Poluarea aerului omoară cel puţin 7 milioane de persoane anual

În Beijing, răsăritul mai apare doar pe ecran.
În Beijing, răsăritul mai apare doar pe ecran. (captură youtube.com)

Organizaţiei Mondială a Sănătăţii (OMS) a dat astăzi publicităţii un studiu efectuat în 2012, care arată că poluarea aerului este răspunzătoare de moartea a 7 milioane de oameni, mai mult decât SIDA, diabetul şi accidentele rutiere la un loc.

Cele mai afectate naţiuni sunt cele cu venituri mici şi mijlocii din Asia. Aproximativ 70% din numărul total al deceselor cauzate de aerul poluat în 2012 provin din rândul acestora. În Beijing, poluarea aerului depăşeşte limita stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii de 20 de ori.

Acest nou rezultat al studiului OMS, 7 milioane de decesuri anual, este aproximativ dublu comparativ cu ultimele date obţinute. Astfel că poluarea aerului a devenit în prezent cel mai mare factor de risc din mediul înconjurător asupra sănătăţii.

Printre cele mai afectate persoane se numără femeile sărace şi copii care petrec mai mult timp în casă, şi, pe lângă aerul poluat din exterior, se mai adăugă şi aerul poluat produs de utilităţile din interior. Poluarea aerului a fost catalogată drept cancerigenă în luna octombrie de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Practic, unul din opt decesuri din întreaga lume poate fi atribuit aerului poluat.

”Poluarea excesivă a aerului este de obicei rezultatul unor politici nesustenabile în sectoare precum transportul, energia, administrarea deşeurilor şi a industriei”, a declarat doctorul Carlos Hora, coordonatorul pentru departamentul Sănătate Publică a OMS.

Într-un dintre cele mai poluate oraşe din lumee, Beijing, oamenii de ştiinţă au descoperit 1.315 specii diferite de microorganisme ce pot fi inhalate, iar o parte dintre acestea sunt patogene.

Cele mai frecvente afecţiuni provocate de aerul contaminat sunt problemele cardio-vasculare, problemele aparatului respirator, iar, în prezent, se crede că aerul poluat poate provoca cancerul. Studiile au arătat că în zilele în care smogul era mai gros, nivelul microorganismelor patogene din aer, responsabile cu o gamă largă de afecţiuni, era mai mare.

Noile studii medicale au arătat că poluarea aerului se află în strânsă legătură cu bolile cardiovasculare precum infarcturile şi afecţiunile cardiace. Pe lângă problemele respiratorii deja cunoscute, poluarea aerului poate cauza cancer la plămâni şi poate creşte riscul cancerului de vezică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură