Birchall reacţionează după "acest moment când CCR ia decizii care pot deturna cursul alegerilor care urmează"

Ana Birchall (Ana Birchall)
Andrei Pricopie
06.10.2024

Candidata la prezidenţiale Ana Birchall a venit cu o postare "lungă, dar necesară", pe care o consideră foarte importantă "pentru acest moment când Curtea Constituţională ia decizii amplu discutate în spaţiul public şi care pot deturna cursul alegerilor care urmează, dar şi încrederea noastră în justiţie".

"Analizând cu ochiul ministrului justiţiei profesionist, responsabil, curajos şi care ştie carte, în vara anului 2019 am dispus prin ordin al ministrului înfiinţarea unui grup de lucru special pentru analiza deciziilor CCR, a efectelor şi a modificărilor legislative care se impun. Această analiza era finalizată la momentul la care am fost dată afară din fruntea Ministerului Justiţiei. Evident că cei care au urmat în fruntea Ministerului Justiţiei nu au avut curajul să îşi asume ce propuneam eu! Cum curmăm această situaţie? Simplu: modificând legislaţia şi precizând cu mai multă acurateţe care sunt efectele unei decizii CCR şi unde se opresc ele!", a declarat Ana Birchall.

Fosta şefă a Justiţiei susţine că întrebările fundamentale la care trebuie răspuns urgent, inclusiv din punct de vedere legislativ, sunt:

1) Modificarea de urgenţă a legii 47/1992 clarificând a) numirile judecătorilor la CCR. În programul meu prezidenţial am propus şi susţinut că un judecător numit la CCR să nu fi fost membru de partid cel puţin 10 ani înainte de numire. b) competenţele CCR astfel încât CCR să nu îşi mai depăşească atribuţiile şi să supralegifereze!

2). Deciziile CCR îşi produc sau nu efecte doar pentru viitor? Şi doar în cauza celui/celor care a/au ridicat excepţia?

3). Îşi păstrează sau nu caracterul general, sau Curtea a ajuns să se pronunţe ca o instanţă de apel/recurs, fie el şi ultim/extraordinar?

"Întrebarea esenţială este următoarea: cum putem să prevenim, să împiedicăm, măcar în viitor, ca deciziile unei curţi (CCR) care nu este parte a sistemului judiciar, nu judecă şi pe fond (sau în apel sau recurs) cauze/dosare concrete, ci să se raporteze strict la modul în care un text de lege respectă prevederile constituţionale (acesta este şi o raţiune esenţială pentru care deciziile CCR sunt definitive şi neatacabile)?

Cu alte cuvinte, cum o astfel de curte extrajudiciară poate da decizii care să aibă efecte de închidere a unor cauze concrete?? Mai precis, în cauzele penale, cauze instrumentate de procurori în condiţii perfect constituţionale şi trimise apoi în judecată în perfectă legalitate, aflate în diferite stadii procesuale (unele chiar definitiv încheiate), o serie de decizii ale Curţii intervin ca o adevărată amnistie. Cu alte cuvinte, duc la excluderea unor probe şi finalmente la achitarea tot mai multor inculpaţi, nu pentru că nu ar fi fost vinovaţi, ci pentru că probele astfel obţinute, perfect legal la momentul urmăririi penale, sunt excluse ulterior, urmare a deciziei CCR", a precizat Ana Birchall.

Aici apar încă două semne de întrebare, consideră fosta deputată:

1) Primul este legat de caracterul practic retroactiv al unor efecte ale deciziilor CCR. Legal, deciziile CCR nu produc efecte decât în cauzele în care au fost ridicate şi exclusiv pentru viitor, nu!??

2) Al doilea semn de întrebare este legat de practica neunitară de la nivelul instanţelor de judecată: sunt judecători care au exclus o serie de probe din dosarele penale, în urma deciziilor CCR, şi sunt judecători care nu au făcut acest lucru.

"Pentru că dacă se continuă cu această practică este evident că prevederile constituţionale şi legale nu mai au nici cel puţin aparenţa de a fi respectate prin extinderea în acest mod nepermis a efectelor deciziilor CCR. Consider că după o perioadă în care politica penală a statului a fost făcută de penali şi ajutoarele lor de nădejde, din instituţii care numai loiale statului nu au fost, este timpul să ne întoarcem la normalitate. Este timpul să revenim la sensul primar al noţiunilor de adevăr şi dreptate!

P.S. Observ printre altele şi ipocrizia unora dintre contracandidaţii la prezidenţiale care comentează public decizia CCR, deşi când ei şi partidele pe care le conduc au avut posibilitatea să propună şi să susţină modificarea Legii nr. 47/1992 privind CCR au răspuns sec că se poate amâna şi nu au făcut-o! Acum profită pentru popularitate", a conchis Ana Birchall.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor