Dragnea: Iohannis îşi cere suspendarea

În timp ce şeful statului cere referendum pentru a bloca tentativele PSD şi ALDE de a "albi" şi graţia corupţi, Dragnea, cel care controlează majoritatea parlamentară, pronunţă din nou cuvântul "suspendare."
Loredana Diacu
24.01.2017

alte articole

Liviu Dragnea (Epoch Times România)
Loredana Diacu
24.01.2017

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat luni seara, la România Tv, la scurtă vreme după ce preşedintele Iohannis a anunţat că va iniţia procedurile pentru un referendum pe tema amnistiei şi graţierii, că acesta "îşi cere suspendarea", relatează Hotnews.

De asemenea, făcând trimitere la ziua când preşedintele Iohannis a apărut la şedinţa de Guvern în care, potrivit presei, se intenţiona adoptarea ordonanţei graţierii şi cea a modificării Codului Penal, Dragnea l-a acuzat pe şeful statului că a dat buzna în şedinţa de Guvern în afara Constituţiei.

Liderul PSD a mai adăugat că şeful statului "vrea o tribună, să umble prin ţară şi să se victimizeze" şi că a făcut un "spectacol neconstituţional", mergând la şedinţa de Guvern pentru a face din graţiere o temă de interes naţional.

De asemenea, Dragnea a mai susţinut că "preşedintele a minţit cu presa de faţă la acea întâlnire de la Guvern, printre care că a fost invitat."

"Constituţia spune că preşedintele poate participa la şedinţa de Guvern dacă se discută o temă de interes naţional - externe, apărare şi ordine publică - sau dacă este invitat de primul ministru. Traian Băsescu a vrut să participe o dată la o şedinţă de Guvern condusă ce C.P. Tăriceanu, a trimis o adresă, că aşa se procedează, nu dai buzna, iar Tăriceanu i-a răspuns că nu se discută probleme de interes naţional. Altădată a fost invitat şi a participat", a declarat Liviu Dragnea.

Merită menţionat în context că după şedinţa de Guvern în care, potrivit presei, urmau să se discute cele două ordonanţe care ar fi subminat lupta anti-corupţie şi ar fi scos de după gratii, de-a valma, corupţi, violatori, pedofili - însuşi premierul lui Dragnea, Sorin Grindeanu a declarat:

Conform prevederilor constituţionale, Art. 87 din Constituţie, preşedintele ţării are dreptul de a prezida şedinţele de guvern. Asta s-a întâmplat astăzi.

Nu în ultimul rând, liderul PSD a susţinut şi că şeful statului a încălcat legea, participând la un protest unde "a instigat":

"Vrea să resusciteze nişte foşti susţinători, alegând o cale complet greşită", a susţinut Liviu Dragnea.

"Cu orice preţ, vrea ca Guvernul să nu pună în aplicare programul de guvernare, pentru că românii vor avea mai mulţi bani în buzunar, mediul de afaceri se va simţi mult mai bine. Planul preşedintelui Iohannis este că, cum-necum, până în vară, acest Guvern să fie dat jos prin orice mijloace, pentru că ştie că dacă acest Guvern rămâne la putere şi efectele încep să se simtă, nu mai are nicio şansă", a mai adăugat Dragnea, politician care, potrivit presei şi opoziţiei, ar fi unul dintre principalii beneficiari ai celor două ordonanţe care i-au scos în stradă pe români.

Astfel, ordonanţa de urgenţă vizând graţierile prevede ca toate pedepsele cu suspendare să fie graţiate, ceea ce l-ar ajuta pe Dragnea să scape de pedeapsa pentru fraudarea referndumului din 2012. În al doilea rând, prin iniţiativa legislativă vizând modificări ale Codului Penal, Dragnea scapă şi de una dintre acuzaţiile din al doilea dosar, în care e trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual, căci prejudiciul din dosar este de 100 de mii de lei, iar ordonanţa Guvernului Grindeanu spune că abuzul în serviciu mai este infracţiune doar dacă prejudiciul depăşeşte 200.000 de lei.

Reamintim că Ministerul Justiţiei a lansat două proiecte de ordonanţe văzute de DNA, Parchetul General, CSM etc., drept lovituri grele la adresa luptei anticorupţie. Una dintre acestea vizează graţieri parţiale - acordate de-a valma corupţilor, violatorilor, pedofililor etc. dacă sunt bătrâni, bolnavi sau au copii mici în întreţinere - iar alta mutilează Codul Penal, minând instituţia denunţătorului, redefinind abuzul în serviciu în favoarea "abuzatorilor" etc.

Revoltaţi de acest demers, zeci de mii de români au ieşit duminică în stradă atât în Bucureşti cât şi în alte oraşe ale ţării şi diaspora. La protestul din Capitală şi-a făcut apariţia şi preşedintele Iohannis, care s-a declarat indignat că "o gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept!" Acelaşi preşedinte Iohannis şi-a făcut apariţia cu câteva zile înainte şi la şedinţa în care, potrivit presei, Guvernul voia să adopte pe şest cele două ordonanţe.

Luni, la o zi după proteste, şeful statului a anunţat că va iniţia procedurile pentru un referendum pe tema amnistiei şi graţierii, motivând că este dreptul românilor să decidă pe acest subiect, nu al celor din PSD şi ALDE care vor să-şi cureţe dosarele. Detalii aici.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor