Pentru SUA şi Iran, discuţiile nucleare de sâmbătă sunt un test pentru a vedea dacă cealaltă parte doreşte într-adevăr un acord

Steve Witkoff (Ana Moneymaker / AFP / Getty Images)
Redacţia
12.04.2025

Oficialii americani şi iranieni folosesc un limbaj similar pentru a descrie obiectivul lor principal pentru discuţiile nucleare cu miză mare de sâmbătă: să determine dacă cealaltă parte este serioasă sau nu la negocieri, informează Axios .

Preşedintele Trump insistă că Iranul trebuie să ajungă rapid la un acord, în caz contrar riscând posibile atacuri militare. Dar Teheranul nu are încredere în Trump, care s-a retras anterior din acordul nuclear din 2015, iar doi oficiali americani au declarat că nu sunt încă siguri la ce să se aştepte din partea iranienilor.

„Principala întrebare la care vrem un răspuns din partea iranienilor este dacă au voinţa politică de a avea o discuţie serioasă, astfel încât să nu fim nevoiţi să recurgem la cealaltă alternativă”, a declarat un oficial american.

Oficialul a adăugat că Trump este pregătit să facă compromisuri pentru a obţine un acord.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Esmaeil Baqaei, cântă cam aceeaşi melodie:

„Nu emitem judecăţi pripite. Nu facem previziuni. Intenţionăm să evaluăm intenţiile şi determinarea celeilalte părţi sâmbătă. Vom reflecta şi vom răspunde în consecinţă.”

El a adăugat că SUA ar trebui să „aprecieze” faptul că Iranul „oferă diplomaţiei o şansă reală”, în ciuda „agitaţiei de confruntare” a lui Trump.

Trimisul lui Trump, Steve Witkoff, va conduce delegaţia americană, călătorind în Oman pentru discuţii din Rusia, unde s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin. Negocierile cu Iranul au fost unul dintre subiectele discutate în cadrul acelei întâlniri.

Witkoff este un susţinător intern al diplomaţiei, în timp ce 'şoimii' Iranului, precum consilierul pentru securitate naţională Mike Waltz şi secretarul de stat Marco Rubio, sunt mai deschişi către opţiunea militară.

Witkoff va fi însoţit de experţi nucleari ai Departamentului de Stat.

De cealaltă parte se află echipa de negociere a Iranului, care este condusă de ministrul de externe Abbas Araghchi - diplomatul având o vastă experienţă în negocierile nucleare şi a fost un membru important al echipei iraniene care a negociat acordul nuclear din 2015.

Acesta va sosi în Oman împreună cu doi dintre adjuncţii săi de rang înalt care au participat, de asemenea, la rundele anterioare de negocieri.

Iranul ia în considerare propunerea ca părţile să negocieze mai întâi un acord nuclear interimar pentru a acorda mai mult timp discuţiilor privind un acord global.

Casa Albă insistă asupra faptului că discuţiile cu Iranul vor fi directe, în timp ce iranienii au afirmat că vor fi indirecte - părţile stând în camere diferite şi făcând schimb de mesaje prin intermediul mediatorilor.

O sursă care cunoaşte problema a declarat că discuţiile de sâmbătă ar trebui să înceapă într-un cadru indirect, iar apoi probabil să treacă la un angajament direct mai târziu în cursul zilei dacă întâlnirea iniţială este pozitivă.

Un oficial american a declarat că Witkoff intenţionează să le reitereze iranienilor mesajele din scrisoarea lui Trump către liderul suprem Ali Khamenei - că Trump crede în pace şi preferă un acord diplomatic, dar se va asigura că Iranul nu va obţine o armă nucleară sau nu va colabora cu intermediari pentru a destabiliza regiunea.

Secretara de presă a Casei Albe, Karoline Leavitt, a spus-o mai direct: „Iranul are de făcut o alegere – puteţi accepta cererile preşedintelui Trump sau veţi plăti un preţ cumplit”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor