CEO-ul Deutsche Bank: BCE nu are mijloace să atenueze efectele crizei
alte articole
Cea mai importantă bancă a Germaniei a avertizat că Banca Centrală Europeană nu are instrumentele necesare pentru a „amortiza” o „adevărată criză economică”.
Economia Germaniei, bazată pe exporturi, riscă să intre într-o recesiune tehnică.
Christian Sewing, directorul general al Deutsche Bank, a declarat că băncile centrale, precum Banca Centrală Europeană şi FED a SUA „şi-au folosit deja instrumentele într-o mare măsură” pentru a evita riscurile economice globale. El a spus că nu au „lăsat nicio măsură convenţională pentru a amortiza eficient” efectele unei „adevărate crize economice”.
Sewing a spus că lumea se confruntă cu o „situaţie macroeconomică extraordinară, care este foarte greu de prevăzut şi care poate face lucrurile chiar mai volatile”.
El a adăugat: „sunt în mod special îngrijorat de o serie de riscuri financiare şi geopolitice, de la situaţia din Hong Kong până la tensiunea din Orientul Mijlociu”.
Avertismentul său apare după ce statele membre ale UE au fost avertizate că zona euro se va îndrepta către o „nouă criză”, mai mare decât dezastrul din 2011-2012.
Germania. motorul economic al UE, este în pragul unei recesiuni, iar creşterea sa economică a fost recent ştearsă, parţial din cauza războiului economic declanşat de SUA cu China.
Economia Germaniei s-a contractat cu 0,1 la sută între aprilie şi iunie şi banca centrală a Germaniei, Bundesbank, se aşteaptă la o scădere similară în cele trei luni până în septembrie.
Bundesbank a dat vina pe Brexit şi pe escaladarea războiului comercial dintre SUA şi China pentru o scădere a cererii pentru autovehicule şi echipamente industriale - sector care a ajutat economia Germaniei să înflorească.
Dar declinul din al doilea trimestru al anului este probabil să continue în al treilea trimestru, aruncând economia germană în pragul unei recesiuni tehnice, din cauza a două trimestre consecutive de contracţie a PIB-ului.
În această situaţie internaţională tensionată, analiştii de la Deutsche Bank au scăzut prognozele afirmând că economia Germaniei s-ar putea confrunta cu revizuiri negative. „Având în vedere starea din ce în ce mai fragilă a economiei globale, materializarea unuia sau mai multor riscuri ar putea împinge uşor economia într-un scenariu complet diferit.”
Între timp, inflaţia din zona euro a continuat să scadă, conform cifrelor recente. Eurostat, agenţia de statistică a Uniunii Europene, şi-a revizuit cifrele pentru inflaţia din zona euro în iulie.
Prognoza sa iniţială de 1,1% a fost revizuită la un procent - sub inflaţia de 1,3% din luna precedentă şi chiar mai mică decât obiectivul BCE de aproape două procente.