Peste 100 de angajaţi ai BBC acuză gigantul media de părtinire faţă de Israel în reportajele sale despre Gaza
Mai mult de 100 de angajaţi ai BBC acuză corporaţia că oferă o acoperire favorabilă Israelului şi solicită radiodifuzorului să "îşi reitereze angajamentul faţă de corectitudine, acurateţe şi imparţialitate" în ceea ce priveşte reportajele sale despre Gaza.
Într-o scrisoare trimisă lui Tim Davie, semnată de peste 230 de membri ai industriei media, inclusiv 101 angajaţi anonimi ai BBC, corporaţia este criticată pentru nerespectarea propriilor standarde editoriale prin lipsa unui "jurnalism bazat pe dovezi, în mod constant corect şi precis, în reportajele sale despre Gaza".
Văzută în exclusivitate de The Independent, scrisoarea, care a fost semnată şi de Sayeeda Warsi şi de actriţa Juliet Stevenson, solicită BBC să relateze "fără teamă sau favoruri" şi să "respecte din nou cele mai înalte standarde editoriale - cu accent pe corectitudine, acurateţe şi imparţialitate".
De asemenea, scrisoarea solicită radiodifuzorului să pună în aplicare o serie de angajamente editoriale, inclusiv "reiterarea faptului că Israelul nu permite accesul jurnaliştilor externi în Gaza; clarificarea cazurilor în care nu există dovezi suficiente pentru a susţine afirmaţiile israeliene; clarificarea în titlurile articolelor a cazurilor în care Israelul este autorul faptelor; includerea unui context istoric regulat anterior lunii octombrie 2023; şi provocarea robustă a reprezentanţilor guvernului şi armatei israeliene în toate interviurile".
BBC a negat acuzaţiile, insistând că "se străduieşte să se ridice la înălţimea responsabilităţii noastre de a furniza cele mai de încredere şi imparţiale ştiri".
Nu este prima dată când BBC a fost criticat pentru părtinire în timpul războiului din Gaza. În septembrie, BBC a respins afirmaţiile conform cărora şi-a încălcat propriile orientări de peste 1.500 de ori, în urma unui raport controversat care susţinea că unii corespondenţi BBC au scuzat sau au minimalizat activităţile Hamas. Un purtător de cuvânt al BBC a declarat la momentul respectiv că va "analiza cu atenţie" situaţia, dar a negat acuzaţiile de părtinire.
Cu toate acestea, semnatarii scrisorii insistă că părtinirea favorizează Israelul. Un membru actual al personalului care a semnat scrisoarea a declarat pentru The Independent că unii dintre colegii lor au părăsit corporaţia din cauza acestui lucru.
"Niciodată, în întreaga mea carieră, nu am asistat la niveluri atât de scăzute de încredere a personalului", a declarat acesta. "Am colegi care au părăsit BBC în ultimele luni pentru că pur şi simplu nu cred că reportajele noastre despre Israel şi Palestina sunt oneste. Atât de mulţi dintre noi se simt paralizaţi de nivelurile de frică".
Alţii au spus că "îşi pierd încrederea în organizaţia pentru care lucrează", după ce au văzut o "disparitate uriaşă" în abordarea BBC faţă de Israel. Aceştia au adăugat: "Îmi pasă cu adevărat de viitorul BBC şi în fiecare zi văd că pierdem încrederea publicului din întreaga lume.
"Oamenii merg în altă parte pentru a afla realitatea a ceea ce se întâmplă, pentru că noi pur şi simplu nu le-o oferim".
Exemplele date de personal includ "titluri dezumanizante şi înşelătoare", inclusiv cel dat unui articol despre o fetiţă de şase ani care a fost împuşcată mortal de armata israeliană în Gaza în ianuarie 2024.
Vorbind despre titlul "Hind Rajab, 6 ani, găsită moartă în Gaza la câteva zile după ce a cerut ajutor prin telefon", un semnatar al scrisorii a declarat: "Acesta nu a fost un act al lui Dumnezeu. Făptaşul, Israelul, ar fi trebuit să apară în titlu şi ar fi trebuit să fie clar că ea a fost ucisă".
Un alt coleg a spus: "Palestinienii sunt întotdeauna trataţi ca o sursă nesigură şi acordăm în mod constant întâietate versiunii Israelului asupra evenimentelor, în ciuda istoricului bine documentat al IDF de minciuni.
"Adesea, se pare că preferăm să lăsăm Israelul în afara titlurilor, dacă este posibil, sau să punem la îndoială cine ar putea fi de vină pentru atacurile aeriene. Nivelul de verificare aşteptat pentru tot ceea ce are legătură cu Gaza depăşeşte cu mult ceea ce este norma pentru alte ţări".
Alte preocupări ridicate de personal includ omisiuni de acoperire, cum ar fi eşecul de a transmite în direct procesul de genocid al Africii de Sud împotriva Israelului la Curtea Internaţională de Justiţie la 11 ianuarie, dar alegerea de a transmite în direct apărarea Israelului în ziua următoare.
Dintre cei 237 de semnatari, 72 au semnat public, inclusiv fostul ministru britanic de externe şi radiodifuzorul Baroness Warsi şi actriţa Emma Juliet Stevenson, precum şi zeci de academicieni.
Scrisoarea, deşi se concentrează pe BBC, evidenţiază, de asemenea, deficienţe în alte instituţii media, inclusiv ITV şi Sky.
BBC a declarat în răspuns: "Acest conflict este una dintre cele mai polarizante poveşti despre care se relatează şi ştim că oamenii au sentimente foarte puternice cu privire la modul în care acest lucru este relatat, nu numai la BBC, ci în toată mass-media. BBC se supune unor standarde foarte înalte şi ne străduim să ne asumăm responsabilitatea de a furniza cele mai de încredere şi imparţiale ştiri - cântărind şi măsurând cuvintele pe care le folosim, verificând faptele şi căutând o gamă largă de interviuri şi opinii ale experţilor".
Deşi recunoaşte că "BBC nu reflectă şi nu poate reflecta o singură viziune asupra lumii", un purtător de cuvânt al companiei a insistat asupra faptului că primeşte o cantitate aproape egală de plângeri în care se afirmă că este părtinitor faţă de Israel, precum şi împotriva acestuia.
El a adăugat: "Acest lucru nu înseamnă că presupunem că facem ceva corect, ci continuăm să ascultăm toate criticile - din interiorul şi din exteriorul BBC - şi să reflectăm asupra a ceea ce putem face mai bine".