Huawei - alţii îi dau afară pentru spionaj, Dragnea negociază cu ei sisteme de "supraveghere"
alte articole
Vicepremierul Liviu Dragnea, aflat într-o vizită de lucru în China, a promis că memorandumul semnat de Guvernul Ponta cu guvernul chinez, în care se prevedea participarea Huawei la construcţia unor sisteme IT, critice pentru siguranţa naţională, va merge înainte, în ciuda opoziţiei preşedintelui Băsescu.
Halucinant, Liviu Dragnea propus chinezilor să îşi aleagă un oraş din România, pentru a dezvolta "un sistem de supraveghere" care să permită creşterea "siguranţei cetăţeanului."
"Am propus să identifice un oraş unde să dezvolte un proiect-pilot pentru un sistem de supraveghere pentru siguranţa cetăţenului", a anunţat Dragnea, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu managementul companiei Huawei.
China este cunoscută drept cel mai resctrictiv stat în ceea ce priveşte libertatea de exprimare şi controlul pe internet. Presa chineză este în întregime controlată de Partidul Comunist, care, din 1999 a instaurat sistemul numit The Great Firewall pentru a cenzura informaţiile pe internet. Companii precum Facebook, Twitter, Google sunt interzise de regimul comunist.
O altă problemă creată de un asemenea acord este faptul că Romania este o ţară NATO, cel puţin pe hârtie, iar Huawei este dezavuată de majoritatea tărilor NATO.
Vicepremierul şi-a exprimat speranţa că "factorii decidenţi" ai companiei Huawei vor considera oportună propunerea şi vor investi în acest proiect: .
"Eu sper că ei să accepte propunerea pe care eu le-am făcut-o, dar alegerea va fi a dumnealor, pentru că ideea este să facă această investiţie pilot. Ei se pot consulta cu toate instituţiile din România, se pot consulta şi cu autorităţile locale, important e ca un astfel de proiect pilot să se realizeze în ţara noastră, pentru ca toate autorităţile locale din România să înţeleagă care este importanţa acestui stil de guvernare inteligentă care te poate ajuta să intervii rapid atunci când apar situaţii care pot pune în pericol siguranţa cetăţenului", a spus vicepremierul, citat de Mediafax.
Dragnea a apreciat că sistemul ar putea fi folosit inclusiv la plata taxelor la bugetul local sau central.
Reamintim că, în urma memorandumului agreat cu guvernul, Huawei ar urma sa participe în România la realizarea a cinci proiecte majore în domeniul IT, respectiv Sistemul de Informaţii şi Comunicaţii Naţional, Sistemul de Monitorizare şi Supraveghere a Traficului, proiecte de tip Guvernare Electronică, proiecte de tip Oraş Inteligent şi Reţeaua Naţională de Bandă Largă.
Memorandumul a fost criticat de Traian Băsescu, care a afirmat că "securitatea naţională nu se dă pe mâna unor firme IT străine, indiferent cât de prieteni am fi cu o ţară sau alta."
Compania Huawei, acuzată de spionaj în alte ţări
Merită menţionat faptul că Huawei nu este doar "o firmă străină", ci o companie care a primit interdicţii de a construi reţele guvernamentale atât în SUA cât şi în Canada, guvernele celor două ţări invocând creşterea ameninţării terorismului electronic. Marea Britanie a solicitat şi ea în ianuarie 2014 renunţarea la echipamente Huawei utilizate pentru videoconferinţe, citând "potenţiale vulnerabilităţi", în timp ce Australia a refuzat să permită companiei să vândă echipamente pentru reţeaua naţională australiană.
În iulie 2013, Richard Hayden fost director al CIA şi NSA, a reiterat şi detaliat într-un interviu acordat Australian Financial Review că firma chineză Huawei reprezintă un risc pentru securitatea naţională a SUA, deoarece spionează pentru China, şi că firma i-ar fi cerut să facă lobby pentru chinezi.
Băsescu, Huawei, STS şi o nouă ordonanţă de Guvern
Revenind la preşedintele Băsescu, după ce a primit memorandumul Ponta - Huawei, şeful statului a denunţat trecerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) în subordinea Guvernului, după tragedia aviatică din Apuseni, că făcând parte dintr-un plan a lui Ponta de a aranja "apele" pentru chinezi:
„Am solicitat azi (miercuri) şi am primit memorandumul semnat de ministrul Nica cu Huawei din China. Îi mulţumesc că mi l-a transmis, semnarea memorandumului e aprobată de premierul Ponta. Din lecturare, am înţeles foarte bine de ce vrea STS la Guvern. Acum s-a dezlegat enigma, e clar că angajamentele cu firma chineză l-au obligat pe Ponta să lărgească spectrul de oferte pentru această firmă şi îl notific public că la CCR indiferent ce vot vor da în parlament îmi e greu să cred că o astfel de lege va trece ştiind atribuţiunile legale ale STS. Nu minciuna că trebuia să identifice poziţia avionului, nu are în atribuţiuni aşa ceva, dar acum am înţeles de ce a făcut un joc murdar pe seama securităţii naţionale - obligaţiile asumate şi aprobate prin memorandum cu Huawei. Securitatea naţională nu se dă pe mâna unor firme IT străine, indiferent cât de prieteni am fi cu o ţară sau alta”, declara Băsescu pe 20 februarie.
Pur întâmplător, sau nu, io lună mai târziu, respectiv vineri, 21 martie, la o zi după ce Liviu Dragnea a plecat spre Beijing, în Monitorul Oficial a apărut o ordonanţă de urgenţă, ce aduce noi modificări în structura administraţiei centrale. În urma publicării acestei ordonanţe, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară trece din coodonarea secretarului general al Guvernului în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, condus de Liviu Dragnea, cel care le promite chinezilor că le dă pe tava orice oraş din România pentru a pune în operă proiectul pilot "de supraveghere" pentru creşterea "siguranţei cetăţeanului", descriere care sună cam a Big Brother sino-românesc.
Prin aceeaşi ordonanţă, Constantin Niţă, ministrul Economiei, primeşte direct în coordonare politicile economice ale Departamentului pentru Energie. Numirea lui Niţă are loc în contextul în care noua paradigmă a politicii energetice româneşti se va baza pe investiţii venite dinspre Beijing. Liviu Dragnea se va întâlni în China cu CGN (China General Nuclear Power Group), compania ce ar urma să construiască două reactoare nucleare la Cernavodă, devenind acţionar majoritar.
China, investitor în sistemul energetic românesc
În noiembrie 2013, cu ocazia vizitei premierului Chinei în România, conducerea Nuclearelectrica a semnat o scrisoare de intenţie cu China General Nuclear Power Corporation pentru construirea a două noi unităţi nucleare, investiţie estimată la 6,5 miliarde de euro.
Investiţiile chineze în energie nu se opresc aici. Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producător termo din sistem, a încheiat un acord de intenţie de cooperare cu China Huadian Corporation pentru construcţia unui nou grup pe lignit la Rovinari iar Complexul Energetic Hunedoara a agreat o colaborare cu China Naţional Electric Engineering pentru a reabilita un grup din termocentrala Mintia.
Chinezii au fost îmbiaţi să investească şi în energie hidro, directorul companiei Tarniţa-Lăpuşteşti semnând o scrisoare de confort cu un oficial al companiei chineze Sinohydro.