e reală şi poate nu e niciun acoperit şi îşi iau informaţii doar din surse deschise", a mai adăugat Dragnea.

Liderul PSD a mai declarat, răspunzând unei întrebări, că domeniile în care ar fi cel mai grav dacă ar exista "acoperiţi" sunt: "justiţia, presa, instituţiile publice, Guvern, Parlament".

"Deci, nu este sănătos dacă este aşa şi ar fi bine ca aceste lucruri să înceteze şi, încet-încet, într-o retragere organizată, lucrurile să revină în matca firească. Repet, dacă sunt", a declarat Dragnea.

Liviu Dragnea şi-a exprimat, de asemenea, încrederea că retargerea acoperiţilor este posibilă în urma unei colaborări cu Hellvig "dacă există bună-credinţă şi o abordare sănătoasă şi perceperea dorinţei din ce în ce mai mare ca apele să fie separate şi fiecare instituţie să rămână în cadrul stabilit de Constituţie şi de lege, cred că şansele sunt foarte mari".

Oricum, noi trebuie să facem o nouă lege sau să modificăm legislaţia în domeniul siguranţei naţionale pentru că e vorba de o legislaţie din 1992. De atunci au trecut 25 de ani", a concluzionat liderul PSD.

Acelaşi Liviu Dragnea a declarat, luni, că îi va da în judecată pe toţi cei care au susţinut că el şi premierul şi-au plătit participarea în SUA la ceremonia de învestire a preşedintelui Donald Trump.