Hong Kong „miting comunist” ia în băşcălie regimul de la Beijing

„Miting comunist” satiric în Hong Kong.
„Miting comunist” satiric în Hong Kong. (youtube.com)

Aproximativ 100 de cetăţeni din Hong Kong îmbrăcaţi în costume maoiste au mărşăluit duminică prin oraş în cadrului unui "miting comunist", strigând "iubiţi-vă ţara, cumpăraţi produse din China!".

Unii dintre aceştia ţineau postere ale lui Mao Zedong, marcate cu sloganul patriotic "poporul chinez ar trebui să bea lapte din China" – o aluzie la puhoiul de oameni din China continentală care vin în Hong Kong pentru a cumpăra lapte praf pentru sugari. După scandalul laptelui praf contaminat cu melamină care a îmbolnăvit între 100.000 şi 300.000 de copii, nimeni nu mai are încredere în laptele produs de regimul de la Beijing. De atunci mulţi chinezi au evitat să mai cumpere lapte din ţară.

Afişând o bucurie aparentă, protestatarii cântau fals în spirit de frondă imnul naţional chinez şi aruncau micile cărţi roşii ale lui Mao în aer.

Pe alocuri protestul-parodie a devenit zgomotos, iar poliţia s-a luptat cu mai mulţi protestatari pe care i-a imobilizat pentru că încercau să străpungă barierele.

Protestatarii susţineau că demostrează pentru a-şi proteja libertatea, insistând că manifestarea a fost la băşcălie.

"Scopul pe care l-am urmărit prin acest protest a fost de a-mi arăta patriotismul. Vă puteţi da seama ce vrem să spunem", a declarat Barry Ma, organizatorul protestului, cu un uşor zâmbet potrivit CNN.

Alţi protestatari au fost mai direcţi: "Suntem aici pentru a ne proteja legile şi libertatea. Noi nu vrem ca Hong Kong-ul să se transforme într-un alt oraş din China".

Cu toate acestea, au existat semne ca nu toată lumea a înţeles protestul, deşi majoritatea privitorilor erau zâmbitori şi râdeau, însă câţiva pietoni erau confuzi, gândindu-se ca protestatarii chiar erau susţinători comunişti.

Tensiunile dintre regimul comunist şi cetăţenii din Hong Kong au crescut constant în ultimii ani, în timp ce mulţi cetăţeni chinezi au inundat fosta colonie britanică şi cumpăra orice, de la produse alimentare, la clădiri de apartamente. Motivul principal pentru care chinezii vin să cumpere produse din străinătate este calitatea proastă a produselor din China. Deşi sunt mai ieftine, acestea au de cele mai multe ori o calitate îndoielnică, punând în pericol sănătatea consumatorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe