Frances H. Arnold, George P. Smith şi Sir Gregory P. Winter, laureaţii Premiului Nobel pentru Chimie 2018

Cei trei câştigători au folosit puterea evoluţiei pentru a crea noi proteine, protagonistele unei "chimii verzi", de la medicină la biocombustibili.
Premiul Nobel pentru Chimie 2018 (captură video Youtube)
Mioara Stoica
03.10.2018

Câştigătorii premiului Nobel pentru chimie sunt Frances Arnold, George Smith şi Sir Gregory Winter. Savanţii au "exploatat puterea evoluţiei", a declarat Comitetul Nobel, pentru a aborda unele probleme de mediu. Fiind preocupaţi de metode de a produce proteine în laborator, ei "au dezvoltat metode de promovare a chimiei ecologice, crearea unor materiale noi, a biocombustibilor durabili şi tratarea bolilor".

În prezent Frances H. Arnold este cercetătoare la California Institute of Technology din Pasadena (SUA), George P. Smith este cercetător la University of Missouri, Columbia (SUA), iar Sir Gregory P. Winter, cercetător la MRC Laboratory of Molecular Biology din Cambridge (Marea Britanie).

Academia Regală Suedeză a decis să acorde Premiul Nobel în Chimie 2018 pentru două descoperiri. Jumătate cercetătoarei Frances H. Arnold – a doua femeie recompensată în Premiile Nobel 2018 - pentru „evoluţia dirijată a enzimelor” şi cealaltă jumătate cercetătorilor George P. Smith şi Sir Gregory P. Winter pentru „natura bacteriofagă a peptidelor şi anticorpilor”.

Laureaţii în Chimie de anul acesta au folosit puterea evoluţiei pentru beneficiul omenirii. Enzimele produse prin evoluţia dirijată sunt folosite pentru a crea o serie mare de produse de la combustibili bio la medicamente. Anticorpii pot evolua într-o manieră în care pot combate bolile autoimune, iar în unele cazuri pot reprezenta un remediu pentru cancerul în metastază.

În 1993, Frances Arnold a realizat prima evoluţie dirijată a enzimelor, care sunt proteine ce catalizează reacţii chimice. De atunci, cercetătoarea a rafinat metodele care acum sunt folosite la scară largă pentru a crea noi catalizatori. Aplicaţiile enzimelor create de Arnold includ substanţe chimice mai ecologice şi sunt relevante pentru producţia de combustibili bio.

În 1985, George Smith a dezvoltat o metodă elegantă prin care bacteriofagele - virusuri care infectează bacteriile - pot fi folosite pentru a crea noi proteine. Gregory Winter a folosit această metodă pentru evoluţia dirijată a anticorpilor, cu scopul de a produce noi substanţe farmaceutice. Primul medicament bazat pe această metodă, adalimumab, a apărut în 2002 şi este folosit pentru artrită reumatoidă şi psoriazis. De atunci, metoda a produs anticorpi care pot neutraliza toxine, remedia boli autoimune şi pot vindeca, în unele situaţii, cancere în metastază, relatează situl web descoperă.ro.

În 2017, Premiul Nobel pentru Chimie i-a recompensat pe Jacques Dubochet, Joachim Frank şi Richard Henderson pentru elaborarea metodei microscopice crio-electronice care determină structura biomoleculelor în soluţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor