Andreea Paul: Guvernul "Taxează tot ce prinde" trebuie oprit. Taxa pe stâlp trebuie eliminată

Andreea  Paul
Andreea Paul (Epoch Times România)

Taxa pe stâlp, recent micşorată de premierul Ponta de la 1,5% la 1%, trebuie complet eliminată, nu doar diminuată, a precizat duminică, în cadrul unui comunicat de presă, prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul, care a şi depus un proiect de lege în acest sens. În opinia acesteia, recesiunea tehnică este efectul direct al incompetenţei premierului Victor Ponta şi al taxei pe stâlp, impozit pe construcţii speciale neregăsindu-se în legislaţia fiscală a niciunui alt stat membru al UE.

"Pentru introducerea taxei pe stâlp nu a fost realizat niciun studiu de impact. S-a dovedit eroarea lui Ponta-Voinea care a blocat investiţii şi care a generat pierderi. Recesiunea tehnică este efectul direct al incompetenţei lui Ponta şi al taxei pe stâlp. Nici noul nivel al impozitului anunţat de Ponta nu are vreun studiu de impact şi nici vreo fundamentare minimă pentru a stabili nivelul just şi baza de impozitare. Din capitolul "doar în România se poate întâmpla aşa ceva" - Ponta declara: "Taxa pe construcţii speciale vreau s-o reducem de la 1,5% la 1%". Eu zic NU. Taxa pe stâlp trebuie eliminată complet, nu diminuată. Am depus un proiect de lege în acest sens şi cer susţinerea Guvernului pentru proiectul de lege înaintat", a declarat Andreea Paul.

Impozitul pe construcţii speciale nu se regăseşte în legislaţia fiscală a niciunui alt stat membru al UE, a argumentat liderul PDL, adăugând că nicio ţară europeană nu şi-a extins baza de impozitare aşa cum a făcut-o România în ultimii ani.

Reprezentanţii mediului de afaceri din România au solicitat eliminarea totală a impozitului pe construcţiile speciale. Acest impozit duce la dublarea, chiar triplarea, impozitului pe profit pentru companiile afectate, a declarat Daniel Anghel, membru în conducerea Consiliului Investitorilor Străini din România (CIS), ceea ce îi va determina pe oamenii de afaceri să îşi reconsidere planurile de investiţii şi în timp va avea un impact negativ major asupra investiţiilor străine.

"Adevărul e că impozitul pe construcţii speciale generează şomaj şi inflaţie: 63 % din întreprinderile mici şi mijlocii, respectiv ONG-urile chestionate de CNIPMMR consideră că şomajul va creşte, iar 80% se aşteaptă la un efect negativ al acestui impozit. Prognozele se adeveresc: Impozitul pe stâlp a contribuit direct la intrarea economiei româneşti în recesiune. Iată cum: Impozitul pe stâlp are un impact negativ ridicat asupra întreprinderilor. Impozitul pe construcţii speciale îndepărtează investitorii străini, implicit investiţiile străine scad. Economia riscă să nu mai beneficieze de investiţii de 1,2 miliarde lei, de aproximativ trei ori mai mult decât încasările estimate de Ministerul de Finanţe prin aplicarea taxei pentru construcţii speciale", a explicat Andreea Paul.

Companiile din domeniul energiei, extracţiei de petrol şi gaze, mineritului şi telecomunicaţiilor ajung în pragul falimentului din cauza taxei pe stâlp, având în vedere ponderea ridicată a construcţiilor speciale pe care le deţin, consideră prim-vicepreşedintele PDL.

Cazuri concrete: Nuclearelectrica a estimat că impozitul pe construcţii speciale datorat în anul 2014 se ridică la 22 milioane euro. Astfel, rezultatul financiar al companiei a fost negativ chiar în perioada în care eforturile societăţii sunt direcţionate către creşterea susţinută a indicatorilor financiari, în vederea listării la Bursa de Valori Bucureşti. Enel estimează că va avea de plătit între 10 şi 15 milioane de euro pentru taxa pe construcţii speciale, în timp de Hidroelectrica va datora 40 milioane euro.

"Agricultura nu scapă nici ea nepăgubită. Taxa pe stâlp mai mult pedepseşte, decât răsplăteşte acest sector, care a contribuit semnificativ la creşterea PIB în anul 2013. Impactul negativ va fi reflectat asupra următoarelor construcţii speciale din agricultură: sisteme de irigaţii, grajduri pentru animale, silozuri, magazii, depozite, pătule pentru păstrat porumbul, gropi din beton pentru păstrat porumbul, drumuri de acces betonate pentru acces la animale, dale din beton pentru acces la păşune", a mai declarat Andreea Paul.

Aceasta a remarcat că impozitul pe construcţiile speciale determină majorări ale tarifelor pentru călătoria cu metroul. Compania Metrorex S.A. a evaluat deja la 50 milioane de lei sumele pe care trebuie să le plătească la bugetul de stat, ca urmare a implementării acestei noi taxe. Astfel, compania Metrorex S.A. a solicitat deja Ministerului Transporturilor aprobarea majorării tarifelor pentru călătoria cu metroul. Se anticipează, astfel, majorări de tarife cu procente care variază între 25 şi 33%.

Impozitul pe construcţiile speciale conduce la închiderea activităţilor economice şi la o povară suplimentară asupra bugetului statului, a mai evidenţiat Andreea Paul, dând următorul exemplu - "România produce ţiţei folosind multe sonde cu zăcăminte aproape epuizate. Cu impozitul de 1% pe sondă, extragerea de ţiţei nu va mai fi profitabilă, prin urmare sondele vor fi închise. Potrivit acordului încheiat de România cu Petrom în timpul privatizării, toate cheltuielile cu decontaminarea zonelor sunt suportate de statul român".

În urma argumentelor prezentate, liderul PDL cere eliminarea completă a taxei pe stâlp şi nu doar diminuarea acesteia, precum şi asumarea de către Guvernul Ponta a proiectului de lege al cărui iniţiator este.

"Guvernul "Taxează tot ce prinde" trebuie oprit. Trebuie creat un mediu de afaceri tentant pentru investitori. Trebuie susţinută economia României prin programe de relaxare fiscală şi nu prin aplicare de noi taxe şi impozite majorate. Două trimestre de recesiune tehnică consecutive reprezintă un argument suficient pentru eliminarea taxei aplicate construcţiilor speciale, dar şi pentru celelalte 36 de taxe şi impozite noi sau majorate introduse de Guvernul Ponta", a concluzionat Andreea Paul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie