Donald Trump la ONU: "Viitorul nu aparţine globaliştilor, ci patrioţilor"

Istoria care coteşte
Angela Merkel şi Donald Trump
Angela Merkel şi Donald Trump (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

„Lumea liberă trebuie să-şi îmbrace fundamentele naţionale”, a afirmat Trump la summit-ul liderilor care a avut loc marţi în cadrul Adunării Generale a ONU la New York. „Nu trebuie să încerce să le şteargă sau să le înlocuiască”.

Trump, cunoscut pentru pragmatismul şi izolaţionismul său, a uimit printr-o declaraţie făţişă de sprijin a naţionalismului.

"Liderii înţelepţi pun întotdeauna mai presus binele propriului popor şi al ţării lor", a continuat Trump „Viitorul nu aparţine globaliştilor. Viitorul aparţine patrioţilor”.

El a adăugat că globalismul „a exercitat o atracţie religioasă asupra liderilor din trecut determinându-i să ignore propriile interese naţionale.” „Dar în ceea ce priveşte America”, a spus el, „acele zile s-au terminat”.

„Politicile voastre nu sunt juste. Sunt crude şi malefice”, a afirmat Trump. „Vă plasaţi propriul sentiment fals de virtute deasupra vieţilor, bunăstării şi a nenumăraţilor oameni nevinovaţi. Atunci când subminaţi securitatea la frontiere, subminaţi drepturile omului şi demnitatea umană”.

Trump a abordat şi probleme interne, spunând că Statele Unite sunt „numărul unu la producţia de petrol şi gaze naturale în lume” şi a criticat vehement un număr mic de platforme de socializare care au dobândit „o putere imensă pentru ce putem vedea şi ce ni se permite”.

Abordând războiul comercial început împotriva Beijing-ului, Trump a arătat că „tarifele masive” pe care le-a impus pe mărfurile fabricate în China - o „acţiune decisivă” - vor „pune capăt” „nedreptăţii economice grave” şi marelui deficit comercial pe care SUA îl are cu regimul comunist.

Trump a adăugat că „monitorizează cu atenţie situaţia din Hong Kong”. „Modul în care China alege să facă faţă acestei situaţii va spune foarte mult despre rolul ei în lume în viitor”, a afirmat preşedintele american.

În discurs, Trump a făcut referire la alte naţiuni, vizând Venezuela şi Iran, numindu-le „cele mai mari ameninţări cu care se confruntă naţiunile iubitoare de pace în ziua de azi”.

Trump a acuzat Iranul că „alimentează războaie atât în Siria, cât şi în Yemen“.

"Statele Unite nu caută conflict cu nicio ţară ... Dar nu voi ezita niciodată să apăr interesele Americii", a declarat Trump.

Preşedintele american a mai precizat că sancţiunile pe care administraţia le-a aplicat Teheranului „nu vor fi ridicate” atâta timp cât „comportamentul ameninţător continuă”.

Totodată, Trump l-a numit pe dictatorul venezuelean Nicolas Maduro o „marionetă cubaneză”.

În ceea ce priveşte Coreea de Nord, Trump a menţionat că SUA „nu a crezut niciodată în duşmani permanenţi”, şi că regimul „trebuie să se denuclearizeze”.

Donald Trump şi-a încheiat discursul subliniind din nou naţionalismul, cerând colegilor săi să îşi „ridice naţiunile”.

„Faceţi ţările puternice, prospere şi drepte, onoraţi demnitatea poporului vostru”, a afirmat el.