Firea îl face pe Iohannis ipocrit: "Partidele care merg alături de domnia sa, PNL şi USR, au oameni certaţi cu legea"

Exponentă a unui partid al cărui preşedinte a fost condamnat la închisoare cu suspendare, Gabriela Firea acuză că şeful statului e sprijinit de oameni certaţi cu legea şi că referendumul pe care acesta l-a iniţiat, în vederea apărării statului de drept, este un demers ipocrit.
Gabriela Firea
Gabriela Firea (Epoch Times România)

Primarul PSD al Capitalei, Gabriela Firea, susţine că referendumul pe tema ''continuării luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice" iniţiat de Iohannis, "este un demers ipocrit" şi acuză că partidele care-l sprijină pe şeful statului, PNL şi USR, au oameni certaţi cu legea şi care dau acum răspunsuri în cadrul unor anchete judiciare. Paradoxal sau nu, afirmaţiile primăriţei sunt făcute în contextul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este condamnat la închisoare cu suspendare şi trimis în judecată într-un al doilea dosar, iar numeroşi alţi membri marcanţi ai PSD sunt după gratii sau titulari de dosare penale.

"Încerc să intuiesc faptul că preşedintele vrea să se aşeze cu un steag în fruntea luptei împotriva corupţiei. Dar a căror corupţi? Pentru că eu ştiu că au fost nişte instanţe care au spus că şi dumnealui şi familia sa au obţinut nişte case prin fals în documente. De asemenea, cei pe care îi susţine din partidul său şi partidele care merg alături de domnia sa, PNL şi USR, au oameni certaţi cu legea şi au oameni care dau acum răspunsuri în cadrul unor anchete judiciare. Deci, cred că este un demers ipocrit! Ipocrit şi cred că este, în fapt, un demers pentru a începe foarte devreme campania electorală pentru alegerile prezidenţiale", a declarat Firea, citată de Gândul.

Totodată, Firea susţine că "proiectul, care este şi pe site, privind amnistia" (n.r - proiectul de OUG privind graţierea), "nu stipulează la niciun articol amnistia celor care au fost condamnaţi pentru corupţie, nici pentru violatori, nici pentru criminali, nici pentru cei care s-au ocupat de droguri". Merită menţionat că acest lucru este adevărat, proiectul NU stipulează acest lucru, dar nici nu stipulează că aceştia NU pot fi graţiaţi.

Astfel, în articolul 2 al proiectului se prevede graţierea parţială (cu ½) a pedepsei aplicate „persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate (gravide) sau persoanelor care au întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani ori persoanelor diagnosticate, prin expertiza medico-legală, cu boli incurabile în faze terminale.” Însă, articolul următor din proiect, respectiv articolul 3 alineatul 4 nu prevede exceptarea de la graţierea parţială pentru niciun fel de infracţiuni, astfel că este posibil ca de graţierea parţială (1/2 din pedeapsă sau chiar a restului de pedeapsă) să beneficieze şi cei care au comis omoruri, violuri, tâlhării, pedofilie, trafic de droguri, trafic de persoane, terorism, crime împotriva umanităţii.

Firea şi-a continuat tiradele susţinând că şi-ar dori un preşedinte mai implicat în creşterea calităţii vieţii românilor, acuzându-l pe Iohannis că nu face nimic "să îi aducă pe românii plecaţi în afara ţării la noi în România, să aibă un serviciu bine plătit, să aibă autostrăzi" ci doar dă lecţii anticorupţie.

Reamintim că PSD şi ALDE se pregăteau să adopte două ordonanţe văzute de DNA, Parchetul General, CSM etc., drept lovituri grele la adresa luptei anticorupţie. Una dintre acestea vizează graţieri parţiale pentru corupţi iar alta mutilează Codul Penal, minând instituţia denunţătorului, redefinind abuzul în serviciu în favoarea "abuzatorilor" etc. Demersul lor a fost stopat de apariţia preşedintelui Iohannis la şedinţa în care, potrivit presei, miniştrii Grindeanu se pregăteau sa adopte cele două ordonanţe.

Ulterior, revoltaţi de tentativele PSD şi ALDE de a-şi salva corupţii, zeci de mii de români au ieşit duminică în stradă atât în Bucureşti cât şi alte oraşe ale ţării şi diaspora. La protest şi-a făcut apariţia şi şeful statului, acesta fiind aclamat la scenă deschisă.