Planul B al SUA pentru Iran va întâmpina o problemă imensă

Negocierile privind programul nuclear iranian se află în prezent în prelungiri după ce negociatorii au căzut de acord să depăşească termenul limită din 30 iunie pentru a rezolva ultimele probleme şi pentru a putea ajunge la un acord final, susţine Business Insider.
Bombardierul B-2 şi cea mai mare grea bombă americană, GBU-57 Massive Ordnance Penetrator (MOP). (Captură Foto)
Andrei Popescu
02.07.2015

Negocierile privind programul nuclear iranian se află în prezent în prelungiri, după ce negociatorii au căzut de acord să depăşească termenul limită - 30 iunie - pentru a rezolva ultimele probleme şi pentru a putea ajunge la un acord final, susţine Business Insider.

Dacă negocierile vor eşua în cele din urmă şi Teheranul încearcă să obţină o armă nucleară, atunci SUA a semnalat că este pregătită să atace instalaţiile nucleare iraniene cu ajutorul noului său plan B: Massive Ordnance Penetrator (MOP), o bombă cu o greutate de 15 tone.

Dar chiar şi MOP, care este proiectată special pentru a lovi ţinte consolidate şi situate adânc sub pământ, s-ar putea să nu fie cel mai impecabil plan de rezervă – pentru oprirea programului nuclear iranian – precum a semnalat administraţia Obama că ar fi, conform Bloomberg Business.

În cele din urmă, orice campanie de bombardare a instalaţiilor nucleare iraniene va întâmpina două obstacole principale. Primul, deşi MOP ar putea distruge ţintele vizate ar avea un efect mic în privinţa eradicării abilităţii regimului iranian în sectorul nuclear.

Orice asalt american va stopa programul cu cel mult 4 ani, dar în acelaşi timp va forţa Iranul să depună şi mai multe eforturi pentru crearea unei arme nucleare.

Al doilea obstacol este reprezentat de lipsa unei garanţii că MOP ar putea distruge complet programul nuclear iranian.

Chiar dacă bomba MOP poate săpa prin 60 de metri de pământ şi 16 metri de ciment înainte de detonare, nu există nicio garanţie că o singură rundă de lovituri va fi suficientă.

În schimb, distrugerea completă a abilităţii Teheranului de achiziţionare a unei arme nucleare va necesita ani de atacuri constante precum şi informaţii corecte, dacă Iranul va construi noi instalaţii nucleare.

O potenţială bombardare a Iranului ar putea de asemenea să se lovească de un alt posibil obstacol: sistemele de apărare antiaeriană ale ţării.

Rusia a anunţat că doreşte să vândă Iranului sistemul său de apărare antiaeriană S-300, care poate lovi pe o rază 240 km avioane de luptă ce zboară la o altitudine ridicată.

Dacă Iranul ar achiziţiona sistemul S-300, atunci ar putea fi capabil să creeze o reţea de apărare în jurul instalaţiilor sale nucleare, adaugă Business Insider.

Acest lucru ar face ca sistemele de apărare aeriană ale Iranului să fie mult mai dificil de învins, crescându-se astfel scara şi mizele oricărei campanii americane de bombardare a centrelor nucleare iraniene.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor