Poliţia din Hong Kong foloseşte gaze, tunuri cu apă împotriva protestatarilor care aruncă cu coctailuri Molotov

Noi proteste în Hong Kong (May James/HKFP)
Andrei Popescu
15.09.2019

Poliţia din Hong Kong a folosit duminică tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care aruncau cu coctailuri Molotov lângă clădirea Consiliului Legislativ şi în interiorul birourilor Guvernului Central.

Unii protestatari au aruncat cărămizi în poliţiştii care păzeau baza Armatei de Eliberare a Poporului din apropiere, în cartierul Admiralty din oraş, dând foc unui steag roşu chinez.

Demonstraţiile împotriva regimului chinez survin la apropierea datei de 1 octombrie, la care Partidul comunist Chinez sărbătoreşte 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze.

Unul dintre tunurile cu apă folosite de poliţie a luat foc după ce a fost lovit de un coctail Molotov. Tunul folosea apă amestecată cu marker - vopsea albastră - care ajuta poliştii să identifice protestatarii pentru a-i aresta ulterior pe străzile adiacente protestului.

„Protestatarii radicali ocupă în prezent Harcourt Road în Admiralty, distrug birourile Guvernului Central şi aruncă în mod repetat bombe cu benzină în interior”, a declarat poliţia într-un comunicat.

Regiunea Administrativă Specială - aşa cum este cunoscut oraşul Hong Kong după ce China comunistă a preluat suveranitatea de la Marea Britanie - a fost zguduit de proteste violente împotriva imixtiunii regimului comunist în sistemul de drepturi civile moştenit de la britanici.

La 1 iulie, care a marcat aniversarea reîntoarcerii din 1997 a oraşului la China, protestatarii purtând pălării, măşti şi cămăşi negre au asediat şi spart clădirea Consiliului Legislativ - parlamentul local.

Motivul iniţial al celor aproape trei luni de proteste este un pachet legislativ iniţiat de guvernul-marionetă din Hong Kong, la presiunea Chinei comuniste, conform căruia suspecţii care locuiesc în centrul financiar să poată fi trimişi în China continentală pentru judecată.

De atunci, protestele s-au extins în apeluri la vot universal.

Duminică dimineata, protestatarii s-au adunat paşnic în faţa consulatului britanic, solicitând Marii Britanii să facă presiuni asupra Chinei şi să se asigure că regimul comunist de la Beijing respectă libertăţile oraşului.

„O ţară, două sisteme sunt moarte”, au strigat protestatarii în engleză sub umbrele care îi protejează de soarele subtropical, unii purtând drapelul colonial şi steagul Marii Britanii: „eliberaţi Hong Kong-ul”.

China nu recunoaşte amestecul şi spune că oraşul este o problemă internă. Oficialii Partidului Comunist au acuzat puterile străine, în special Statele Unite şi Marea Britanie, de promovarea tulburărilor, fără, însă, să ofere dovezi în acest sens.

Marea Britanie susţine că are responsabilitatea legală de a se asigura că Beijingul respectă declaraţia din 1984.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor