Uluru, locul sacru al aborigenilor australieni văzut de la înălţime (video)

Uluru, Australia (wikipedia.org)
Mioara Stoica
03.09.2016

Unul dintre cele mai renumite monumente naturale din Australia, Uluru sau Ayers Rock, a fost filmat dintr-o nouă perspectivă. O dronă a capturat imagini uimitoare a preistoricului masiv stâncos, cu permisiunea specială a liderilor aborigenilor care locuiesc în sit.

Pentru aborigeni, Uluru este un loc sacru

Uluru sau Ayers Rock, cunoscut ca ''Muntele de granit roşu'', este un masiv stâncos izolat în deşertul din Australia centrală, situat pe teritoriul Parcului Uluru–Kata-Tjuta la 340 km distanţă de Alice Springs. Masivul stâncos este un monolit cu o vechime de 800 milioane de ani, format din gresie care apare ca o formaţiune bizară într-o regiune de şes fără alte denivelări de teren. Denumirea de Uluru, care este considerat un munte sfânt, provine din limba aborigenilor Anangu. Se crede că derivă din cuvântul ulerenye, un cuvânt Arrernte care înseamnă "ciudat". Este, de asemenea, un nume de familie comun în zonă.

Uluru are o lungime de aproximativ 3 km şi o lăţime de 2 km, cu un perimetru de 10 km. Stânca are o înălţime de 350 m, fiind înconjurat de dunele de nisip ale deşertului australian.

Uluru în mitologia aborigenă

Uluru are un rol deosebit în mitologia dreamtime ("Era visului" sau Tjukurpa) a populaţiilor locale. În general, Tjukurpa este un set de "mituri despre formarea zonei", menită să explice geografia zonei (băltoace, munţi, peşteri etc.) ca "urme" ale călătoriilor şi acţiunilor fiinţelor ancestrale (care au trăit în ''epoca de vis", înainte de memoria umană). În plus, aborigenii consideră că aceşti factori geografici păstrează pentru totdeauna esenţa vitală şi creativă a fiinţelor care le-au generat. Aceste creaturi ancestrale sunt, în general, descrise ca fiind giganţi parţial umani şi parţial similari cu animale sau plante.

Situl Uluru poartă semnele multor creaturi ancestrale. Cele mai multe dintre miturile despre Uluru, peşterile, iazurile, izvoarele, sau caracteristici ale peisajului din jur sunt secrete şi nu sunt revelate la piranypa (non-aborigeni); numai elementele generale ale istoriei formării Uluru sunt cunoscute.

Conform mitului, Tatji, Şopârla Roşie care trăia în câmpie, a venit la Uluru şi aruncat bumerangul, numit kali, iar acesta s-a înfipt în stâncă. Tatji a săpat pământul în căutarea kali-ului său, lăsând numeroase găuri rotunde pe suprafaţa masivului stâncos. Această parte a poveştii ar explica unele semne de coroziune neobişnuite pe suprafaţa Uluru. Nereuşind să-şi găsească kali-ul, Tatji a murit într-o peşteră; bolovanii mari care se găsesc în sit ar fi rămăşiţele corpului său.

Un alt mit se referă la doi fraţi bellbird (o pasăre australiană din familia vrăbiilor), care vânau un emu. Emu a fugit spre Uluru şi doi bărbaţi şopârlă cu limba albastră, Mita şi Lungkata, l-au ucis şi măcelărit, unii bolovani mari în apropiere de Uluru fiind interpretaţi ca fiind bucăţi de carne de emu. Atunci când fraţii bellbird au sosit la faţa locului, oamenii şopârlă le-au dat o bucată mică de carne, susţinând că nu mai exista alta. Pentru a se răzbuna, fraţii bellbird au dat foc adăpostului oamenilor şopârlă. Aceştia au încercat să scape căţărându-se pe pereţii stâncii, dar au căzut şi au ars de vii. Această legendă explică lichenul gri de pe suprafaţa rocii unde ar fi luat masa (care sunt considerate urme de fum) şi cei doi bolovani semi-îngropaţi (rămăşiţele celor doi oameni şopârlă).

Acestea şi alte legende ale dreamtime sunt reprezentate de numeroasele picturi rupestre de pe suprafeţa muntelui Uluru. Potrivit tradiţiei aborigene, aceste picturi sunt frecvent refăcute; printre nenumăratele straturi de vopsea sunt unele mai vechi, care datează de mii de ani. Mai multe locuri din perimetrul Uluru au o semnificaţie religioasă deosebit de puternică, iar turiştii care le vizitează sunt supuşi unor interdicţii (de exemplu, să nu se apropie de anumite locuri sau să nu facă fotografii).

Surse: You Tube, Wikipedia.org

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor