Hong Kong. Mii de protestatari au participat la un marş spre consulatul american

Manifestanţii s-au confruntat cu poliţia după ce au înmânat o petiţie adresată Congresului SUA care îi cerea sa „reziste Beijingului şi să elibereze Hong Kong-ul”.
Manifestanţi  ocupă sala de plecări a Aeroportului Internaţional din Hong Kong ȋn  timpul unui protest desfăşurat ȋn 12 august 2019
Manifestanţi ocupă sala de plecări a Aeroportului Internaţional din Hong Kong ȋn timpul unui protest desfăşurat ȋn 12 august 2019 (Anthony Kwan/Getty Images)

Mii de protestatari din Hong Kong au mărşăluit, sâmbătă, spre consulatul american din oraşul semiautonom purtând bannere în engleză şi steaguri americane, solicitându-i preşedintelui american Donald Trump să „elibereze” oraşul. Protestul reprezinta cel mai recent incident inregistrat în seria de manifestaţii care au avut loc în Hong Kong din luna iunie.

„Rezistaţi Beijingului, eliberaţi Hong Kong” au strigat cei prezenti la marş înainte de a înmana petiţii la consulatul SUA. Protestatarii au mai cerut „Sancţiuni împotriva celor care încalcă libertatea, justiţia şi umanitatea”.

Poliţia din Hong Kong a tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii în cartierul comercial Causeway Gulf.

Protestul de sâmbătă s-a axat pe înmânarea unei petiţii prin care cere congresmenilor americani să voteze o lege privind drepturile omului şi democraţia în Hong Kong.

Pentru a pune capăt protestelor, liderul din Hong Kong, Carrie Lam, a anunţat în această săptămână că va retrage un proiect de lege privind extrădarea suspectilor din Hong Kong in China, unde Justitia este complet controlata de Partidul Comunist. Legea, extrem de nepopulară, a generat tulburările în iunie. Protestele, dupa cateva zile de abuzuri din partea poliţiei, au devenit un strigăt împotriva imixtiunii Beijing-ului în viaţa publică din centrul financiar.