Tehnologia - drone medicale capabile să ajungă rapid la pacienţi

Drona americana.
Drona americana. (Ethan Miller / Getty Images)

Un student olandez a dezvăluit un prototip al ”dronei ambulanţă” - un defibrilator zburător care este capabil să ajungă la persoanele cu atac de cord într-un timp scurt.

Dezvoltată de către absolventul la inginerie Alex Mormont, drona poate zbura cu viteze de până la 100 de kilometri pe oră.

Colorat în galbenul serviciilor de urgenţă şi propulsat de şase elice, aparatul poate transporta o încărcătură de patru kilograme – în acest caz un defibrilator.

"În jur de 800.000 de persoane suferă un atac de cord în Uniunea Europeană în fiecare an şi numai 8% dintre ele supravieţuiesc", a declarat Mormont, în vârstă de 23 de ani.

"Principalul motiv este timpul de reacţie relativ lung, de aproximativ 10 minute, al serviciilor de urgenţă, în timp ce moartea cerebrală şi decesele se petrec într-o perioadă de patru până la şase minute", a adăugat acesta.

Drona ambulanţă poate transporta un defibrilator la un pacient aflat într-o arie de 12 kilometri pătraţi într-un minut, mărindu-i şansele de supravieţuire de la 8% până la 80%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură