Micul dejun riscă 'să stea în gât': preţul produselor alimentare a crescut spectaculos

Preţul a numeroase produse alimentare a crescut spectaculos de la începutul anului. Cauza: prognoza meteo, criza din Ucraina şi specula, notează cotidianul Financial Times, preluat de Courrier International.
(photos.com)
Epoch Times România
24.03.2014

Preţul a numeroase produse alimentare a crescut spectaculos de la începutul anului. Cauza: prognoza meteo, criza din Ucraina şi specula, notează cotidianul Financial Times, preluat de Courrier International.

Cafea, suc de portocale, grâu, lapte, unt, cacao, carne de porc: preţul acestor opt produse esenţiale pentru prima masă a zilei a crescut în medie cu 25% anul acesta, iar consumatorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea unui val inflaţionist. 'Tot ce se consumă în timpul micului dejun costă mai scump', constată Abdolreza Abbassian, de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). 'Nimeni nu se aştepta. Aceasta arată în ce măsură se poate schimba totul foarte rapid', subliniază Abbassian.

Preţul pentru cafea a crescut cu peste 70% din cauza unui sezon extrem de secetos în Brazilia, iar cel al cărnii de porc de pe piaţa futures din Chicago a înregistrat un salt de 40% din cauza epidemiei virale care a lovit fermele de porci din SUA. La rându său, grâul a căzut victimă a instabilităţii politice. După o creştere a preţului cauzată de o iarnă extrem de rece în SUA, criza din Ucraina, una dintre principalele ţări producătoare de cereale, a complicat şi mai mult lucrurile, subliniază cotidianul economic britanic.

În ceea ce priveşte preţurile produselor lactate, acestea au fost 'dopate' de cererea de pe pieţele emergente. Creşterea veniturilor în China şi Rusia, de exemplu, se traduce inclusiv printr-un consum mai mare de lapte, unt şi lapte praf pentru sugari.

'Prognoza meteo şi riscul politic şi-au făcut intrarea pe pieţe, în timp ce cererea era în creştere', rezumă Kona Hague, specialistă în piaţa produselor agricole în cadrul Băncii Macquarie din Londra. În plus, performanţele mediocre înregistrate din ianuarie de materialele primare industriale, precum petrolul şi cuprul, au determinat fondurile speculative să investească în produse agricole, mai atractive, ceea ce a alimentat creşterea preţurilor la acestea din urmă.

Şi lucrurile nu se încheie aici: în lunile ce urmează, ciclonul El Nino riscă să provoace condiţii meteo extreme în mai multe zone ale globului pământesc. Acest fenomen climatic, care se traduce prin creşterea temperaturii de pe suprafaţa Oceanului Pacific, poate antrena perioade lungi de secetă în anumite regiuni şi precipitaţii puternice în altele (în urmă cu câteva zile, Japonia, SUA, apoi Australia au semnalat un risc important de apariţie a fenomenului). Dacă seceta va lovi India, Asia de Sud-Est şi Australia, preţul grâului - şi prin urmare al tartinelor cu pâine - va creşte şi mai mult, avertizează Financial Times.

Iubitorii de ciocolată caldă ar putea şi ei să cheltuiască mai mult: El Nino antrenează în general o vreme mai caldă şi mai secetoasă în Africa de Vest, principala regiune producătoare de cacao pe plan global. 'Producătorii de ingrediente pentru micul dejun vor fi supuşi unei puternice presiuni în lunile ce urmează', atenţionează Jonathan Parkman, codirector al Departamentului de produse alimentare al Marex Spectron.

Chiar şi amatorii de somon fumé au de ce să fie îngrijoraţi: încălzirea oceanului în America de Sud riscă să afecteze pescuitul de anşoa, ceea ce va scumpi de asemenea făinurile de peşte cu care sunt hrăniţi somonii de crescătorie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor