„Brutalitate din ce în ce mai mare” în contextul escaladării crizei de la frontiera dintre Polonia şi Bielorusia

Criza migranţilor de la graniţa dintre Polonia şi Bielorusia se agravează cu o „brutalitate din ce în ce mai mare”, au raportat săptămâna trecută Poliţia de frontieră poloneză şi mass-media poloneză, potrivit The Kyiv Independent
Tensiunile dintre Polonia, o ţară NATO, şi aliatul rus Bielorusia au crescut în urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.
De asemenea, Varşovia acuză de mai mulţi ani Bielorusia că împinge în mod deliberat migranţi în Polonia pentru a exercita presiuni asupra UE cu privire la sancţiuni, acuzaţie pe care Bielorusia a negat-o.
Sute de migranţi ilegali, în principal din Sudan şi Afganistan, au încercat să intre ilegal în Polonia în noaptea de 5 aprilie, a raportat Polsat News, citându-l pe ministrul polonez al apărării, Vladyslav Kosinyak-Kamysh.
„În această noapte au existat o mulţime de încercări de a trece graniţa, probabil aproximativ 300, toate zădărnicite”, a afirmat Kosinyak-Kamysh într-o declaraţie.
„Scopul este de a ataca Polonia, nu de a încerca să găsească adăpost. Trecerea ilegală a frontierei înseamnă încălcarea legii”, a adăugat el.
În timp ce descria situaţia de la graniţă, Kosinyak-Kamysh a declarat că „brutalitatea este în creştere”, întrucât cei care trec graniţa aruncă cu pietre şi crengi şi folosesc polizoare unghiulare pentru a tăia bariera.
Bielorusia, condusă de dictatorul Alexander Lukaşenko, a oferit, de asemenea, un sprijin extins războiului Moscovei în Ucraina, iar armata bielorusă desfăşoară în mod regulat exerciţii militare de-a lungul frontierei sale cu Polonia şi alte ţări UE.
Pe de altă parte, în Europa Centrală, armata letonă a început anul trecut să sape un şanţ antitanc ca parte a liniei comune de apărare baltică de-a lungul graniţelor ţării cu Rusia şi Bielorusia, a raportat radiodifuzorul public leton LSM la 2 mai 2024.
Între timp, la frontiera polono-germană, poliţiştii de frontieră polonezi au reţinut doi ucraineni care ajutau migranţi din Sudan şi Afganistan să treacă frontiera polono-germană, a informat Poliţia de frontieră poloneză la 4 aprilie.
De la începutul crizei migraţiei în 2021, au fost reţinuţi cel puţin 740 de ucraineni care ajutau migranţii să părăsească Polonia.