Peştera Vântului din Tenerife, un tunel vulcanic unic în lume (video)

Peştera Vântului (Cueva del Viento) din nordul oraşului Icod de los Vinos, Tenerife, arhipelagul Canare (Google.com)
Mioara Stoica
29.01.2016

Peştera Vântului este un tunel vulcanic format în urmă cu 27.000 de ani, în lava bazaltică provocată de erupţia vulcanului Pico Viejo, situat lângă Teide, insula Tenerife, în arhipelagul Canare din Oceanul Atlantic. De-a lungul celor aproape18 km de pasaje subterane, tunelul vulcanic are o reţea de galerii situate pe trei niveluri suprapuse, un fenomen care nu mai este întâlnit nicăieri altundeva în lume.

Peştera Vântului, un exemplu de complexitate geologică

Trebuie să vizitaţi Peştera Vânturilor pentru a înţelege rolul vulcanismului şi pentru a admira formele fanteziste create de lavă în interiorul pământului! Este într-adevar un exemplu de complexitate geologică. Tuburile de lavă sau tunelurile vulcanice sunt peşteri vulcanice formate atunci când lava curge mai mult sau mai puţin fluid, creând goluri în masa sa. Dintre numeroasele tuneluri vulcanice existente pe insula Tenerife, Peştera Vânturilor (Cueva del Viento) din nordul oraşului Icod de los Vinos, este cel mai mare din Uniunea Europeană.

Acest tub de lavă, al cărui nume provine de la puternicii curenţi de aer care îl străbat, este al patrulea cel mai lung din lume, fiind un labirint imens de pasaje subterane cu numeroase ramuri neexplorate.

Tunelul vulcanic este cunoscut, de asemenea, pentru caracteristicile sale unice geomorfologice, cum ar fi: reţeaua de galerii situate pe trei niveluri suprapuse, un fenomen care nu este întâlnit în alt loc din lume, marea varietate de cascade de lavă, terase şi lacuri de lavă colaterale, precum şi concreţiuni exogene cu compoziţii diferite (carbonat de calciu, dioxid de siliciu, cristobalit şi alţi compuşi).

Fauna sălbatică din cavitatea vulcanică, o sursă constantă de noi descoperiri

Peştera găzduieşte un total de 190 de specii cunoscute, cele mai multe nevertebrate. Dintre acestea, 48 sunt troglobionte (plante şi animale complet adaptate vieţii cavernicole).

Dintre aceste specii condamnate să trăiască în întuneric, 15 s-au dovedit a fi noi pentru ştiinţă, cum ar fi gândacul Loboptera carabide fără ochi şi Woltinerfia martini şi Wolltinerfia tenerifae.

În interiorul tunelului vulcanic există, de asemenea, un număr mare de fosile de vertebrate dispărute, cum ar fi şobolani, şopârle uriaşe şi alte resturi scheletice ale speciilor dispărute din Tenerife, ca de exemplu dropia.

Dacă vă hotărâţi să vizitaţi acest loc unic în lume

Vizitele ghidate în tunelul vulcanic au o durată de două ore, de marţi până sâmbăta, de patru ori pe zi (10:00, 11:00, 13:00, 14:00). Un ajutor preţios vi-l oferă panourile bilingve şi ghizii care însoţesc aceste excursii.

Costurile pentru non-rezidenţi sunt de 16 euro pentru adulţi şi 5 euro pentru copii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani.

Peştera Vântului a primit pentru al doilea an consecutiv certificatul de Excelenţă 2016 din partea de Tripadvisor, unul dintre portalurile de călătorie cele mai importante la nivel mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor