Poliţia trage cu arme, comite violenţe în Hong Kong
focus
alte articole
Al 17-lea weekend consecutiv de proteste din Hong Kong a adus noi confruntări violente între poliţie şi protestatari.
Sâmbătă după amiază, între 200 şi 300 de mii de persoane au participat la un miting în parcul Tamar pentru a marca aniversarea a cinci ani de la Revoluţia Umbrelelor, mişcarea din 2014 generată de suprimarea democraţiei de către regimul comunist de la Beijing.
Duminică au avut loc noi proteste în mai multe puncte din oraşul semiautonom. Poliţia din Hong Kong a încercat să disperseze protestatarii folosind tunuri cu apă, gaze lacrimogene şi arme „mai puţin letale” pe 29 septembrie, acţiunile poliţiştilor având drept rezultat rănirea la ochi a unui jurnalist şi a unui protestatar.
Marş
Protestatarii din Hong Kong au convenit să organizeze un marş prin cartierul SOHO din Causeway Bay până la complexul guvernamental central din Admiralty, pe o distanţă de aproximativ 2,2 kilometri. Organizatorii nu au solicitat aprobarea poliţiei pentru demonstraţie.
Înainte de ora începerii marşului, aproximativ o mie de poliţişti au sosit în SOHO şi au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii.
La scurt timp, poliţia a încercat să blocheze protestatarii de pe Hennessy Road, aproape de complexul guvernului central, folosind gaze lacrimogene într-un cartier super-aglomerat.
Unii protestatari ridicau cartuşele şi le aruncau înapoi către cordoanele de poliţie.
Reporterii Epoch Times au fost martorii câtorva cazuri în care protestatari vârstnici şi o persoană în scaun cu rotile au fost arestaţi.
În principalele noduri ale oraşului - Wan Chai, Central şi Causeway Bay - poliţiştii s-a ciocnit cu protestatarii pe tot parcursul după-amiezii şi seara.
Pe Harcourt Road, localnicii au capturat imagini video înfăţişând un grup de protestatari care se apropiau de un grup de poliţişti. În timp ce poliţiştii se confruntau cu protestatarii, un poliţist striga cu voce tare: „Sunt ai noştri”. Materialul a devenit viral, întărind teoriile conform cărora violenţa unor proteste ar fi instrumentată cu ajutorul unor falşi protestatari infiltraţi de către forţele regimul comunist chinez.
Cu săptămâni în urmă, poliţia a recunoscut, la o conferinţă de presă, că are agenţi sub acoperire în rândul protestatarilor - care se îmbracă adesea în negru şi poartă măşti faciale sau filtre anti-gaz - oficial pentru a aduna informaţii şi a face arestări.
Cu toate acestea mulţi protestatari au atras atenţia că la proteste operează numeroşi agenţi ai regimului comunist de la Beijing.
La Wan Chai, un reporter Epoch Times a fost martor la momentul în care unul dintre ofiţerii sub acoperire şi-a scos arma de serviciu şi a îndreptat-o către protestatari. Într-un videoclip capturat de publicaţia Stand News, se poate auzi o împuşcătură.
La Gloucester Road, o jurnalistă situată în apropierea unui reporter Epoch Times a fost lovită de un obiect în ochi pe partea dreaptă a frunţii - probabil de un glonţ de cauciuc al poliţiei. Reporterul lucrează la o publicaţie în limba indoneziană cu sediul în Hong Kong.
Între timp, presa a viralizat un videoclip în care un protestatar rănit la ochiul stâng este lăsat să sângereze în timp ce este ţinut la pământ de poliţişti. Publicaţia a transmis că poliţia nu a permis bărbatului să primească primul ajutor.
13 persoane au fost spitalizate în timpul confruntărilor de duminică, potrivit autorităţii oraşului.
La Causeway Bay, parlamentarul local Chu Hoi-dick a încercat să ceară poliţiei să se abţină de la folosirea violenţei asupra protestatarilor. Un ofiţer de poliţie care stătea în spatele negociatorului principal a îndreptat brusc o butelie de spray lacrimogen şi a stropit direct faţa parlamentarului.
La Admiralty, protestatarii au scos panourile publicitare care prezentau viitoarea aniversare a 70 de ani de la fondarea regimului comunist chinez. Panourile au fost apoi arse pe străzi.
Reuters a raportat că protestatarii au aruncat şi bombe cu benzină într-o staţie de metrou şi au dat foc pe şinele de tren, ceea ce a dus la suspendarea temporară a circulaţiei trenurilor.
Compania de metrou, MTR, a devenit obiectul furiei protestatarilor când a început să suspende serviciile în timpul manifestărilor.
Oamenii din peste 20 de ţări au iniţiat o campanie, "Solidaritatea globală cu Hong Kong" şi au organizat „mitinguri anti-totalitarism” în Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Kazahstan, Malaezia, Germania, Franţa, Italia, Spania, Belgia, Olanda, Elveţia, Marea Britanie, Danemarca, Suedia, Irlanda, Norvegia, Polonia, Estonia, Ucraina, Canada şi Statele Unite în weekend.
În Taiwan, în afară de mitingurile din oraşele mici din întreaga insulă, localnicii au organizat un mare miting în capitala Taipei. În ciuda ploii torenţiale, aproximativ 100.000 de persoane au participat, potrivit organizatorilor.
Denise Ho, o cântăreaţă şi activistă din Hong Kong, a participat la mitingul din Taipei. Ea a fost stropită cu vopsea roşie de către o persoană deghizată în protestatar din Hong Kong.
Ho a ţinut să sublinieze: „Această [vopsea] reprezintă calitatea oamenilor pro-Beijing. De fapt, ne confruntăm cu acest tip de ameninţare în fiecare zi când suntem în Hong Kong ... Aceasta este reprimarea şi intimidarea [Beijingului]. Nouă celor din Hong Kong nu ne este frică."
„A fi paşnic şi raţional înseamnă a participa la mitinguri, dar poliţia a devenit din ce în ce mai agresivă, aşa că trebuie să folosim o oarecare forţă pentru a proteja protestatarii paşnici”, a declarat Ah Lok, în vârstă de 22 de ani, pentru The Epoch Times pe 28 septembrie.