Cioloş: E momentul ca partidele tradiţionale să se reformeze. Oamenii au nevoie de onestitate

"Avem nevoie de un alt mod de a aborda din punct de vedere politic relaţia cu cetăţeanul. Eu, cel puţin personal, simt că oamenii au foarte multă nevoie de onestitate şi francheţe", a opinat Dacian Cioloş, care le atrage atenţia partidele tradiţionale că a venit vremea să se reformeze în profunzime.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Partidele tradiţionale trebuie să se reformeze în profunzime, nu doar de faţadă pentru a atrage voturi, iar în centrul acestui demers trebuie să fie relaţia lor cu cetăţenii, trebuie să funcţioneze "mai aproape" de oameni, este de părere premierul Dacian Cioloş.

"E un moment cheie în care partidele tradiţionale au ocazia să se reformeze nu doar de faţadă, pentru a atrage electoratul doar în momentul alegerilor, ci în profunzime, în substanţă, în modul de a aborda (...) funcţionarea statului, relaţia cu cetăţenii, politica de dezvoltare economică. Şi cred nu doar că avem nevoie de feţe noi, avem nevoie şi de un alt mod de a aborda din punct de vedere politic relaţia cu cetăţeanul.

Eu, cel puţin personal, simt că oamenii au foarte multă nevoie de onestitate şi francheţe. Şi atunci când vrei să spui nişte lucruri direct, cred că problema nu e dacă le spui direct, ci sinceritatea şi onestitatea cu care le spui şi modul în care reflectezi apoi ceea ce ai spus în ceea ce faci şi în ceea ce eşti", a declarat Dacian Cioloş, citat de Agerpres.

Dincolo de modul specific de funcţionare a partidelor şi de nevoia lor de a fi finanţate într-un anumit fel, de a asigura o continuitate a structurilor lor teritoriale, premierul consideră că este nevoie de soluţii în aşa fel încât partidele să funcţioneze "mai aproape" în relaţia cu cetăţeanul.

"Cred că în România, mai mult decât în alte părţi din Europa, tocmai datorită faptului că încă nu avem în politică partide cu abordare profund populistă şi extremistă, chiar dacă pot să existe semne la unele (...), nu e prea târziu pentru a face această reformă. Şi, din punctul meu de vedere, rezilienţa României ca stat şi ca putere de dezvoltare în următorii ani va depinde foarte mult de modul în care vom abordă această reformă în politică", a adăugat Dacian Cioloş.