Pentagonul dezvoltă drone asemănătoare insectelor


Un model de dronă militară americană de mărimea unei insecte.
Un model de dronă militară americană de mărimea unei insecte. (Captură Foto)

Pentagonul dezvoltă drone care se aseamănă cu insectele şi care au o capacitate de zbor la viteze mari în cadrul unor spaţii înguste.

Conform Fox News, Agenţia pentru Proiecte de Cercetare Avansată în domeniul Apărării (DARPA) din cadrul Pentagonului studiază insectele şi păsările într-o încercare de a dezvolta drone autonome ce vor fi folosite şi pentru “operaţiuni de asistenţă în cazul dezastrelor”.

Agenţia a declarat pe website-ul său că urmăreşte să dezvolte un algoritm care să permită unei drone să zboare “pe cont propriu” prin medii complexe şi încâlcite fără a avea nevoie de un operator uman.

Săptămâna trecută, DARPA a declarat că a primit misiunea de a folosi tehnologia, robotica, ştiinţa şi biologia pentru a se asigura că duşmanii Statelor Unite nu dispun de avantaje în detrimentul securităţii americanilor.

“Prin această explorare, programul urmăreşte să dezvolte şi să demonstreze capacitatea unor drone mici (de exemplu, capabile să pătrundă prin ferestre) şi autonome de a zbura la viteze de până la 20 metri pe secundă fără a fi nevoie de o comunicare cu un operator uman şi fără a fi implicate puncte de trecere tipice tehnologiei GPS”, se notează pe website-ul DARPA.

Dronele vor putea călători pe o distanţă medie de peste 915 metri şi vor dispune de suficientă energie pentru a funcţiona timp de aproximativ 10 minute în timpul misiunilor. În plus, dronele vor fi folositoare şi pentru situaţiile ce implică dezastre naturale, ca de exemplu localizarea supravieţuitorilor în clădirile parţial sau complet distruse.