„Brutalitate din ce în ce mai mare” în contextul escaladării crizei de la frontiera dintre Polonia şi Bielorusia

Poliţişti de frontieră polonezi lângă noul gard de la graniţa polono-bielorusă, 30 iunie 2022, în Voievodatul Podlaskie, Polonia. (Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)
Redacţia
12.04.2025

Criza migranţilor de la graniţa dintre Polonia şi Bielorusia se agravează cu o „brutalitate din ce în ce mai mare”, au raportat săptămâna trecută Poliţia de frontieră poloneză şi mass-media poloneză, potrivit The Kyiv Independent

Tensiunile dintre Polonia, o ţară NATO, şi aliatul rus Bielorusia au crescut în urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.

De asemenea, Varşovia acuză de mai mulţi ani Bielorusia că împinge în mod deliberat migranţi în Polonia pentru a exercita presiuni asupra UE cu privire la sancţiuni, acuzaţie pe care Bielorusia a negat-o.

Sute de migranţi ilegali, în principal din Sudan şi Afganistan, au încercat să intre ilegal în Polonia în noaptea de 5 aprilie, a raportat Polsat News, citându-l pe ministrul polonez al apărării, Vladyslav Kosinyak-Kamysh.

„În această noapte au existat o mulţime de încercări de a trece graniţa, probabil aproximativ 300, toate zădărnicite”, a afirmat Kosinyak-Kamysh într-o declaraţie.

„Scopul este de a ataca Polonia, nu de a încerca să găsească adăpost. Trecerea ilegală a frontierei înseamnă încălcarea legii”, a adăugat el.

În timp ce descria situaţia de la graniţă, Kosinyak-Kamysh a declarat că „brutalitatea este în creştere”, întrucât cei care trec graniţa aruncă cu pietre şi crengi şi folosesc polizoare unghiulare pentru a tăia bariera.

Bielorusia, condusă de dictatorul Alexander Lukaşenko, a oferit, de asemenea, un sprijin extins războiului Moscovei în Ucraina, iar armata bielorusă desfăşoară în mod regulat exerciţii militare de-a lungul frontierei sale cu Polonia şi alte ţări UE.

Pe de altă parte, în Europa Centrală, armata letonă a început anul trecut să sape un şanţ antitanc ca parte a liniei comune de apărare baltică de-a lungul graniţelor ţării cu Rusia şi Bielorusia, a raportat radiodifuzorul public leton LSM la 2 mai 2024.

Între timp, la frontiera polono-germană, poliţiştii de frontieră polonezi au reţinut doi ucraineni care ajutau migranţi din Sudan şi Afganistan să treacă frontiera polono-germană, a informat Poliţia de frontieră poloneză la 4 aprilie.

De la începutul crizei migraţiei în 2021, au fost reţinuţi cel puţin 740 de ucraineni care ajutau migranţii să părăsească Polonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor