Lider PNL denunţă "planul pesedist": CCR, prin decizia în cazul Şoşoacă, riscă să ducă în finala prezidenţială cel mai pro-rus candidat

Alexandru MURARU (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
06.10.2024

Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituţiilor statului e în plină desfăşurare. Curtea Constituţională, prin decizia în cazul Diana Şoşoacă, riscă să ducă în finala prezidenţială cel mai pro-rus candidat, cu două interdicţii internaţionale, a acuzat deputatul PNL Alexandru Muraru.

"Desfăşurarea de evenimente din această seară (sâmbătă - n.r.), cu anularea definitivă a candidaturii Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale, arată că PSD şi UDMR, prin reprezentanţii lor în CCR, îşi dau mâna şi creează un culoar liber pentru extremistul George Simion spre turul al doilea prezidenţial. Pentru că voturile SOS pot merge acum către extremistul AUR. Aroganţa afişată de Marcel Ciolacu din ultimele zile este justificată acum de acţiunile propriilor sinecuri din cele mai importante instituţii ale statului. PSD a călcat în picioare unul din drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie – dreptul de a candida. Decizia CCR este cu atât mai stranie cu cât doi judecători au lipsit. Această absenţă este mai gravă decât un vot împotrivă", a declarat Alexandru Muraru.

Liderul PNL susţine că a fost primul politician care a atras atenţia asupra "extremismului, violenţei, rusofilei şi antisemitismului" Dianei Şoşoacă în Parlament.

"Criticile mele la adresa manifestărilor ei ar umple pagini de cărţi, arătând de fiecare dată că nu este altceva decât pumnul întins al Moscovei în gura democraţiei româneşti. Aceleaşi lucruri le-am spus şi despre George Simion. Totuşi nu poţi contesta un candidat incomod prin acţiuni putiniste. Însă contextul de faţă este altul: acela de a elimina un candidat care ar fi rupt categoric din voturile eşichierului extremist iar a cărui prezenţă ştirbea din şansele lui Simion să ajungă în turul al doilea. Ciolacu – Simion în finala prezidenţială aduce aminte de modelul Iliescu – Vadim. Mai mult, există suspiciuni serioase că PSD pregăteşte un transfer de voturi către Simion pentru a-l propulsa în turul al doilea, acolo unde toate sondajele arată că, într-o competiţie cu candidatul AUR, Marcel Ciolacu ar ieşi învingător", a continuat Alexandru Muraru.

Potrivit deputatului PNL, această schemă a transferului de voturi a mai fost aplicată şi în trecut de social-democraţi, atunci când în judeţe precum Iaşul, unde numărul etnicilor maghiari este aproape de zero, UDMR a înregistrat în 2016 un număr de 530 de voturi la Camera Deputaţilor şi 515 la Senat.

"Mai mult, la alegerile prezidenţiale din 2019, UDMR a obţinut, pentru turul I, la Iaşi, un număr de aproape o mie de voturi. În acelaşi an, la Europarlamentare, UDMR a obţinut la Iaşi peste două mii de voturi, în condiţiile în care la nivelul judeţului erau înregistraţi exact 161 de persoane de etnie maghiară. Precedentul este acolo şi cu siguranţă va fi probat şi acum. Cum e posibil să livrezi românilor candidaţi extremişti şi pro-ruşi la alegerile parlamentare şi europarlamentare dar să-i interzici la prezidenţiale? Folosirea CCR ca instrument politic într-o asemenea manieră va pune România, din păcate, într-o lumină proastă la nivel internaţional, prin grava încălcare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Dacă mai devreme priveam cu îngrijorare către expansiunea extremismului în ţări occidentale, ne uităm cum la noi, un pretins partid democratic foloseşte tehnici de cenzură tipic extremistă", a adăugat Alexandru Muraru.

Liberalul susţine că urmează "zile de încercare" pentru democraţia din România "iar noi, liberalii, avem misiunea de a dejuca acest plan al mediocrităţii pentru următorii cinci ani prin a le arăta românilor că singura cale către Europa, către dezvoltare, este calea liberală".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor