SUA dezvăluie cea mai mare bombă convenţională din istorie
alte articole
Negociatorii grupului de ţări P5 1 depun eforturi pentru a încheia un acord nuclear cuprinzător cu Iranul până la 30 iunie. Dacă negocierile vor eşua în cele din urmă şi discuţiile se prăbuşesc, administraţia Obama şi oricare viitor preşedinte american vor avea un plan B – Massive Ordnance Penetrator, conform Business Insider.
Conform lui Michael Crowley de la Politico, SUA a desfăşurat cel puţin trei exerciţii militare în deşertul din New Mexico. În aceste operaţiuni au fost folosite bombardiere B-2 şi scopul lor a fost acela de a testa asul din mâneca americanilor împotriva oricărei încercări de creare sau procurare a unei arme nucleare – asul este o bombă numită Massive Ordnance Penetrator (MOP).
MOP, care are 6 metri lungime şi cântăreşte 15 tone, este “uimitoare”, conform unui fost oficial al Pentagonului care a discutat cu publicaţia Politico după ce a vizionat filmările cu testele.
MOP este cea mai mare armă convenţională din lume. Proiectată pentru a ataca ţinte dificile, buncăre şi locaţii situate adânc sub pământ, MOP loveşte solul cu o viteză supersonică după ce este lansată dintr-un bombardier B-2. După impact, bomba poate săpa prin 60 de metri de pământ şi prin 16 metri de ciment înainte să se detoneze.
În cazul în care negocierile cu Iranul eşuează, SUA se află în poziţia de a lansa o serie de atacuri cu MOP împotriva Fordow, cândva o instalaţie nucleară secretă situată într-un munte şi fortificată special împotriva unui atac aerian. Centrifugele de la Fordow sunt capabile să îmbogăţească uraniul, care ar putea fi folosit apoi pentru construirea unei arme nucleare.
Distrugerea centralei Fordow va fi o misiune dificilă în ciuda mărimii şi forţei bombei de tip MOP. Politico notează că distrugerea totală a instalaţiei ar necesita mai multe lansări de MOP-uri la aceeaşi locaţie pentru a se asigura că bombele vor fi capabile să pătrundă atât în interiorul muntelui cât şi prin învelişul de protecţie al unităţii nucleare înainte să se detoneze.
Dar se presupune că MOP va fi folosită în cazul unor astfel de tipuri de atacuri coordonate. Conform Wall Street Journal, bomba este proiectată să fie lansată în perechi. Prima urmăreşte să elibereze drumul pentru a doua lovitură, crescând capabilităţile de forare a bombei.
Oficiali nenumiţi au declarat pentru Wall Street Journal că potenţialul devastator al bombei MOP este diferit de orice armă convenţională construită vreodată.
Acest tip de armă a fost proiectat de SUA pentru a distruge unităţile şi instalaţiile consolidate din Coreea de Nord şi Iran, susţine Business Insider.
Dacă ar decide să arunce aceste bombe asupra centrelor nucleare iraniene, SUA ar putea întâmpina dificultăţi substanţiale. Rusia a anunţat că doreşte să vândă Iranului sistemul de apărare antiaeriană S-300, care poate lovi avioane de luptă la o altitudine mare şi de la o distanţă de 240 de km.
Dacă Iranul ar achiziţiona sistemul S-300, atunci ar fi capabil să creeze o centură formidabilă de apărare în jurul centrelor sale nucleare. Acest lucru ar face ca scuturile de apărare aeriană iraniene să fie mult mai dificil de învins, crescându-se astfel magnitudinea şi mizele oricărei operaţiuni de bombardare pe care ar putea să o desfăşoare SUA împotriva unităţilor nucleare ale Iranului.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.