Transplantul de celule stem ar putea conduce la eradicarea virusului HIV
alte articole
În cazul a cinci persoane infectate cu Virusul Imunodeficienţei Umane (Human Immunodeficiency Virus/HIV), care au fost supuse unui transplant de celule stem, nu li s-a detectat virusul în sânge şi ţesuturi. Într-un caz, cercetătorii nu detectează nici măcar anticorpi în sânge. Această constatare ar putea fi utilă pentru elaborarea unor noi strategii pentru vindecarea infecţiei.
Rezervorul viral, compus din celule infectate de virus care rămân în stare latentă şi care nu pot fi detectate sau distruse de sistemul imunitar, este în prezent motivul principal pentru care medicamentele nu vindecă infecţia cu HIV.
Un studiu publicat în Annals of Internal Medicine evidenţiază anumiţi factori asociaţi cu transplantul de celule stem care ar putea contribui la eliminarea acestui rezervor în organism, informează agenţia SINC.
Această concluzie vine după ce la un număr de cinci pacienţi care au primit un transplant de celule stem nu este detectabil rezervorul de HIV, iar unul dintre ei nu mai are în sânge nici măcar anticorpi împotriva virusului.
Aceste rezultate ar putea fi utilizate pentru a elabora strategii mai puţin invazive de vindecare a infecţiei cu HIV, deoarece transplantul de celule stem este recomandat exclusiv pentru tratarea bolilor hematologice grave.
Studiul a fost condus de experţi de la Instituto de Investigación del Sida IrsiCaixa din Barcelona, promovat în comun de către Obra Social “la Caixa”, departamentul Salud de la Generalitat de Catalunya şi Hospital General Universitario Gregorio Marañon din Madrid (Spania).
Studiul se bazează pe cazul unui pacient din Berlin, Timothy Brown, infectat cu HIV, care în 2008 a suferit un transplant de celule stem pentru a trata o leucemie.
Donatorul acestuia avea o mutaţie numită CCR5 delta 32 care făcea ca celulele sale sanguine să fie imune la HIV, deoarece împiedica intrarea virusului în sânge. Brown a încetat să mai ia medicamente antiretrovirale, iar astăzi, după 11 ani, virusul nu i-a mai apărut în sânge. El este singura persoană din lume considerată vindecată de HIV.
De atunci, oamenii de ştiinţă investighează posibile mecanisme de eradicare a HIV asociate cu transplantul de celule stem. În acest scop, consorţiul IciStem a creat un grup unic în lume de persoane infectate, care au fost supuse unui transplant pentru a vindeca o boală hematologică, cu scopul final de a concepe noi strategii de vindecare.
„Ipoteza noastră a fost că în afară de mutaţia CCR5 delta 32, alte mecanisme asociate cu transplantul au influenţat eradicarea virusului în cazul Timothy Brown“, explică Maria Salgado, cercetător la IrsiCaixa, primul autor al articolului publicat.
Studiul a inclus şase participanţi care au supravieţuit cel puţin doi ani după transplant. Donatorii nu aveau mutaţia CCR5 delta 32 în celulele lor.
„Am ales aceste cazuri pentru că ne-am dorit să ne concentrăm pe alte cauze care ar putea ajuta la eliminarea virusului“, a afirmat Mi Kwon, hematolog la Hospital Gregorio Marañon şi co-autor al articolului.
Rezervor nedetectabil în sânge şi ţesuturi
După transplant, toţi participanţii au menţinut tratamentul antiretroviral şi au obţinut remiterea bolii hematologice după întreruperea tratamentului cu medicamente imunosupresoare.
După mai multe analize, cercetătorii au văzut că cinci dintre ei aveau un rezervor nedetectabil în sânge şi ţesuturi. Acest fapt este relevant deoarece aceşti parametri sunt întotdeauna detectabili la persoanele infectate cu HIV, chiar dacă iau medicamente antiretrovirale.
În plus, la unul dintre participanţi, anticorpii virali au dispărut complet după şapte ani de la transplant. Potrivit lui Salgado, „acest lucru ar putea fi o dovadă că nu mai are HIV în sânge, dar poate fi confirmat definitiv doar oprind tratamentul şi verificând dacă virusul apare din nou sau nu“.
Singurul participant cu rezervor HIV detectabil a primit un transplant de sânge din cordonul ombilical - restul a fost din măduvă - şi a fost nevoie de 18 luni să înlocuiască toate celulele sale cu celulele donatorului.
"Acest proces poate dura de la una sau două luni până la peste un an, iar noi am observat că, cu cât este mai scurtă această perioadă, cu atât este mai eficientă reducerea rezervorului", adaugă Kwon.
Un alt punct de interes este boala de rejet versus gazdă, care apare atunci când celulele donatorului atacă celulele receptorului. Singurul participant cu rezervor detectabil nu a avut această reacţie.
„Dacă putem controla acest efect astfel încât să nu fie fatal - a susţinut José Luis Diez-Martin, şeful secţiei de Hematologie şi Hemoterapie de la Hospital Gregorio Marañon, co-lider al studiului – nu numai că sunt distruse celulele tumorale din receptor, dar şi alte celule ca cele ale rezervorului viral".
Se caută strategii mai sigure decât transplantul
Aceste descoperiri ar putea fi folosite pentru a proiecta strategii pentru vindecarea infecţiilor cu virus HIV mai puţin complexe şi invazive, deoarece transplantul de celule stem are o mortalitate ridicată şi se recomandă utilizarea doar în boli hematologice foarte grave.
„Scopul nostru este să elucidăm factorii care contribuie la eradicarea virusului după transplant, după care să-i imităm cu alternative mai sigure ca aceste intervenţii“, conchide Javier Martínez-Picado de la IrsiCaixa.
Următorul pas va fi efectuarea unui studiu clinic, controlat de medici şi cercetători, pentru a opri tratamentul antiretroviral la unii dintre aceşti pacienţi şi pentru a le oferi noi imunoterapii. În acest fel, va fi posibil să se verifice dacă există o revenire virală şi să se confirme dacă HIV a fost eradicat din organism.
Articol ştiinţific de referinţă: Mechanisms That Contribute to a Profound Reduction of the HIV-1 Reservoir After Allogeneic Stem Cell Transplant