Fost ambasador: PSD are control total asupra procesului electoral. E greu de imaginat că vor apărea mari surprize după alegeri

Marcel Ciolacu, Alfred Simonis şi Sorin Grindeanu (Facebook/simonisalfred)
Andrei Pricopie
06.10.2024

Fostul ambasador Ciprian Mihali, unul dintre candidaţii REPER, a atras atenţia că oricare ar fi motivarea deciziei Curţii Constituţionale de invalidare a candidaturii Dianei Şoşoacă, este limpede că ea schimbă radical jocul politic al acestor alegeri.

"Şi le schimbă, cum altfel, în favoarea PSD. Nici nu e de mirare, în condiţiile în care toţi cei cinci membri ai CCR care au votat pentru invalidare sunt numiţi de PSD sau de cei apropiaţi PSD. PSD nu şi-a pierdut niciodată impulsul antidemocratic şi reflexul de a redeveni partid unic. Felul în care a pesedizat toate instituţiile statului, de la CCR până la inspectorate şcolare, de la ANI şi justiţie până la agenţiile naţionale şi media, dar şi felul în care a pesedizat partidele 'aliate' (PPDD, UDMR sau PNL) dovedeşte că PSD este partidul cel mai înclinat spre iliberalism şi autoritarism", a declarat Ciprian Mihali.

Profesorul universitar a apreciat că PSD a modificat în aşa fel legislaţia electorală (praguri, număr de semnături, AEP etc.) încât modelul electoral impus de PSD este mai apropiat de Rusia decât de orice altă ţară din Uniunea Europeană.

"Faptul că PSD ajunge să câştige sute de primării în ţară cu procente între 90 şi 100% aduce aminte de PCR, nicidecum de alegeri libere. Faptul că 1 milion de voturi au fost anulate şi că mii de procese verbale au fost modificate în mod ilegal stă mărturie pentru controlul total pe care PSD îl are asupra procesului electoral. Toţi ceilalţi actori politici joacă în spaţiul foarte îngust de joc pe care îl permite PSD. E o prostie să analizăm procente, reuşite şi eşecuri când toate acestea sunt determinate de bunăvoinţa sau, dimpotrivă, de ticăloşia celor care controlează autoritar procesul electoral cap-coadă. PSD a făcut în aşa fel încât să nu poată există o opoziţie reală la dominaţia sa autoritară. Cu complicitatea laşă şi egoistă a lui Klaus Iohannis a transformat PNL într-o anexă utilă şi jetabilă. Cu ajutorul serviciilor, a inventat o opoziţie de faţadă extremistă şi convenabilă", a afirmat Ciprian Mihali.

În opinia liderului REPER, toţi ceilalţi actori politici, dincolo de orgoliile şi infantilismul lor politic, au rămas cu dreptul să se joace în cuşca celor câteva procente pe care le permite PSD pentru a salva aparenţele ideii de democraţie în România.

"După 35 de ani de la revoluţie, FSN-ul lui Iliescu este în continuare stăpânul autoritar al politicii româneşti. Scurtele perioade de absenţă de la putere au fost folosite pentru a reveni şi mai violent la controlul societăţii şi resurselor. Ne pregătim, cu alegerile ce urmează, de instaurarea la putere a unui PSD şi mai lacom, şi mai cinic, şi mai lipsit de respect pentru regulile democraţiei. Întreg mecanismul electoral este sub controlul strict al oamenilor din PSD, prin urmare e greu de imaginat că vor putea apărea mari surprize. Iar opoziţia din România nu a avut niciodată capacitatea de a vedea dincolo de orgolii şi interese pentru a propune un proiect alternativ unei ţări capturate de Iliescu, Năstase, Ponta, Dragnea, Ciolacu. E greu de crezut că Ciucă, Lasconi, Orban sau ceilalţi ar putea avea înţelepciunea de a se sacrifica pentru un interes naţional superior", a mai menţionat Ciprian Mihali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor