Curcuma, o plantă miraculoasă
alte articole
Considerată plantă miraculoasă în India şi foarte apreciată în Orientul Îndepărtat, curcuma (Curcuma longa), cunoscută ca şi turmeric (terra merita), este o plantă perenă de origine asiatică înrudită cu ghimbirul ce a fost descrisă de europeanul Marco Polo în jurul anului 1295. Curcuma este folosită drept colorant textil, ca mirodenie, cât şi ca tratament în diferite afecţiuni, iar în Europa a început să fie studiată mai recent pentru scopuri terapeutice. A fost tot timpul considerată o plantă miraculoasă, jucând un rol important în spiritualitatea indiană, la nunţi şi ceremonii religioase.
Există mai multe informaţii ce sugerează că această plantă a fost folosită încă de acum 10.000 de ani, iar, mai târziu, în 1819, curcuma a fost atestată de cercetătorul Hans Christian Orsted.
Diferenţele dintre curcuma, turmeric şi curcumin
Curcuma este o plantă perenă, pe care o găsim în China, Japonia, Indonezia, Taiwan şi Africa. Din rădăcina acestei plante se obţine turmericul, un praf care este folosit drept condiment.
Curcuminul - principalul compus al rădăcinii de turmeric - deţine proprietăţi ce au capabilitatea de a distruge viruşii, fiind considerat de oamenii de ştiinţă un important antiviral natural. Este un antioxidant puternic ce luptă împotriva radicalilor liberi ce distrug sistemul imunitar. Curcuminul poate încetini îmbătrânirea şi tratează o gamă foarte mare de afecţiuni.
Din pulberea de turmeric se extrage curcuminul, care este substanţa activă. Inclusiv gustul şi culoarea turmericului sunt date de polyfenolul numit curcumin.
Praful obţinut din măcinarea rădăcinei plantei turmenic conţine doar 3-4 % substanţă activă curcumin. Există suplimentul alimentar Curcumin 95 ce are o concentraţie de 95 %.
Sperăm că o posibilă confuzie a fost eliminată.
Pentru îmbunătăţirea stării de sănătate, specialiştii recomandă un consum de alimente ce conţin o cantitate mare de antioxidanţi cum ar fi: mere, brocoli, stafide sau mure.
Studii despre efectele curcuminului
Tot mai multe studii indică potenţialul terapeutic al curcuminului în diferite afecţiuni de la cancer la diabet. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California, Los Angeles, au concluzionat că un consum zilnic de o anumită formă de curcumin îmbunătăţeşte memoria şi starea de spirit în cazul persoanelor cu pierdere uşoară de memorie legată de vârstă.
Studiul publicat de American Journal of Geriatric Psychiatry atestă efectele benefice ale unui supliment ce conţine curcumin absorbit cu uşurinţă la persoanele care au probleme de memorie fără demenţă, accentuând bunele rezultate asupra plăcilor microscopice şi nodulilor din creier la persoanele cu Alzheimer.
”Nu cunoaştem exact cum se produc efectele curcuminului, dar se poate datora capacităţii sale de a reduce inflamarea creierului care a fost legată de boala Alzheimer şi de depresia majoră”, a declarat Gary Small, director de psihiatrie geriatrică la UCLA şi coordonator al studiului.
Studiul „dublu-orb” controlat cu placebo a avut 40 de pacienţi voluntari cu vârste cuprinse între 50-90 de ani ce aveau probleme uşoare de memorie. Subiecţii au fost repartizaţi aleatoriu: fie au luat placebo, fie 90 de miligrame de curcumin de 2 ori/ zi timp de 18 luni. Cei 40 de subiecţi au fost evaluaţi folosindu-se teste cognitive standardizate la începutul studiului, şi după aceea la intervale de 6 luni; s-a făcut şi controlul curcuminului din sânge la începutul studiului şi după 18 luni.
Rezultatele demonstrează că celor care au luat curcumin li s-a îmbunătăţit semnificativ memoria şi atenţia, în timp ce subiecţii care au primit placebo nu au prezentat nicio îmbunătăţire. In testele de memorie, persoanele care au luat curcumina s-au îmbunătăţit cu 28% în cele 18 luni şi le-a sporit buna dispoziţie. Pe de altă parte, scanările lor cerebrale au prezentat semne mai puţine de amiloid şi tau în amigdală şi hipotalamus, decât cei ce au luat placebo. Numai 4 persoane care au luat curcumin şi 2 dintre cei ce au luat placebo au prezentat reacţii adverse uşoare ca: dureri abdominale şi greaţă.
Cercetătorii doresc să efectueze un studiu de urmărire pe un număr mai mare de persoane, inclusiv pe persoane cu depresie uşoară, pentru a explora dacă curcuminul are şi efecte antidepresive.
„Aceste rezultate arată că administrarea curcuminului ar putea oferi beneficii cognitive semnificative de-a lungul anilor”, a concluzionat Small.
Alte studii
Cercetătorii de la The Internaţional Journal of Antimicrobial au descoperit un unguent din mai multe plante, unde cel mai important element este curcuminul. Potrivit G.P.Talwar, autorul studiului, unguentul respectiv inhibă creşterea virusului HIV.
Sebia B. Kutluay şi colegii săi de la Michigan State University au publicat un studiu în periodicul medical „Virology”, menţionând că curcuminul inhibă dezvoltarea virusului herpes simplex.
De asemenea, un alt virus detronat de curcumin este HPV, principalul responsabil cu producerea cancerului cervical. Un studiu pe această temă a fost realizat de cercetătorii de la Institute of Cytology &Preventive Oncology din New Delhi.
„În ianuarie 2015 existau 5.000 de articole şi studii despre curcumin înregistrate în baza de date a National Institutes of Health”, preciza Fox News. În acelaşi an, Food and Chemical Toxicology scria: „Peste 7.000 de articole publicate au clarificat diferite aspecte legate de curcumin, incluzând acţiunea sa de antioxidant, hipoglicemiant, antiinflamator şi anticancerigen”.
În iunie 2015 erau în desfăşurare 116 studii clinice privind cancerul, boli gastro-intestinale, tulburări cognitive şi boli psihice, potrivit US Naţional Institutes of Health.