EXCLUSIV. Nicolescu se molipseşte de retorism. Prelungirea calendarului de liberalizare a preţurilor la gaze, document electoral

Răzvan Nicolescu, Ministrul Delegat pentru Energie
Răzvan Nicolescu, Ministrul Delegat pentru Energie (Epoch Times România)

Ministrul delegat pentru energie Răzvan Nicolescu a lansat luni, prin Departamentul pentru Energie (DE) pe care îl conduce, o aşa-zisă consultare publică cu privire la situaţia preţului la gazul natural plătit de populaţie. Prezentând liberalizarea preţurilor drept un bau-bau şi pe sine însuşi (ca exponent al Guvernului Ponta) drept unicul care poate salva populaţia de la nişte preţuri care vor exploda, Nicolescu lansează, pe post de invitaţie la consultare, un document cu conţinut semi-electoral, semi-manipulativ.

"Calendarul de liberalizare negociat de domnul Boc a luat-o cu mult înaintea veniturilor populaţiei. Creşterea preţului gazului produs în România, prognozată la 1 octombrie a.c., nu va mai avea loc din motive tehnice, însă cred că populaţia României are nevoie de un repaus mult mai mare, cel puţin până la 1 iulie 2016. Intenţionez să negociez acest lucru cu cei de la Bruxelles. Avem argumente în legătură cu nivelul de trai al populaţiei dar şi cu situaţia din alte state membre ale Uniunii Europene.

Îmi voi folosi toată credibilitatea pe care o am la Bruxelles pentru a impune în România condiţii mai bune pentru populaţie decât cele negociate în 2012. Este absolut nevoie să facem acest lucru pentru că altfel, preţul gazului produs în România va creşte până la 1 iulie 2016 cu peste 40%”,

afirma Nicolescu, ministrul delegat pentru energie, numit pe post în urmă cu doar şase luni, perioadă suficientă, se pare, pentru ca oficialul nostru să fi şi câştigat o credibilitate covârşitoare la Bruxelles, astfel încât să poată negocia liberalizarea preţurilor la gaze, trecând peste negocierile Guvernului cu Comisia Europeană din 2012.

Perioada de răspuns, pe durata căreia persoanele interesate îşi pot exprima o opinie, pot trimite opinii, sugestii, completări etc. este de 15 zile. După data de 15 septembrie, în funcţie de rezultatele consultării publice, Departamentul pentru Energie va propune o serie de măsuri, anunţa Nicolescu, ministrul provenit din OMV Petrom.

Potrivit d-lui ing. Tudor Popescu, expert în programe energetice, aşa-zisa dezbatere publică anunţată de Nicolescu este lipsită de sens în condiţiile în care discuţiile cu asociaţiile micilor consumatori nu au existat, iar participarea la Consiliul Consultativ este oricum una iluzorie, acest organism fiind complet netransparent ca regulament de funcţionare. Drept dovadă, deşi invitate la discuţii, organizaţiile de protecţie a consumatorilor, ştiind că participarea lor este pur formală, nici măcar nu s-au deranjat să trimită în Consiliul Consultativ persoane care să aibă habar de subiectele discutate, scrie Tudor Popescu, într-un material trimis Epoch Times, în replică la afirmaţiile Departamentului de Energie despre consultări:

"Mai multe discuţii cu reprezentaţii asociaţiilor micilor consumatori de energie au subliniat nevoia unei mai mari reprezentări a acestora în Consiliul Consultativ al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei", scria Departamentul Energie în comunicatul ce anunţa dezbaterile publice.

În ceea ce priveşte angajamentul lui Nicolescu de a face uz de toată "credibilitatea sa "etc. acţiunea ministrului ''este lăudabilă, însă ca în toate astfel de cazuri, şansa de a realiza promisiunile este minimă. Nu zero, însă aproape de zero".

"Este lăudabilă acţiunea ministrului însă, ca în toate astfel de cazuri, şansa de a realiza promisiunile este minimă", declara Tudor Popescu.

Analizând scrisoarea de intenţie trimisă de departamentul de energie, expertul în energie reaminteşte că mecanismul prin care se obţine o astfel de amânare este un mecanism instituţionalizat şi se bazează pe intervenţie guvernamentală nu pe "carisma personală" a unui ministru, aşa cum şi-ar dori Răzvan Nicolescu.

"Am convingerea că dl ministru confundă cordialitatea obişnuită a relaţiilor oficiale din organizaţiile internaţionale cu cordialitatea personală (mergând până la prietenia neoficială) între actorii unor astfel de organisme. Nu cred că există o relaţie personală între dl Nicolescu şi persoana necunoscută nouă pe care o va numi dl Junker în locul d-lui Oettinger (comisarul european pentru energie n.r.)".

Comentând documentul în baza căruia ministrul energiei îşi propune să organizeze aşa-numita dezbatere publică, acesta este departe de cum ar trebui să arate o consultare reală, mai arată expertul. Iniţiativa guvernului este concretizată într-un document de opt pagini, redactat sub forma unei înşiruiri de argumente (inclusiv cu tentă electorală, Boc e rău, Ponta e bun) care converg spre inexorabila concluzie că liberalizarea preţurilor la gaze trebuie oprită cu orice preţ, urmat de un chestionar cu patru întrebări care permit doar răspunsuri de tip da sau nu. (întrebări redate la finele articolului)

Tenta politică inutilă apare din prima frază şi trebuie corectată : Nu dl Boc a negociat termenele liberalizării ci GUVERNUL ROMANIEI, în multe runde de tratative, ultima amânare reuşită, atât cât a fost în stare, a fost realizată de guvernul Boc, termenele obţinute fiind cele de azi", scrie dl Tudor Popescu adăugând că "rezultatul sondajului este inutil fiind previzibil după modul de formulare a textelor".

"O discuţie publică se organizează altfel : a) se pune în discuţie tema b) se deschide o pagină în care organizatorul postează TOATE INTERVENTIILE şi în subsolul acestora POZITIA ORGANIZATORULUI ... astfel, cei care participă la discuţia publică pot cristaliza ideile lor în mod interactiv c) la finalul perioadei se face sinteza ideilor reţinute şi, separat, motivarea respingerii propunerilor neadecvate d) în final se constituie DOSARUL ANALIZEI PUBLICE IN CARE, PE SITUL MINISTERULUI, SE POATE CONSULTA DOSARUL UN TIMP INDELUNGAT", mai scrie expertul.

În ceea ce priveşte argumentele guvernului de a cere decalarea termenelor pentru liberalizarea preţurilor la gaze, respectiv scăderea preţurilor gazelor pe diverse pieţe coroborată cu scăderea salariilor medii, expertul în energie afirmă că scăderea preţului la gaze este favorabilă liberalizării şi nu invers, cum deduce dl Nicolescu.

"Contradicţiile privind scăderea preţurilor gazelor pe diverse pieţe coroborat cu evoluţia salariilor medii sunt simple speculaţii. Liberalizarea circulaţiei materiilor prime pe teritoriul UE este de fapt baza de construcţie a T.F.U.E. (Tratatul de Funcţionare a UE) şi constituie elementul care a determinat acţiunea lui Robert Schuman când, în 1954, a pus bazele Comunităţii Cărbunelui şi Oţelului, numită ulterior Piaţa Comună (piaţă în care materiile prime, combustibilii, şi oricare alte materiale circulă liber la preţurile stabilite de cererea şi oferta generală)", scrie Tudor Popescu.

Faptul că producătorii de gaze au obţinut rezultate bune - un alt argument invocat de Nicolescu în favoarea îngheţării calendarului de liberalizare a preţului la gaze - se datorează diletantismului departamentului pentru energie care nu a prelevat corect redevenţa asupra gazelor şi nici în prezent nu are o concepţie corectă asupra acesteia.

"Urmează lamentările legate de greşita negociere a redevenţei cu PETROM pentru sezonul următor, negociere care încă nu a început", mai scrie dl Popescu, făcând aluzie la faptul că persoana responsabilă de negocierea redevenţelor este ministrul Nicolescu, fost director în OMV Petrom.

Cum DE a mediatizat, inclusiv în comunicatul său de presă anunţat, "dezbaterile", neînţelegerile cu DG Întreprinderi şi Industrie (Comisia Europeană) în privinţa dreptului consumatorului casnic de a primi prioritate în aprovizionarea cu gaze naturale produse în România, ceea ce ar fi dus la suspendarea momentană a calendarului agreat în anul 2012, Tudor Popescu remarca faptul că, oficial, nu au existat niciun fel de tratative de acest gen.

"Probabil că este vorba de discuţii informale de pe culoarele de la Bruxelles, acţiuni total nesemnificative. De fapt, prioritatea în aprovizionarea populaţiei este recunoscută ca prima importantă în cartea albă a serviciilor publice emisă de Comisia Europeană în 2005. Deci nu există astfel de discuţii cu Comisia".

Nici argumentaţia Guvernului legată de deciziile de majorare a tarifelor diverşilor agenţi economici de pe traseul gazelor (103,75% creştere la transport, 54,79% creştere la înmagazinare şi 35,43% creştere la distribuţie în ultimii aproximativ doi ani) nu ţine, explică Tudor Popescu, afirmând că deciziile de majorare a tarifelor diverşilor agenţi economici de pe traseul gazelor sunt profund criticabile şi oricum, datorită politizării, ANRE a devenit total incapabilă să determine corect costurilor pe baza cărora să se admită tarife.

"În consecinţă orice analiză dispusă de Parlament – organizaţia tutelară a ANRE – are şanse majore în a depista nereguli în activitatea acestuia. Deci, şi în acest aliniat argumentele sunt neconvingătoare - de fapt, clarificate în alinatul următor, care recunoaşte: un derapaj a capacităţii ANRE în a gestiona greşit piaţa".

Cum scrisorica lui Răzvan Nicolescu începe cu afirmaţii despre negocierile (dezastruoase) ale Guvernului Boc şi se încheie cu o apoteoză a Guvernului Ponta, care, cităm, ar fi "încercat transparentizarea funcţionării pieţei gazelor naturale din România prin impunerea unei obligaţii de tranzacţionare pentru producătorii de gaze naturale pe pieţele centralizate", Tudor Popescu demontează şi acest argument.

"Guvernul Ponta a organizat o piaţă paralelă de gaze. Piaţa a fost puternic viciată de modul în care a fost construită. Astfel, cererea şi oferta nu au realizat o relaţie corectă de piaţă, preţurile suferind o escaladare aiuritoare. Modul în care se construieşte o piaţă face de regula obiectul unui proiect de implementare, proiect care a lipsit", îşi încheie inginerul Popescu comentariile legate de negocierile privind calendarul de liberalizare a preţurilor la gaze.

Reamintim că liberalizarea, folosită pe post de bau-bau de guvern cu două luni înainte de alegeri, ar însemna ca furnizorii să nu mai "beneficieze" de un preţ reglementat de stat, ci să negocieze liber cu furnizorii, putând avea inclusiv "surpriza" să obţină un preţ mai mic decât cel reglementat.

Ori, pentru furnizorii reglementaţi, precum OMV Petrom de unde vine Nicolescu, Romgaz, Amroco e mai simplu să aibă o piaţă reglementată de guvern - cu profit de asemenea reglementat de guvern - decât să-şi bată capul cu negocieri.

Revenind la credibilitatea pe care o are Nicolescu, va fi foarte interesant de urmărit cum şi-o va folosi acesta în negocierea redevenţelor cu fostul sau angajator.

Redăm întrebările (retorice) supuse spre dezbatere de guvern:

"1. Având în vedere discrepanţa înregistrată în perioada decembrie 2012 – iulie 2014 între evoluţia salariului nominal mediu net lunar şi evoluţia preţului gazelor naturale la consumatorul final, credeţi că termenul de eliminare a preţului reglementat la gazele naturale din producţia internă ar trebui prelungit de la data de 31 decembrie 2018 până la data de 1 iulie 2021 pentru consumatorii casnici? Totodată, consideraţi că preţul reglementat la gazele naturale din producţia internă ar trebui să rămână nemodificat (la valoarea actuală) până la data de 1 iulie 2016 pentru consumatorii casnici?

2. Luând în considerare că tarifele pentru prestarea serviciilor de transport, înmagazinare subterană şi distribuţie a gazelor naturale sunt reglementate şi stabilite de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi ţinând cont de o serie de evenimente recente care au implicat angajaţi ai Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei, consideraţi utilă întărirea reglementărilor privind conflictul de interese prin modificarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 33 din anul 2007, cu modificările şi completările ulterioare, astfel încât angajaţilor Autorităţii să nu le fie permisă deţinerea de participaţii/ interese în societăţi care derulează afaceri cu societăţi reglementate din sectorul energetic sau să deţină, prin intermediul unor terţe societăţi, participaţii în societăţi care activează în sectorul energetic sau să ocupe un loc de muncă în cadrul unei societăţi care activează în sectorul energetic ulterior deţinerii unei poziţii în cadrul Autorităţii?

3. Având în vedere necesitatea de a proteja drepturile micilor consumatori de gaze naturale, respectiv a consumatorilor casnici, consideraţi a fi util să crească numărul membrilor reprezentând această categorie (în prezent, doi membri din partea asociaţiilor consumatorilor de energie electrică şi gaze naturale) în cadrul Comitetului Consultativ al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei?

4. Sunteţi de părere că Guvernul ar trebui să ia noi măsuri în scopul creării unei pieţe competitive a gazelor naturale prin impunerea obligativităţii societăţilor care activează în sectorul gazelor naturale, respectiv producători, importatori, traderi, furnizori de gaze naturale, de a tranzacţiona un procent din cantitatea de gaze naturale produse autohton pe pieţe centralizate într-o manieră transparentă şi nediscriminatorie?"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne