Principalele scandaluri din ţară: Sfaturi şi critici de la Traian Băsescu
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a discutat, miercuri seara, într-o conferinţă de presă la Cotroceni, despre o serie de subiecte de importanţă din ţara noastră, printre care şi criza politică din USL, scandalul de la ASF, memorandumul semnat de Guvernul Ponta cu compania chineză Huawei, refuzul ridicării imunităţii deputatului Vlad Cosma, scandalul cu soţul Marianei Câmpeanu care ia indemnizaţii deşi se zvoneşte că nu are niciun handicap grupa I cum declarase.
Scandalul soţului Marianei Câmpeanu
În anul 2005, actualul ministru al muncii Mariana Câmpeanu, la vremea respectivă director executiv al Casei de Pensii Judeţene Ilfov, i-a acordat soţului său, Iulian Câmpeanu, pensie de invaliditate gradul I şi indemnizaţie pentru însoţitor. Invaliditate de gradul I presupune că persoanele care sunt în această situaţie sunt caracterizate prin „pierderea totală a capacităţii de muncă, de autoservire, de autoconducţie şi de orientare spaţială”, invalidul necesitând îngrijire sau supraveghere permanentă din partea altei persoane. Acesta este însă capabil să meargă la nunţi şi să se ducă la grădiniţa de unde îşi ia nepotul, precum şi până la cele două firme la care este acţionar.
„În ultima perioadă au fost unele evoluţii dar cred că nu trebuie să ne facă să uităm responsabilităţi. Primul subiect e legat de doamna ministru Mariana Câmpeanu. Fac un apel la domnia sa direct, dacă ştie că soţul ei nu e invalid, nu merge în cărucior, nu are un handicap sever care să justifice grupa I, să-şi prezinte demisia, fără să mai aştepte multe anchete. Dacă e adevărat că dânsul conduce, ia copilul de la şcoală, să-şi prezinte demisia şi să închidă subiectul. Aşază o pată extrem de urâtă pe emblema Guvernului, şi aşa şifonat de acte de corupţie, miniştri condamnaţi”.
Plagiatul Ştefaniei Duminică
Traian Băsescu îi cere premierului Ponta revocarea secretarului de stat în Ministerul Educaţiei Ştefania Duminică pentru plagiat, precizând că a confruntat cele două lucrări, cea a lui Duminică şi a colegei care terminase cu patru ani în urmă aceleaşi cursuri pentru masterat şi nu există niciun dubiu că aceasta este vinovată de plagiat.
„L-aş ruga public pe premierul Victor Viorel Ponta să o revoce pe doamna Ştefania Duminică, secretar la stat la Educaţie, pentru plagiat. Am confruntat şi eu cele două lucrări, a doamnei Duminică şi a unei colege, şi nu există niciun dubiu, chiar dacă nu sunt specialist. Ştiu că îi e foarte greu să revoce pe cineva pentru plagiat, nu s-a autorevocat pe el, dar doamna Duminică nu mai are nicio calitate morală în calitate de hoţ. Această doamna a furat, ca şi premierul, se numeşte furt intelectual”, a declarat şeful statului.
Refuzului ridicării imunităţii lui Vlad Cosma
Plenul Camerei Deputaţilor s-a reunit luni seară şi a respins, în cadrul unui vot secret, cererea de încuviinţare a arestării preventive în cazul deputatului PSD Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenţă. Deşi votul a fost secret, prin bile, PNL, PDL şi PPDD şi neafiliaţii au anunţat că reprezentanţii lor vor vota pentru încuviinţarea cererii de arestare preventivă a parlamentarului social-democrat. Cu toate acestea 222 de parlamentari au votat împotriva arestării acestuia şi doar 105 voturi au fost pentru.
„Aş mai semnala ca atitudini nocive pentru credibilitatea României votul din Parlament de acum două zile în privinţa punerii la dispoziţie pentru arestare a dlui deputat Vlad Cosma. Consider că Parlamentul nu are dreptul să se substituie justiţiei. Mult mai potrivit ar fi fost ca decizia de arestare sau nu să o ia la cererea procurorilor un judecător şi nu un vot politic încurajat prin prezenţa în parlament a premierului Ponta. Victor Viorel Ponta nu se dezminte, acum câteva luni se făcea scut în faţa baronului de Argeş. Azi, acel om trebuie să părăsească funcţia. Şi acum Ponta a ţinut să fie solidar cu hoţii confirmând ceea ce eu apreciez ca şi conduită a acestui premier că este un premier corupt, fără valori morale, doar cu interese politice. Cei 222 de parlamentari ai PSD UNPR şi PC care au împiedicat justiţia, în frunte cu Ponta şi Dragnea, au o mare responsabilitate pentru modul în care activitatea Parlamentului va fi reflectată în viitorul raport MCV. Pentru ei interesul găştilor de corupţi e deasupra interesului naţional. Asta ne arată Ponta şi Dragnea”, a subliniat preşedintele Traian Băsescu.
Memorandumul cu Huawei, compania chineză acuzată de spionaj
Memorandumul semnat de Guvernul român în luna noiembrie cu compania chineză Huawei prevede că Ministerul Societăţii Informaţionale „vine în întâmpinarea Huawei” în vederea participării la construcţia unor sisteme IT critice, precum Sistemul de informaţii şi comunicaţii naţionale, Reţeaua naţională de bandă largă şi Sistemul de monitorizare şi supraveghere a traficului. Compania de telecomunicaţii Huawei a fost acuzată în repetate rânduri că asistă regimul comunist chinez în operaţiunile de spionaj cibernetic, mascat prin intermediul sistemelor de supraveghere.
„Am solicitat azi şi am primit memorandumul semnat de ministrul Nica cu Huawei din China. Îi mulţumesc că mi l-a transmis, semnarea memorandumului e aprobată de premierul Ponta. Din lecturare, am înţeles foarte bine de ce vrea STS la Guvern. Acum s-a dezlegat enigma, e clar că angajamentele cu firma chineză l-au obligat pe Ponta să lărgească spectrul de oferte pentru această firmă şi îl notific public că la CCR indiferent ce vot vor da în parlament îmi e greu să cred că o astfel de lege va trece ştiind atribuţiunile legale ale STS. Nu minciuna că trebuia să identifice poziţia avionului, nu are în atribuţiuni aşa ceva, dar acum am înţeles de ce a făcut un joc murdar pe seama securităţii naţionale - obligaţiile asumate şi aprobate prin memorandum cu Huawei. Securitatea naţională nu se dă pe mâna unor firme IT străine, indiferent cât de prieteni am fi cu o ţară sau alta”, a afirmat şeful statului.
Scandalul de la ASF
În urma uriaşului scandal stârnit de investigaţiile procurorilor DNA legate de neregulile de la ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), instituţie în a cărei organizare Guvernul ar fi intervenit cu o Ordonanţă de Urgenţă în favoarea intereselor patronului Carpatica Asig, au fost făcute publice consistentele venituri încasate în ultima vreme de angajaţii instituţiei. Mai interesante decât sumele, sunt numele celor ce figurează pe statele de plată ASF. Instituţia care ar trebui să reglementeze cu maximum de probitate şi credibilitate piaţa de capital din România este locul de muncă de unde îşi încasează salariile neveste şi copii de politicieni şi oameni politici cu mare influenţă în USL.
Pe controversata listă se găsesc nume importante: Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, Laura Elena Chiţoiu, soţia fostului ministru liberal Daniel Chiţoiu, Grigoreta Cristina Zgonea, fosta soţie a Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Aura Gabriela Socol, soţia consilierului premierului Ponta, Cristian Socol, Iuliana Luiza Scutaru, soţia lui George Scutaru, liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor, Răzvan Wlassopol soţul primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, Remus Cătălin Câmpeanu, fiul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, Daniela Motreanu, soţia deputatului PNL Dan Motreanu, Ana Maria Tudor, fiica vicepremierului Gabriel Oprea şi Dan Mircea Popescu, fost ministru PSD.
„Şi dezbaterea publică, şi realităţile mă obligă să cer Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a ASF. Este o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi. Fie că vorbim de Ruşanu, Dăianu, Ursache, soţia dl Chiţoiu, de Dan Mircea Popescu, ce legătură o avea cu ASF, când a fost ministru la Muncă, fie de doamna Zgonea, de consilierii premierului, toată această cloacă trebuie curăţată şi făcut din ASF o instituţie cu autoritate profesională şi morală.
Poate o să spuneţi de ce spun de dl Dăianu, că are o imagine bună, dar îl ştiu când a fost ministru în vremea Convenţiei, nu a fost în stare de nimic. După ce s-a dovedit foarte priceput în afacerile personale cu Sima, a venit să-şi recupereze pierderile la ASF. Îl invit să aibă decenţa să-şi recupereze pierderile din altă parte. Iar dl Ruşanu nu are nicio legătură cu piaţa de capital. Taxele impuse pieţei pentru a-şi putea susţine salariile sunt nepermise şi fac viaţa grea firmelor, sunt mult prea mari faţă de dimensiunile pieţei.
Dacă priviţi cu atenţie la incompetenţa din ASF, parcă ar fi arborele genealogic al USL, cu rude, naşi. El este reprezentativ şi pentru clientelism şi pentru incompetenţă. Cer Parlamentului să îşi ia rolul în serios şi să cureţe imediat ASF, organizând un sistem de desemnare a conducerii şi a angajaţilor care să elimine clientelismul şi incompetenţa. Nu ne putem juca cu o piaţă de 10 mld euro. Se pare că dl Ruşanu, Dăianu şi Ursache sunt cei mai bine plătiţi din lume pentru incompetenţa lor. Nu găsim alţii mai bine plătiţi decât ei. Niciunul nu are competenţe pe piaţa de capital. Se puteau selecta oameni care lucrează efectiv, care ştiu fenomenele, riscurile”, a declarat şeful statului.
Criza politică din USL
Şeful statului a discutat şi despre criza din USL, pe care nu vrea încă să o denumească „criză politică”, explicând că de fapt avem o criză de oameni lipsiţi de responsabilitate şi maturitate, „o criză artificială”, referindu-se la Ponta şi la Antonescu.
„Faptul că de mai bine de trei săptămâni Guvernul, partidele de la guvernare, sunt într-o dispută de orgolii e de natură să întârzie lucruri extrem de importante, precum Acordul de Parteneriat dintre Guvern şi CE pentru utilizarea bugetului 2014 - 2020”, a precizat acesta.
Preşedintele a explicat că prima formă de acord au trimis-o în iunie, au primit un răspuns „foarte acid” - lipsa de competenţă şi viziune, o altă formă a fost trimisă în noiembrie, cu acelaşi răspuns primit, au promis că revin cu un nou proiect de acord în ianuarie şi, „pentru că sunt preocupaţi de efectele disputelor de orgolii”, au amânat trimiterea pentru februarie.
În plus există o altă „mare problemă” abordată de şeful statului, cea a programelor operaţionale, care nu pot fi declanşate din lipsa acestui acord şi Guvernul trebuie să producă un masterplan pe transporturi credibil, aprobat de CE, şi care să reflecte priorităţile de finanţare.
„Ele trebuie să fie în zona coridoarelor pan-europene 4, 7 şi 9. În lipsa masterplanului, nu se pot declanşa programele operaţionale, nici de mediu, nici dezvoltare regională etc. Dacă luăm în consideraţie termenele realiste, şi dacă s-ar încadra în termenul asumat de aprilie, CE tocmai ar fi pe picior de plecare. Sunt alegerile din mai şi noua Comisie se va instala în septembrie - octombrie. Din punct de vedere al absorbţiei fondurilor de coeziune, anul 2014 e unul pierdut din neprofesionalism, amatorism excesiv la nivelul guvernului Victor Viorel Ponta”, a precizat preşedintele.
Traian Băsescu a făcut apel la cei doi lideri ai USL „să revină la raţiune, nici unii nici alţii nu vor să se despartă, dar au orgolii şi nu ştiu cine pierde”.
„Îi propun public premierului să cedeze la solicitarea PNL de a-l avea pe Iohannis vicepremier, ar uşura lucrurile, ar debloca lucrurile. Nu ne mai putem juca de-a Guvernul. Doi politicieni lipsiţi de maturitate se joacă de-a Guvernul, când la frontieră avem aproape un conflict deschis în Ucraina. E foarte uşor pentru analişti să introducă şi România într-o zonă de instabilitate pentru că Ponta şi Antonescu nu găsesc o soluţie să dea orgoliile jos şi să găsească o soluţie”, a explicat şeful statului.
În opinia acestuia, este inadmisibil „când vezi ce se întâmplă în frontiera de nord şi sud-est, cu Ucraina, tu să te mai joci cu instabilitatea, pe care nici măcar nu o avem. Dar nu o avem, sunt orgoliile a doi politicieni lipsiţi de maturitate”.
„Apelul meu public e să găsească rapid o formulă rezonabilă, nu e niciun capăt de ţară dacă Iohannis va fi vicepremier”, a concluzionat preşedintele.