Platforma România 100. Dragnea şi Tăriceanu îl atacă pe Cioloş
alte articole
Liderii PSD şi ALDE au reacţionat prompt la publicarea Platformei România 100, document prin care premierul Cioloş transmite următoarei guvernări un set de principii şi programe de interes naţional având ca premiză ideea că interesul general este mai bine servit de o administraţie profesionistă şi nu una politizată.
În replică, Tăriceanu susţine că textul platformei nu îi aparţine lui Cioloş ci e scris de "cei care-l folosesc drept paravan pentru interesele lor personale sau ale unui grup restrâns de iniţiaţi de la Preşedinţie şi din PNL" în timp ce Dragnea îl acuză pe premier că a plagiat după programul PSD.
Poziţia lui Tăriceanu
"Prima mea constatare este că textul semnat de domnul Cioloş nu îi aparţine, ci a fost scris de cei care-l folosesc drept paravan pentru interesele lor personale sau ale unui grup restrâns de iniţiaţi de la Preşedinţie şi din PNL. Autorii „Platformei” au preluat componente notorii ale discursului anticonstituţional promovat de preşedintele Iohannis: „ ...partidele politice au avut răgazul necesar să se reformeze, să recâştige încrederea oamenilor, să se deschidă mai mult spre societate. Unele partide nu par să fi mers pe această cale... În esenţă, modul lor de a se raporta la oameni, la alegători, a rămas acelaşi... Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care NOI, CA SOCIETATE(s.n), să ni le asumăm...”. Cu alte cuvinte, ei, semnatarii „Platformei”, sunt societatea, ceilalţi sunt intruşi, n-au ce căuta, aşa că ”plecaţi voi, să ne aşezăm noi”. Dacă nu plecaţi, ştiţi bine că DNA lucrează.
A doua observaţie este că autorul real al „Platformei 100” a premeditat cu dibăcie şi profesionalism crearea unei stări de confuzie pentru cititori. La începutul „Platformei”, Dacian Cioloş se exprimă ca prim-ministru, la final, semnează ca simplu cetăţean, dar toată lumea ştie că Dacian Cioloş este favoritul preşedintelui Iohannis şi al PNL la funcţia de viitor premier. Este de asemenea cunoscut faptul că Guvernul Cioloş nu a fost nicio clipă independent sau tehnocrat, ci a fost o butaforie, a fost „guvernul meu”, al preşedintelui Iohannis şi al PNL, chiar dacă a fost votat de partidele din Parlament cu excepţia ALDE. De altfel, „guvernul meu” a fost singura acţiune politică a preşedintelui Iohannis de la instalarea sa la Cotroceni şi marele său eşec pe care vrea să-l impună în continuare românilor după alegeri pentru a deţine puterea absolută cu care, oricum, nu ştie ce să facă", a opinat şeful Senatului, potrivit comunicatului de presă remis Epoch Times.
Poziţia lui Liviu Dragnea
"Am citit documentul ăla. În opinia mea este o listă de iluzii. M-aş fi aşteptat să iasă un astfel de document de la un ONG respectabil, nu de la un guvern care este în funcţiune. Dar, dincolo de asta, ei vorbesc, ca de obicei folosesc vorbe meşteşugite. Este o mare diferenţă între ceea ce spun şi ceea ce fac. Eu am în continuare nişte întrebări: de ce nu ieftinesc preţul la medicamente, de ce trebuie să plătească statul român 11 milioane de euro pentru "Cuminţenia Pământului", de ce a trebuit România să piardă miliarde de lei pentru că nu s-au absorbit fonduri europene, adică zero absorbţie fonduri europene, şi de ce ei văd inundaţiile de la televizor şi când oamenii se chinuie să scoată alţi oameni din ape ei fac tot felul de recepţii pe la Palatul Victoria", a declarat Dragnea, citat de Agerpres, la Palatul Parlamentului.
De asemenea, preşedintele PSD l-a acuzat pe Cioloş că a plagiat de la PSD.
"L-am văzut pe Dacian Cioloş şi pe preşedinte foarte nervoşi pe legea prin care se stabileşte cum se analizează acuzaţiile de plagiat, dar ăsta este un document în care au plagiat. 'România 100' este un concept aprobat de guvernarea noastră, în 2014, prin hotărâre de guvern. Este document oficial. Nici măcar pentru titlu nu au reuşit să aibă o idee originală. (...) Ceea ce fac ei — enunţă nişte iluzii, în condiţiile în care sunt la guvernare şi ne spun cam ce ar dori să se întâmple, numai că nu răspund la întrebările esenţiale — de ce n-au făcut lucrurile astea într-un an de zile. (...) Ei una spun şi alta fac", a precizat liderul PSD.
Context
Reamintim că premierul Dacian Cioloş a publicat luni o platformă de principii pe care o lasă "moştenire" viitoarei guvernări. Documentul, intitulat "Platforma România 100", include 10 principii şi un set de programe naţionale, precum şi o petiţie prin care cetăţenii sunt invitaţi să sprijine demersul primului ministru. Petiţia a strâns deja peste 33.000 de semnături.
Cioloş îşi prefaţează platforma cu o scurtă serie de declaraţii, prin care îşi reiterează intenţia de a nu candida la alegeri precum şi convingerea că guvernarea se poate face şi altfel, cu onestitate, corectitudine, integritate.
"Mandatul de Premier pe care l-am preluat în noiembrie 2015 a avut obiectivul de a asigura stabilitatea politică şi economică a ţării. Totodată, a avut rostul de a da partidelor politice răgazul necesar să se reformeze, să recâştige încrederea oamenilor, să se deschidă mai mult spre societate.
Unele partide nu par să fi mers pe această cale. Acest an de guvernare excepţională, independentă politic, a fost pentru ele doar o formă de a trage de timp, pentru a lăsa să se domolească energiile descătuşate de #Colectiv. În esenţă, modul lor de a se raporta la oameni, la alegători, a rămas acelaşi.
Am dorit să arătăm că România se poate guverna şi altfel – cu onestitate, corectitudine, integritate. Eu cred că în România poate exista un alt mod de a administra interesul public, deschis, în dialog cu oamenii, pornind de la ideea că interesul general este mai bine servit de o administraţie profesionistă şi nu politizată. Asta am început să fac în acest an. Nu totul a mers bine, dar am încercat să corectăm cu onestitate greşelile făcute", scrie premierul.
Cioloş mai reaminteşte că în 2018, România va celebra centenarul Marii Uniri, cei 100 de ani însemnând cicluri dramatice, de la totalitarism către democraţie, de la războaie şi crize profunde la integrarea în NATO şi Uniunea Europeană.
"Dacă vrem ca România să crească, avem nevoie de o reformă profundă a statului. Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, să ni le asumăm dincolo de angajamente politice şi cicluri electorale.
De aceea, vă propun Platforma #Romania100 – România la 100 de ani - 10 principii ale unei guvernări pentru cetăţeni, însoţite de un portofoliu de proiecte naţionale care cred că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor. O platformă pentru a ne recâştiga încrederea în România şi în noi înşine", scrie premierul.
Platforma România 100 poate fi vizionată, integral, aici