Cele mai bogate alimente în vitamina C

Este un nutrient esenţial vieţii, dar din păcate de cele mai multe ori ne aducem aminte de ea doar când suntem răciţi. Trebuie ştiut că vitamina C, sau acidul ascorbic, joacă un rol complex în organism. Rolul principal este acela de protecţie. Este un antioxidant de excepţie, ce contribuie activ la frânarea proceselor degenerative din organism. Un fel de secret al tinereţii veşnice.
Fructe (Wikipedia)
A. D.
30.01.2015

Vitamina C este un nutrient esenţial vieţii, dar din păcate mulţi dintre noi ne aducem aminte de ea doar când suntem răciţi. Trebuie ştiut că vitamina C, sau acidul ascorbic, joacă un rol complex în organism, rolul principal fiind acela de protecţie.

Este un antioxidant de excepţie, ce contribuie activ la frânarea proceselor degenerative din organism. Un fel de secret al tinereţii veşnice.

Acidul ascorbic este esenţial în producerea colagenului, proteina ce păstrează pielea fină şi lipsită de riduri şi în producerea norepinefrinei, un neurotransmiţător care previne stările de depresie. Vitamina C participă şi la eliminarea colesterolului şi la arderea grăsimilor din organism.

De asemenea, cercetătorii au arătat că vitamina C poate face reversibilă îmbătrânirea – prin întinerirea biochimică a globulelor albe în cazul persoanelor în vârstă.

Într-un studiu asupra persoanelor cu o vârstă medie de 75 de ani, doar 120 mg de vitamina C pe zi au ridicat, în numai două săptămâni, nivelurile globulelor la acela al persoanelor tinere cu vârsta medie de 35 de ani. Într-un alt studiu remarcabil, s-a constatat că o cantitate zilnică de doar 50 mg de vitamina C a făcut acelaşi lucru pentru pacienţii spitalizaţi. Dar de data aceasta, leucocitele lor au devenit mai tinere din punct de vedere biochimic decât cele ale subiecţilor tineri.

Acţiunea antioxidantă a acestei vitamine reprezintă un factor important în reglarea sistemului imunitar şi astfel este foarte importantă în prevenirea infecţiilor. Are efecte anticancerigene prin prevenirea transformării nitraţilor şi nitriţilor din alimente în substanţe cancerigene.

Simptomele lipsei de vitamina C sunt: oboseală, astenie, slăbiciune, stare de depresie, lipsa poftei de mâncare, dureri osoase moderate, ameţeli, piele uscată, edeme, gingivită, hemoragii.

Făcând parte din grupa vitaminelor hidrosolubile (solubile în apă) vitamina C se elimină în cantităţi mari din organism. Organismul uman nu îşi poate sintetiza propria vitamina C şi tocmai de aceea trebuie să şi-o procure din alimente sau din alte surse.

Cele mai bogate alimente în vitamina C sunt:

Legume: ardei gras roşu; broccoli; conopidă; varză; roşii; sparanghel; ţelină; varza de Bruxelles; castraveţi; fenicul; fasole verde; morcovi; usturoi; cartofi; mazăre; ceapă; praz; sfeclă.

Fructe: căpşuna; lămâia; papaya; grapefruit; kiwi; pepene galben; portocala; zmeura; afina; ananas; pepene verde; merişoare; piersica; caisa; cireaşa; pruna; banana; mărul; para, strugurii; porumb; avocado

Zarzavaturi: pătrunjel

Ierburi aromatice: busuioc crud; cimbrul, oregano

Din păcate, într-o măsură mare, vitamina C se pierde în procesul de gătire. Este foarte sensibilă la aer, apă şi temperatură. Aproximativ 25% din vitamina C din legume se pot pierde pur si simplu prin fierbere directă sau la aburi, chiar şi pentru numai câteva minute. Acelaşi grad de pierdere are loc şi în cazul îngheţării legumelor şi fructelor.

Gătitul legumelor şi fructelor pentru perioade mai lungi de timp (10-20 minute) poate duce la o pierdere de peste o jumătate din conţinutul total de vitamina C. Când fructele şi legumele sunt conservate şi apoi reîncălzite, doar o treime din conţinutul original de vitamina C se mai regăseşte.

Consumul de alimente bogate în vitamina C în stare proaspătă, sub formă brută, este cea mai bună modalitate de a maximiza aportul de vitamină în organism.

Prin urmare, câteva modalităţi simple de suplimentare a vitaminei C în alimentaţie pot fi următoarele:

- Înlocuirea gustărilor nesănătoase cu felii de fructe şi legume bogate în vitamina C;

- Adăugarea de salată verde, felii de roşii, felii de ardei sandwich-urilor pregătite acasă;

- Consumul de legume proaspete crude cu sosuri diverse, precum hummusul sau sosul de soia;

- Adăugarea de fructe de pădure proaspete în reţetele de brioşe, clătite, cereale sau salate;

- Prepararea sucurilor naturale din fructe şi legume şi consumul lor între mese, pe post de gustare, pentru un plus de vitamina C, fibre şi alte minerale conţinute de alimentele vegetale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor