Portavocea Partidului ameninţă protestatarii din Hong Kong: "sfârşitul este aproape"

Proteste în Hong Kong
Proteste în Hong Kong (Kris Cheng / Hong Kong Free Press)

În urma unui protest, în acest weekend, considerat cel mai violent după 13 săptămâni de manifestaţii democratice şi peste o mie de persoane arestate, Beijingul mai emite o ameninţare.

Regimul comunist a anunţat printr-una dintre portavocile sale (agenţia Xinhua) că "pentru cei care încearcă să perturbe Hong Kong-ul şi să antagonizeze China urmează finalul".

Ultimul protest, ce a avut loc sâmbătă, a fost marcat de încercări de dispersare a protestatarilor cu tunuri de apă colorată albastru - pentru a identifica şi apoi aresta participanţii la proteste.

Poliţia este acuzată că a intrat în două staţii de metrou şi a început să bată persoane la întâmplare - iar materialele video înfăţişează scene asemănătoare cu cele înregistrate la Bucureşti în seara zilei de 10 august 2018, când Jandarmeria condusă de Carmen Dan a comis abuzuri pe scară largă împotriva manifestanţilor din Piaţa Victoriei.

Ultimatumul publicat duminică seară de portavocea comunistă este adresat inclusiv Occidentului, Partidul avertizând că nu va tolera nicio încercare de subminare a suveranităţii chineze "de către actori din spatele scenei".

Propaganda de consum intern întreţinută de Partidul Comunist afirmă că în spatele protestelor pro-democraţie din Hong Kong s-ar afla actori statali nevăzuţi din Occident.

Regimul comunist de la Beijing, care momentan s-a văzut prins într-un adevărat război urban în Hong Kong, are opţiuni destul de limitate de a reprima protestele locuitorilor oraşului.

O invazie cu trupe ar putea aduce după sine pierderea imensă a imaginii şi - mai important - o fugă de capital din cel mai mare centru financiar al Asiei de sud-est, într-un moment dificil, când Beijingul are de înfruntat un război comercial cu SUA.

Pe de altă parte, dacă afrontul adus de populaţia Hong Kong-ului autorităţii Partidului nu este rezolvat, locuitorii din China ar avea un precedent din care s-ar putea inspira - iar efectul poate fi primejdios, mai ales că pe străzile oraşului port demonstrează inclusiv chinezi veniţi special din China continentală.

Avertismentul dat de Partid a survenit la doar câteva ore după ce zeci de mii de oameni au blocat drumurile şi legăturile de transport în comun cu aeroportul din Hong Kong.

Demonstraţiile, care au început ca răspuns la un proiect de lege care ar fi permis extrădarea suspecţilor pe continent, s-au transformat într-o respingere largă a controlului crescând impus de Beijing asupra oraşului semi-autonom.

China - şi chiar Rusia - au acuzat CIA de stimularea protestelor aflate în desfăşurare, în ciuda faptului că Beijing-ul are în spate peste 10 ani de subminare a drepturilor civile din oraş prin maşinaţiuni politice şi pachete legislative.

Deşi Donald Trump nu a criticat dur brutalităţile comise de Poliţia din Hong Kong, a avertizat că Beijing-ul amplasează trupe la graniţa cu oraşul.

Vicepreşedintele Mike Pence a subliniat că va fi greu de obţinut un acord comercial cu SUA în cazul în care legile oraşului nu sunt respectate.

Joi, la orele dimineţii, China a trimis trupe şi blindate în oraş sub pretextul "rotirii personalului garnizoanei".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe