Placebo - cheia pentru un medicament universal
alte articole
Nu este un secret pentru nimeni: credinţa poate face minuni. De aceea, cu mult timp în urmă, oamenii de ştiinţă au remarcat faptul că administrarea de medicamente placebo (ce conţin o substanţă farmacologică inactivă), poate atenua durerea, elimina simptomele şi înlătura diverse maladii.
Tratamentele cu placebo se folosesc azi de obicei în cazurile în care este necesar de stabilit, prin comparaţie, eficienţa utilizării unui nou medicament. În astfel de cazuri, de regulă, unui grup de pacienţi i se administrează un preparat medicamentos nou, iar altui grup - placebo, care conţine o substanţă neutră din punct de vedere farmaco-dinamic.
Desigur, aceşti pacienţi nu sunt avertizaţi că au primit un medicament „cu un conţinut neutru”. Astfel ei sunt convinşi că primesc un tratament adecvat. În termeni biochimici şi farmacologici, eficacitatea placebo se apropie de zero.
Cu toate acestea, în urma numeroaselor studii s-a constatat că pacienţii care primesc aceste preparate „neutre” se vindecă si ei. Acest fenomen a fost numit "efectul placebo" în 1955, de către un un medic american, Henry Beecher. Din acel moment "efectul placebo" a devenit un termen foarte des utilizat în medicină.
În ziua de azi efectul placebo nu mai poate uimi pe nimeni. Recent, însă, a apărut un studiu referitor la acest fenomen, efectuat de Ted Kaptchuk, un profesor de la Harvard Medical School.
Profesorul Kapchuk a investigat proprietăţile acestui efect pe parcursul unei perioade îndelungate de timp. După cercetările efectuate în 2008, Kapchuk ajuns la concluzia că aproximativ jumătate din medicii americani prescriu în secret pacienţilor săi placebo cu un efect pozitiv mai mult sau mai puţin pronunţat, relatează health.msn.com.
Dar ce se întâmplă dacă avertizezi pacientul despre prescrierea unui placebo? Se va manifesta oare efectul său în acest caz? Este de la sine înţeles că încrederea pacientului în recuperarea sa nu va fi atât de puternică.
În cadrul studiului realizat de Ted Kapchuk au participat 80 de femei, care suferă de sindromul colonului iritabil. Toate femeile examinate, cu o vîrstă medie de 47 de ani, au fost repartizate în mod aleatoriu în două grupuri: "placebo" şi "control". Participanţii din primul grup au primit placebo, iar membrii celuilalt grup nu au primit nici un fel de tratament.
Până la începerea experimentului, toţi pacienţii au fost convinşi de lipsa efectului terapeutic al pastilelor placebo, dar totuşi au fost de acord să participe.
Înainte de a începe studiul, personalul medical a explicat participanţilor timp de 15 de minute ce acţiune puternică poate avea o pastilă „neutră” în cazul în care pacientul este foarte încrezător în eficacitatea tratamentului. După care pacienţii din primul grup au luat pilulele dintr-un recipient cu eticheta "Placebo".
Experimentul a arătat că 59% dintre femeile din grupul "placebo" şi 35% din femeile din grupul de control au raportat o ameliorare a stării de sănătate.
"Unii pacienţi manifestau neîncredere, unii dintre ei erau entuziaşti, dar până la sfârşitul studiului, majorităţii le-a plăcut foarte tare" - a declarat Ted Kapchuk. - "Ei au simţit efectul tratamentului."
Potrivit profesorului, însuşi ritualul administrării comprimatelor (chiar dacă au un efect neutru) în scopuri de tratament, cauzează modificărea reacţiilor creierului la percepţia simptomelor. "Nu există nimic altceva decât ceea ce avem în cap. Emoţiile noastre, tristeţea, anxietatea - toate acestea interacţionează şi influenţează decurgerea maladiei"!
Studiile asupra placebo ne pot ajuta să înţelegem mai bine puterea conştiinţei noastre şi prin urmare ne pot dezvălui un remediu universal pentru orice boală, pe care îl avem întotdeauna cu noi.