Legea pro-plagiatori, votată cu două mâini. Cioloş: Regret decizia Parlamentului şi demisia şefului CNATDCU
alte articole
La începutul şedinţei de Guvern de miercuri, premierul Dacian Cioloş a ţinut să îşi exprime nemulţumirea faţă de votul dat de Parlament pe marginea controversatului proiect de lege care modifică Legea Educaţiei, pasând în curtea şcolilor doctorale şi a universităţilor acreditate responsabilitatea de a soluţiona sesizările de plagiat. Cu alte cuvinte "legea spărgătorului de bănci, pus paznic la seif".
Prin această lege, un plagiator poate să renunţe fără probleme la doctoratul său, iar Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost scos definitiv din joc în evaluarea suspiciunilor de plagiat, fapt ce l-a determinat pe şefului acestei instituţii, academicianul Viorel Barbu, să-şi dea demisia la scurt timp după votul din Parlament.
"Regret decizia pe care a luat-o Parlamentul în privinţa modului în care se tratează plagiatele. Am luat nişte măsuri prin ordonanţe de urgenţă, în urmă cu ceva vreme, tocmai pentru a crea un cadru clar, profesional, obiectiv, de tratare a acestor cazuri de plagiat. Sigur, nimeni nu contestă şi nici eu nu contest nevoia, importanţa, utilitatea implicării directe a universităţilor în tratarea acestor cazuri de plagiat.
Regret demisia domnului Viorel Barbu de la conducerea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, un profesionist care şi-a dovedit verticalitatea şi neutralitatea, profesionalismul în modul în care a condus CNATDCU până acum", a declarat Dacian Cioloş, citat de Agerpres.
Premierul a subliniat necesitatea unui echilibru instituţional în privinţa asumării în mod obiectiv şi profesionist a evaluării tezelor de doctorat.
"Dincolo de implicarea universităţilor, avem nevoie şi de un cadru de recurs a deciziilor universităţilor şi la nivel naţional, tocmai pentru a obiectiva acest proces de decizie vizavi de plagiate. Pe de altă parte, avem foarte multe şcoli doctorale în România şi gradul sau calitatea modului în care se tratează lucrările de doctorat este foarte diferit de la o universitate la alta. Tocmai de asta, Ministerul Educaţiei are în curs o reacreditare a şcolilor doctorale în România tocmai pentru a ne asigura că toate universităţile care au şcoli doctorale pot să asigure acelaşi standard minim de calitate a elaborării şi deciziilor privind lucrările de doctorat.
Şi cred că ar trebui făcută o legătură între autonomia universitară şi dreptul şi obligaţia universităţilor de a decide asupra plagiatelor şi acreditarea pe care trebuie să o aibă sau reacreditarea pe care trebuie să o aibă tocmai pentru a ne asigura că această autonomie universitară este asigurată într-un cadru clar, cu responsabilitate şi că există în toate universităţile, care au dreptul de a conduce şi de a elabora lucrări de doctorat, calitatea profesională, ştiinţifică pentru a face acest lucru", a precizat Dacian Cioloş.
În acest context, premierul a dat asigurări că Guvernul va face tot ceea ce este posibil ca mediul universitar şi de cercetare din România să fie ferit de imaginea aceasta cu impact negativ foarte mare a plagiatului şi a imposturii în cercetare. "Nu o lege poate să decidă dacă o lucrare de doctorat este ştiinţifică sau nu, ci doar oameni de ştiinţă oneşti, obiectivi, recunoscuţi şi profesionişti şi cred că aici trebuie să ajungem", a adăugat Dacian Cioloş.