Armata iraniană a demarat manevre pe scară largă


Nave de luptă iraniene.
Nave de luptă iraniene. (Captură Foto)

Iranul a lansat joi un exerciţiu militar extensiv, într-un spectacol de forţă care se întinde pe câteva sute de kilometri pătraţi din Strâmtoarea Hormuz până la Golful Aden, a raportat televiziunea iraniană de stat.

Generalul Ahmad Reza Pourdastan, şeful forţelor armate terestre, a declarat joi televiziunii de stat că prin aceste manevre se urmăreşte sporirea capacitatii de aparare a Iranului si pregătirea generaţiilor mai tinere de soldaţi iranieni.

Exerciţiul militar va dura o săptămână şi va fi desfăşurat pe o suprafaţă de peste 1.367.942 km pătraţi în partea nordică a Oceanului Indian, în Marea Oman şi în partea estică a Canalului Suez, prin care trece o cincime din petrolul lumii, conform televiziunii de stat.

Partea iniţială a exerciţiului include manevre din partea unităţilor terestre în sud-estul Iranului, joi şi vineri. Dar exerciţiile vor include şi testări de rachete balistice şi drone, conform oficialilor militari.

Aproape 13.000 de soldaţi vor lua parte în primele exerciţii militare organizate de Iran până acum pe linia sa de coastă, a raportat AFP.

Provinciile sud-estice Hormozgan şi Sistan-Baluchistan vor fi de asemenea incluse în exerciţiu, la care vor participa armata, forţele aeriene, marina şi Gărzile Revoluţionare iraniene.

Manevrele se vor termina cu o paradă militară pe 30 decembrie.

Săptămâna trecută, contraamiralul Habibollah Sayari a cerut forţelor străine din regiune să părăsească zona pentru a se evita eventuale incidente. El a adăugat ca exerciţiile nu prezintă niciun pericol pentru forţele străine din Golful Persic, făcând o aparentă referire la Flota a 5-a americană care este staţionată în Bahrain.

Marina iraniană şi-a intensificat prezenţa internaţională în ultimii ani, în special pentru a ajuta la protejarea vaselor comerciale din Golful Aden împotriva atacurilor desfăşurate de piraţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe