Fertilitatea este periclitată de calmantele obişnuite
alte articole
Este posibil ca motivul pentru care unele tinere femei nu rămân însărcinate să se găsească în sertarul lor cu medicamente. Descoperirile unui nou studiu sugerează că utilizarea regulată a medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) de către femeile aflate la vârsta fertilă ar putea avea un împact negativ asupra fertilităţii lor.
Femeile care au probleme cu fertilitatea s-ar putea confrunta cu o gamă largă de probleme. Cauzele infertilităţii la femei pot include sindromul ovarian polichistic (SOPC), disfuncţia hipotalamică, insuficienţă ovariană prematură, endometrioză, afecţiuni ale trompelor uterine (în urma infecţiilor sau anumitor operaţii), polipi benigni sau tumori ale uterului sau cervixului sau anormalităţi uterine şi cervicale. Deseori, cauza infertilităţii nu este cunoscută.
Se poate ca una dintre acele cauze necunoscute să fie utilizarea AINS-urilor, unele dintre acestea fiind disponibile fără reţetă medicală. Rezultatele studiului au fost prezentate la Roma în cadrul European League against Rheumatism Congress 2015, de către Sami Salman, doctor în medicină la Universitatea din Bagdad.
Pe parcursul studiului, o echipă de cercetare a evaluat 39 de femei aflate la vârstă fertilă care sufereau de dureri de spate minore. Înainte ca femeile să înceapă tratamentul, ele au fost examinate cu ultrasunete pentru a se documenta mărimea ovarelor şi a se măsura nivelele de progesteron, un hormon necesar pentru ovulaţie.
Participantele la studiu au primit unul dintre următoarele tratamente: placebo sau diclofenac (cu reţetă), etoricoxib (nu este aprobat de FDA în SUA) sau naproxen – ultimele trei fiind medicamente antiinflamatorii nesteroidiene. Tratamentul a început în ziua a 10-a a ciclului lor menstrual, ceea ce a asigurat dezvoltarea unui folicul astfel încât acesta să elibereze un ovul în momentul în care femeia a ovulat.
După 10 zile de tratament, toate femeile au fost examinate cu ultrasunete. Iată ce au descoperit cercetătorii:
- “Ovulaţia a fost mai puţin frecventă la pacientele care au folosit AINS-uri. De fapt, diclofenacul a fost asociat cu o reducere de 93% a ovulaţiei, în timp ce etoricoxibul şi naproxenul au fost asociate cu o reducere de 75% a ovulaţiei.”
- Nivelele de progesteron au scăzut, ceea ce înseamnă că ovulaţia a fost compromisă.
- Aproximativ o treime dintre femei au dezvoltat un chist datorită faptului că foliculii lor au eşuat să elibereze ovulul
- Când jumătate dintre participantele la studiu au venit luna următoare să li se verifice ovulaţia, toate începuseră să ovuleze normal după ce au încetat să mai folosească AINS-uri.
Revenirea ovulaţiei după oprirea utilizării AINS-urilor indică faptul că efectul acestor medicamente asupra fertilităţii este reversibil. Totuşi, aşa cum a indicat Salman, “aceste descoperiri evidenţiază efectele dăunătoare pe care le-ar putea avea AINS-urile asupra fertilităţii”.
Utilizarea regulată a AINS-urilor este comună în rândul adulţilor care suferă de artrită, bursită, tendinită şi alte afecţiuni inflamatorii. Totuşi, utilizarea regulată a acestor calmante nu este neobişnuită în rândul tinerelor femei. Prin urmare, femeile care întâmpină dificultăţi în a rămâne însărcinate şi care folosesc AINS-uri în mod regulat ar trebui să discute cu doctorii lor despre găsirea unor alternative pentru a-şi calma durerile.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.