Kellogg vine cu explicaţii, după ce pare să fi sugerat că Ucraina poate fi împărţită ca Germania postbelică după un acord de pace

Trimisul special al preşedintelui Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, şi-a clarificat comentariile făcute într-un interviu acordat Times la 11 aprilie, în care a sugerat aparent că Ucraina ar putea fi împărţită în zone separate ca parte a unui acord de pace cu Rusia, potrivit The Kyiv Independent.
Kellogg a propus înfiinţarea unei "forţe de reasigurare” conduse de Marea Britanie şi Franţa în vestul Ucrainei şi concentrarea trupelor ucrainene la est de râul Nipru, unde ar fi creată şi o zonă demilitarizată în apropierea actualei linii de control. Teritoriile aflate în prezent sub ocupaţie ar fi controlate de forţele ruse.
„Aproape că ai putea face să arate ca ceea ce s-a întâmplat cu Berlinul după cel de-al Doilea Război Mondial, când ai avut o zonă rusă, o zonă franceză şi o zonă britanică, o zonă americană”, a spus el.
Într-o declaraţie postată pe X, Kellogg a sugerat că comentariile sale au fost interpretate greşit.
„Am vorbit despre o forţă de rezistenţă după încetarea focului în sprijinul suveranităţii Ucrainei. În discuţiile privind împărţirea, m-am referit la zone sau zone de responsabilitate pentru o forţă aliată (fără trupe americane). NU m-am referit la o împărţire a Ucrainei”, a declarat Kellogg.
"Articolul din Times denaturează ceea ce am spus. Am vorbit despre o forţă de rezistenţă după încetarea focului în sprijinul suveranităţii Ucrainei. În discuţiile privind împărţirea, mă refeream la zone sau zone de responsabilitate pentru o forţă aliată (fără trupe americane). NU m-am referit la o împărţire a Ucrainei", a scris acesta pe X .
În timp ce Kremlinul a respins în mod repetat ideea ca trupele europene să monitorizeze o încetare a focului în Ucraina, Kellogg a declarat că o forţă condusă de Marea Britanie şi Franţa în vestul Ucrainei „nu ar fi deloc provocatoare” pentru Rusia.
„Sunteţi la vest de (Nistru), care este un obstacol major”, a spus el.
Kellogg a propus, de asemenea, crearea unei zone demilitarizate de circa 30 de kilometri în estul Ucrainei, de-a lungul liniei actuale de front, pentru a acţiona ca un tampon între trupele ruse şi cele occidentale.
„Te uiţi la o hartă şi creezi, în lipsa unui termen mai bun, o zonă demilitarizată [DMZ]. Luaţi ambele părţi înapoi 15 kilometri fiecare, adică 18 mile. Şi aveţi o [...] zonă demilitarizată pe care o puteţi monitoriza şi aveţi această [...] zonă fără foc. O puteţi monitoriza destul de uşor”, a spus el.
Rusia ar putea să nu accepte propunerea, a recunoscut Kellogg. El a mai spus că se aşteaptă la încălcarea condiţiilor de încetare a focului.
„Acum, vor exista încălcări? Probabil, pentru că întotdeauna sunt. Dar capacitatea ta de a monitoriza acest lucru este uşoară”, a spus el.
Statele Unite nu vor trimite trupe terestre în cadrul forţei de reasigurare din Ucraina, a declarat Kellogg. De asemenea, el a avertizat Franţa şi Regatul Unit să nu se bazeze pe sprijinul SUA pentru „coaliţia celor dispuşi”, o alianţă a ţărilor europene şi din Commonwealth care s-au angajat să ofere garanţii de securitate Ucrainei după o încetare a focului.
„Planificaţi întotdeauna pentru cel mai rău caz”, a spus el, adăugând că forţa de reasigurare a coaliţiei ar putea totuşi să trimită un mesaj eficient preşedintelui rus Vladimir Putin.
Este pentru prima dată când un înalt oficial american a propus Nipru ca linie de demarcaţie în Ucraina postbelică. Propunerea vine în aceeaşi zi în care trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, s-a întâlnit cu Putin la Sankt Petersburg pentru a discuta despre un viitor acord de pace în Ucraina.
Witkoff şi Kellogg ar fi în dezacord în ceea ce priveşte abordarea unui acord de pace în Ucraina, potrivit a doi oficiali americani anonimi şi altor cinci surse confidenţiale care au vorbit cu Reuters pentru un articol publicat la 11 aprilie.
Witkoff i-ar fi spus lui Trump că cedarea către Rusia a „proprietăţii” a patru regiuni ucrainene ocupate ar fi cea mai rapidă modalitate de a obţine o încetare a focului, în timp ce Kellogg a susţinut că Ucraina nu ar fi niciodată de acord să cedeze unilateral Moscovei proprietatea totală asupra teritoriilor.
Preşedintele Volodimir Zelenski a susţinut că Kievul nu va recunoaşte niciodată aceste teritorii ca fiind legal ruseşti.