Kerry: Nu va exista un acord dacă elementele esenţiale ale negocierilor cu Iranul rămân nerezolvate
alte articole
Secretarul de stat american John Kerry a declarat miercuri în Washington că nu va exista niciun acord nuclear cu Iranul dacă elementele esenţiale ale negocierilor dintre Teheran şi grupul de ţări P5+1 nu vor fi rezolvate.
“S-ar putea să fie dorinţa iranienilor de a nu respecta ceea ce s-a stabilit în Lausanne, în acest caz neputând să aibă loc un acord”, a susţinut Kerry, făcând referire la acordul-cadru semnat în 2 aprilie în Elveţia între Iran şi grupul P5 1 (SUA, Marea Britanie, China, Rusia, Franţa şi Germania).
Cele două tabere lucrează acum pentru crearea unui acord nuclear final până în 30 iunie.
Kerry a declarat că încheierea unui acord între cele două părţi “va fi decisă în următoarele câteva zile în funcţie de rezolvarea problemelor esenţiale pe care le-am specificat foarte clar.”
“Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci nu va fi niciun acord”, a subliniat secretarul de stat american.
Kerry a declarat că va călători vineri la Viena pentru continuarea negocierilor cu tabăra iraniană.
El a susţinut că lumea nu are nevoie de orice tip de acord, ci de unul care va garanta că programul nuclear iranian este unul paşnic.
“Este atât de simplu”, a adăugat Kerry.
Omologul său iranian Mohammad Javad Zarif a declarat la începutul acestei săptămâni că există posibilitatea ca acordul să fie finalizat înainte de termenul limită sau cu câteva zile mai târziu după expirarea acestuia.
Remarcile lui Kerry au fost făcute după ce liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei şi-a înăsprit poziţia asupra negocierilor nucleare cu marile puteri, în condiţiile în care termenul limită pentru încheierea unui acord nuclear final va expira în câteva zile, conform BBC.
Într-un discurs televizat susţinut marţi noaptea, Ayatollahul Ali Khamenei a insistat că Iranul îşi va dezactiva infrastructura nucleară doar după ce vor fi ridicate sancţiunile economice.
De asemenea, liderul religios al Iranului a exclus îngheţarea cercetării şi dezvoltării în sectorul nuclear pentru 10 ani, precum şi inspecţiile la instalaţiile militare, cerinţe pe care administraţia Obama le-a pus pe masa negocierilor după cei doi ani de prelungiri pe care le-a acordat Iranului.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.