Hong Kong: protestele se extind în oraşele învecinate. Poliţia intervine brutal

Andrei Popescu
22.09.2019

focus

alte articole

Hong Kong-ul după 100 de zile de proteste (Jennifer Creery/HKFP)
Andrei Popescu
22.09.2019

Poliţia din Hong Kong a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii pro-democraţie care au manifestat vehement în mai multe oraşe, sâmbătă.

Weekendul a fost marcat de o campanie a grupurilor pro-China de a demonta o serie de „panouri Lennon”, pe care criticii regimului comunist postează mesaje antiguvernamentale.

Primele violenţe din partea poliţiei au fost înregistrate când protestatarii au aruncat cu coctailuri Molotov către un cordon de poliţie care încerca să disperseze mulţimea în oraşul Tuen Mun, în vestul peninsulei - New Territories.

Violenţe s-au înregistrat şi în Yuen Long.

Protestatarii din Tuen Mun au dat foc unui steag chinez, au dărâmat garduri de metal şi schele din lemn, construind baricade şi blocaje rutiere.

Sute de protestatari s-au retras atunci când poliţia a folosit gaze lacrimogene, refugiindu-se pe o autostradă pentru a se regrupa.

Zeci de susţinători ai regimului de la Beijing au doborât panouri cu postere colorate care cer democraţie şi denunţă imixtiunile regimului comunist în viaţa socială a centrului financiar din Asia de sud est.

Panourile, aşa-numiţii „pereţi Lennon”, au apărut cu zecile în Hong Kong - în staţiile de autobuz şi centre comerciale, sub poduri, de-a lungul pasarelelor şi în universităţi, devenind ocazional puncte unde au loc ciocniri cu forţele de ordine.

Un parlamentar pro-Beijing din Hong Kong şi critic vocal al protestelor, şi-a îndemnat susţinătorii să cureţe sâmbătă aproximativ 100 de panouri Lennon, dar a revenit printr-o postare mai târziu, spunând că vor fi curăţate doar străzile oraşului.

Din iunie, Hong Kong-ul este cuprins de tulburări sociale generate de încercarea introducerii, de către forţe pro-comuniste, a unui pachet legislativ care să permită extrădarea suspecţilor în China continentală, pentru a fi deferiţi tribunalelor chineze, controlate de Partidul Comunist.

Deşi, după luni de proteste continue, autorităţile din oraş au consimţit să retragă iniţiativa legislativă, nemulţumirea populară se îndreaptă acum împotriva guvernului. deoarece nu permite eliberarea sutelor de protestatari arestaţi şi nici demararea unei anchete care să investigheze abuzurile comise de poliţie în timpul protestelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor