Sediile PSD şi PUNR cumpărate la preţ de chilipir

Sediul PSD
Sediul PSD (www.psd.ro)

La începutul lui februarie, premierul Ponta informa că PSD-ul şi-a cumpărat sediul central de pe Kiseleff, clădirea urmând a fi plătită în 2 ani din cotizaţiile membrilor de partid. Ce nu a anunţat premierul Ponta este faptul că sediul, aflat într-una dintre cele luxoase zone din Bucureşti, a fost cumpărat la un preţ cu mult sub cel al pieţei. Aceeaşi mişcare a făcut-o şi PUNR-ul, coleg cu USL-ul văduvit de PNL: şi-a cumpărat sediu, gard în gard cu social-democraţii, la un preţ mic-mic, ca pentru un partid conducător.

Ambele partide şi-au cumpărat sediile de la RA-APPPS (Regia Autonomă – Administraţia Protocolului Patrimoniului de Stat). Sediul PSD din şos. Kiseleff nr. 10 a costat 960.000. de euro, în condiţiile în care preţul splendidei clădiri ar fi trebuit să fie de minimum 2,5 milioane de euro, conform unei analize Ziarul Financiar-Gândul, iar sediul PUNR-ului vicepremierului Gabriel Oprea, o vilă de pe strada Gheorghe Brătianu nr. 7, gard în gard cu social democraţii, a fost cumpărat cu doar 110.000 de euro, preţ de asemenea mult subevaluat, conform brokerilor imobiliari.

Sediul PSD-ului are o suprafaţă de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, ceea ce insemana că social democraţii vor plăti 275 de euro/mp iar sediul PUNR are o suprafaţă de 340 de metri pătraţi, ceea ce înseamnă un preţ de 325 de euro/metrul pătrat.

Conform Gândul şi Ziarul Financiar, partidele au obţinut un evident “chilipir” în condiţiile în care în anul 2013 RA-APPS a vândut apartamente în Kiseleff cu preţuri peste 1600 euro/mp.

De asemenea, mangerul portalului imobiliar Home Finders, Matei Malos a explicat că preţurile solicitate de proprietari pentru vile în zona Kiseleff pornesc de la 650.000 - 700.000 de euro, iar majoritatea vilelor vândute necesită renovări majore ce presupun bugete suplimentare de investiţii de 100.000 - 200.000 de euro. Numărul ofertelor disponibile spre vânzare în zona respectivă este foarte redus şi drept urmare este foarte puţin probabil ca eventualii cumpărători să beneficieze de discounturi substanţiale.

PSD şi UNPR sunt, deocamdată, singurele partide care au decis să beneficieze de pe urma legii 48/2013 prin care parlamentarii le-au dat formaţiunilor politice dreptul de a-şi cumpăra în 36 de rate lunare sediile din toată ţara, direct de la stat, fără credit bancar, mai informează Gândul.

Trebuie reamintit că, ulterior, prin normele de aplicare a legii, adoptate prin HG, Guvernul Ponta le-a acordat partidelor un avantaj în plus, şi anume dreptul de a da în concesiune curtea sediilor în care funcţionează, pe toată perioada existenţei clădirii, contra unei redevenţe negociate.

Această facilitate s-a dovedit extrem de bine venită, având în vedere că sediul PSD-ului dispune de un teren de 7.000 de metri pătraţi, evaluat la un preţ de 300 de euro/mp, pe care partidul condus de prim-ministrul Victor Ponta a decis să nu îl cumpere ci să îl concesioneze pe o redevenţă a cărei valoare nu a fost făcută publică.

Până miercuri, RA-APPS răspunsese la solicitărea Gândul de a face public numele evaluatorului independent, şi raportul de evaluare care a stat la baza vânzărilor sediilor PSD şi PUNR. O cerere similară adresată în cursul anului trecut, pentru publicarea listei tuturor evaluatorilor cu care RA-APPS lucrează a rămas, de asemenea, fără niciun răspuns.