Serviciul ucrainean al Radio Liberty reduce emisiunile şi trimite personalul în concediu

Serviciul ucrainean al Radio Liberty îşi reduce emisiunile şi pune o parte din personal în concediu din cauza dificultăţilor financiare cu care se confruntă, ultimul episod al emisiunii de dimineaţă, Svoboda.Ranok, fiind difuzat joi, 11 aprilie, transmite Ukrainska Pravda .
„Serviciul ucrainean al Radio Liberty îşi reduce emisiunile din cauza dificultăţilor financiare. Ultimul episod al fluxului Svoboda.Ranok a fost difuzat pe 11 aprilie”, a anunţat chiar serviciul ucrainean al Radio Liberty
Redacţia a subliniat că fluxul Svoboda.Ranok a fost difuzat pe canalul YouTube al Radio Liberty şi pe canalul Espresso TV timp de peste doi ani. Potrivit Espresso, acest proiect a fost unul dintre cele mai bine cotate din programul canalului.
„Am fost printre primii care au relatat despre scufundarea navelor de război ruseşti în Marea Neagră, despre aruncarea în aer a barajului centralei hidroelectrice Kakhovka şi despre marşul lui Evgheni Prigojin [finanţatorul companiei militare private Wagner] asupra Moscovei. Am împărtăşit poveştile celor care au apelat la noi pentru ajutor şi au cerut răspunsuri din partea autorităţilor, cum ar fi soldaţii Brigăzii 155 de apărare teritorială. Am găzduit vorbitori de marcă, oficiali guvernamentali şi parlamentari. Publicul nostru a inclus, de asemenea, telespectatori din teritoriile ocupate care căutau informaţii obiective şi oneste”, a declarat Anna Tokhmakhchi, redactor-şef al Svoboda.Ranok.
De asemenea, redacţia îşi va trimite personalul din Kiev şi Lviv în concediu începând cu 14 aprilie.
„Acesta este un pas necesar în timp ce Radio Liberty se luptă în instanţele americane pentru dreptul de a primi finanţare din partea Congresului SUA. Înainte de aceasta, la 1 aprilie, o parte din personalul din Praga de la diferite servicii lingvistice a intrat în concediu parţial plătit”, a declarat Mariana Drach, director al Serviciului ucrainean al Radio Liberty.
În plus, din cauza fondurilor limitate, Radio Liberty şi-a redus semnificativ şi cooperarea cu liber-profesioniştii.
În martie, Radio Liberty a suspendat podcasturile 'Dialoguri cu Portnikov' şi 'Libertatea istorică', care îi aveau ca autori independenţi pe Vitalii Portnikov şi Dmytro Şurkhalo. La scurt timp după aceea, istoricul Dmytro Şurkhalo a depus o cerere la un centru de recrutare ucrainean şi a fost încorporat în forţele armate.
Între timp, redacţia subliniază că Radio Liberty continuă să acopere evenimentele de pe front, să ofere informaţii locuitorilor aflaţi sub ocupaţie prin intermediul proiectelor Crimea.Realities şi Donbas.Realities, să realizeze jurnalism de investigaţie prin intermediul proiectului Schemes şi să analizeze evenimentele în fiecare seară a săptămânii în programul de ştiri şi analize Freedom Live.
Context
La 14 martie, preşedintele american Donald Trump a semnat un decret de eliminare a Agenţiei SUA pentru media globale (USAGM), care finanţează Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL) şi Vocea Americii (VOA).
Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, a menţionat că UE nu are capacitatea de a prelua în mod automat finanţarea pentru Radio Liberty, dar a subliniat că situaţia ar trebui studiată pentru a determina modul în care UE poate sprijini proiectul.
La 19 martie, RFE/RL a intentat un proces la un tribunal federal din Washington împotriva administraţiei Trump şi a lui Kari Lake în legătură cu decizia de a întrerupe finanţarea pentru organizaţie. Reclamanţii susţin că astfel de acţiuni încalcă legislaţia SUA.
Anterior, UE, comentând decizia administraţiei Trump de a întrerupe finanţarea pentru Radio Liberty şi încetarea efectivă a difuzării de către Vocea Americii, a declarat că acest lucru ar face jocul duşmanilor comuni.