Unitatea IDF implicată în uciderea paramedicilor palestinieni, condusă de un general acuzat că are "dispreţ faţă de viaţa umană"

Unitatea Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) implicată în uciderea a 15 paramedici şi salvatori palestinieni în Fâşia Gaza luna trecută se află sub comanda unei brigăzi conduse de un general israelian notoriu, acuzat anterior de unii dintre soldaţii săi că are „dispreţ faţă de viaţa umană”, relatează The Guardian .
IDF a confirmat că trupele din Golani, una dintre cele cinci brigăzi de infanterie ale armatei, au deschis focul asupra a doua convoaie de ambulanţe în Rafah la 23 martie şi au săpat o groapă comună pentru a acoperi corpurile celor ucişi până când cadavrele au putut fi recuperate de o echipă ONU şase zile mai târziu. Aceasta a contestat afirmaţiile a doi martori care au exhumat cadavrele şi rezultatele autopsiei publicate recent, conform cărora mai mulţi dintre cei ucişi prezentau răni prin împuşcare la mică distanţă în cap şi piept şi au fost descoperiţi cu mâinile sau picioarele legate.
Agenţi de teren de la Unitatea 504, o unitate de informaţii militare cu o reputaţie de cruzime şi comportament nechibzuit, inclusiv tortură, au fost, de asemenea, prezenţi în timpul atacului, a declarat o sursă de informaţii militare de rang înalt care cunoaşte desfăşurările recente ale IDF în sudul Gaza. Armata israeliană a refuzat să comenteze dacă 504 a fost implicat.
În timpul atacului de la Rafah, trupele Golani se aflau sub comanda Brigăzii 14 blindate rezerviste. Brigada 14 face parte dintr-o divizie condusă de generalul de brigadă Yehuda Vach, despre care foştii ofiţeri spun că a desemnat o „zonă de ucidere” neoficială în altă parte a fâşiei, ceea ce a dus la uciderea arbitrară a civililor palestinieni. Soldaţii au susţinut, de asemenea, că „lipsa de disciplină operaţională” a lui Vach a pus în pericol viaţa soldaţilor.
Vach a mai spus trupelor că „nu există nevinovaţi în Gaza”, potrivit unei investigaţii a cotidianului israelian Haaretz.
Într-o înregistrare video în care trupele Golani erau informate înainte de redistribuirea lor în Gaza la începutul acestei luni, difuzată de canalul 14 din Israel, un comandant de batalion părea să aprobe o politică de foc deschis, spunându-le soldaţilor: „Oricine întâlniţi acolo este un inamic. Dacă identificaţi pe cineva, îl eliminaţi”.
Soldaţii Golani au fost acuzaţi anterior de crime de război în cadrul conflictului, inclusiv uciderea civililor, tratarea degradantă a cadavrelor, distrugerea inutilă a infrastructurii civile şi incitarea la genocid.
Un cântec scris de un membru al Batalionului 51 al brigăzii în urma atacului Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului care a declanşat războiul a devenit un imn neoficial pentru mulţi soldaţi. Versurile refrenului includ: „Pentru ce aţi făcut naţiunii Israelului, Golani vine cu benzină […] Gaza va arde”.
Videoclipul care însoţeşte videoclipul prezintă imagini de la operaţiunile Golani din Gaza, în care se poate vedea clar steagul galben şi verde al brigăzii.
Multe dintre acuzaţiile împotriva trupelor Golani au fost compilate din fotografii şi înregistrări video postate online de către soldaţii înşişi şi citate în documentele juridice depuse de Fundaţia Hind Rajab, o organizaţie non-profit care îşi propune să tragă la răspundere personalul militar israelian pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii in Gaza. Oficialii israelieni spun că cei doi fondatori ai organizaţiei cu sediul în Belgia au un istoric de opinii extremiste.
Prezenţa Unităţii 504 a fost, de asemenea, susţinută de relatarea singurului supravieţuitor al masacrului, voluntarul Semilunii Roşii Munther Abed, precum şi de fotografii şi înregistrări video oficiale ale operaţiunilor recente ale IDF în Rafah.
Unitatea a efectuat mii de interogatorii ale prizonierilor din Gaza în timpul războiului şi se deosebeşte de alte unităţi de informaţii militare israeliene prin faptul că soldaţii sunt trupe de luptă, care operează la nivel de batalion şi care vorbesc fluent arabă.
Potrivit lui Abed, un voluntar al serviciului de ambulanţă în vârstă de 27 de ani, trupele pe care le-a descris ca arătând ca „forţe speciale [...] înarmate cu puşti, lasere verzi şi ochelari de vedere pe timp de noapte” l-au târât afară din vehiculul de urgenţă după ce s-a tras continuu asupra acestuia timp de cinci minute, omorând şoferul şi paramedicul cu care călătorea.
Descrierea uniformei s-ar putea potrivi fie cu cea a comandourilor Golani, fie cu cea a agenţilor de teren ai Unităţii 504.
Abed a declarat că a fost apoi dezbrăcat în lenjerie intimă, cu mâinile legate la spate, şi ameninţat, sufocat şi bătut în timpul mai multor ore de interogatoriu.
Săptămâna trecută, armata israeliană a revenit asupra relatării sale privind uciderea paramedicilor, după ce au apărut imagini care contraziceau afirmaţiile sale potrivit cărora vehiculele Semilunii Roşii nu erau marcate ca vehicule de urgenţă şi nu foloseau faruri sau lumini intermitente atunci când trupele au deschis focul.
FDI a declarat că între şase şi nouă dintre medici aveau legături cu Hamas, fără a furniza dovezi. Niciunul dintre cei ucişi - opt angajaţi ai Semilunii Roşii, şase membri ai agenţiei de apărare civilă din Gaza şi un angajat al agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni - nu era înarmat. Un angajat al Semilunii Roşii este încă dat dispărut.
Şeful armatei israeliene, generalul-locotenent Eyal Zamir, a ordonat între timp o a doua anchetă, mai aprofundată, asupra atacului.
În 18 luni de război, forţele israeliene au ucis în Gaza sute de lucrători medicali şi angajaţi ai agenţiilor umanitare şi ai organizaţiilor ONU. În luna aprilie a anului trecut, şapte membri ai organizaţiei caritabile World Central Kitchen au murit într-un atac israelian susţinut asupra vehiculelor lor clar marcate.
Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului acuză de mult timp armata israeliană de o cultură a impunităţii, puţini soldaţi ajungând vreodată în faţa justiţiei. În 2023, mai puţin de 1% din plângerile depuse împotriva acţiunilor trupelor israeliene în teritoriile palestiniene ocupate s-au soldat cu o condamnare, conform celui mai recent raport anual privind drepturile omului al Departamentului de Stat al SUA.
La începutul acestei săptămâni, Societatea Palestiniană a Semilunii Roşii a solicitat o anchetă internaţională asupra incidentului, care a fost cel mai mortal pentru membrii Comitetului Internaţional al Crucii Roşii de când şase lucrători au fost împuşcaţi şi ucişi în 2017 într-o ambuscadă a Statului Islamic în Afganistan.